Consiliul Judeţean Ialomiţa sponsorizează Raionul Nisporeni din Republica Moldova

Distribuie articolul:

  • Conducerea de Partid şi de Stat, tot „bagă bani”, sperând că „fraţii noştri de peste Prut” vor vedea ce soră bună-i România pentru Republica Moldova, fapt pentru care se vor mişca şi ei „mai cu talent” pentru UNIREA într-o Românie „dodoloaţă”.

Şi dacă acolo, la „vîrf”, se procedează la diriguirea a fel de fel de ajutoare, şi-aici „la bază” se procedează la fel. Aşa se face că în şedinţa ce se va desfăşura în ziua de 28 septembrie, consilierii au în mape solicitarea venită dinspre Raionul Nisporeni din Republica Moldova.

Nu ştim, deocamdată, când a fost încheiat „Acordul de Finanţare între judeţul Ialomiţa, România, şi Raionul Nisporeni. Ştim doar că nu e prima oară când CJI alocă bani pentru a ajuta diverse instituţii din Republica Moldovei, De această dată, Raionul Nisporeni vrea bani pentru achizitionarea unui complex radiologic destinat intreprinderii Municipale Centrul Stomatologic din Raionul Nisporeni, Republica Moldova, format din patru conponente: sistem de raze X panoramic dentar (ortopantornograf) OPG, sistem radiologic intraoral (radioviziograf), imprimantă radiologică şi reţaua radiologică computerizată formată dintr-un server şi trei monitoare.”

 Valoarea totală a finantării alocate pentru achiziţionarea aparatului este de 30.000 euro.

 Judeţul lalomita „pune la bătaie” suma de 27.000 euro pentru achiziţionarea acestui complex radiologic.

Contributia financiară a Raionului Nisporeni va fi de numai 3.000 euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean lalomiţa, urmează să semneze acordul de finanţare în vederea implementării proiectului.

Iată ce a declarat Marian Pavel pentru ziarul Ştirea: „ CJI este înfrăţit cu Raionul Nisporeni. Sunt înfrăţiţi dinainte de a veni eu la Consiliul Judeţean. Au făcut o solicitare, în baza acestui Acord, să-i ajutăm, nu ştiu exact cu cât, cu vreo 200.000 lei, să-şi înfiinţeze un Cabinet Stomatologic. Şi anul trecut i-am finanţat. Anul trecut am finanţat pentru o instalaţie de incinerare a deşeurilor medicale adunate în Spitalul din Nisporeni. Am dat vreo 100.000 de Euro. (…)”

Întrebat dacă judeţul Ialomiţa are un potenţial economic care să-i permită a face astfel de „acte de caritate” cu alţii, din afara ţării, fie ei şi „fraţii noştri de peste Prut”, preşedintele Pavel a răspuns: „ Solicitarea va intra în şedinţa Consiliului Judeţean. Nu este o sumă mare şi nu a fost o sumă mare, adică…a primit un judeţ de la ei, un sprijin financiar de la noi, cam cât primeşte o comună, chiar mai puţin, cât un sătuc. A fost o Decizie care, anul trecut s-a discutat, anul acesta urmează. (…)  Pe aceleaşi principii prin care încercăm să-i ajutăm pe fraţii noştri de peste Prut, sunt foarte multe proiecte guvernamentale, cu sume mari, nu discutăm de 40.000 cât dă Consiliul Judeţean Ialomiţa. Acuma, nu ştiu, este relativă treaba. Depinde din ce perspectivă o analizăm. Putem, bunăoară, să analizăm dacă se justifică 400.000 sau 300.000 cât am băgat în Festivalul de la Amara sau în alte evenimente. (…) Ei au făcut şi o solicitare pentru o Autospecială de Pompieri care costa mult mai mult, şi n-am fost de acord, deoarece mi s-a părut că-i o sumă foarte mare. După aceea au revenit cu o altă adresă, cu această sumă rezonabilă, zic eu, care nu afectează şi nu dezechilibrează Bugetul Consiliului Judeţean Ialomiţa!”

Întrebat dacă nu cumva „fraţii noştri de peste Prut” s-au învăţat să ceară, iar noi, să le dăm, Marian Pavel a mai precizat: „ Nu. Că şi noi suntem un judeţ mai sărăcuţ, aşa! Eu nu sunt obligat să le dau. Analizăm, trecem prin Consiliu. V-am spus că sunt şi discuţii înainte de chestiunea asta, în care au venit şi au făcut solicitarea (…) În Nisporeni, 96% dintre cetăţeni s-au declarat români”        


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *