* Sute de milioane de lei se „toacă” an după an pe această „făcătură” gândită strategic şi adoptată de către parlamentari, din motive lesne de ghicit.
În toată ţara, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică se subordonează Consiliilor Judeţene. În urmă cu nişte ani, pe când era prefect, Teculescu chiar a solicitat ministrului Traian Igaş să abroge actele normative prin care s-au înfiinţat şi funcţionează Autorităţile Teritoriale de Ordine Publică.
La vremea când, după cum vedeţi în fotografie, participa – alături de Marian Neacşu şi de conducerea CJI – la şedinţele lunare ale instituţiei statului care păstoreşte ATOP, în motivarea intervenţiei lui, prefectul Mădălin Teculescu preciza că această ATOP consumă sume importante de bani din bugetul consiliilor judeţene pentru o activitate tratată cu superficialitate, executată de neprofesionişti şi lipsită de eficienţă. Başca faptul că se suprapun, jenant, atribuţiile Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, cu cele ale Comisiei locale de ordine publică şi ale altor structuri precum Poliţia Judeţeană, Poliţia Locală, Jandarmeria.
În Ialomiţa, de ani de zile, această ATOP „toacă” cam jumătate de miliard de lei. În fiecare an. În acest an, poate chiar mai mult. La nivelul judeţului Ialomiţa ATOP are în componenţă 15 membri, cap de afiş fiind subprefectul Marin Costică, secondat de şefii instituţiilor cu atribuţiuni în domeniul păstrării ordinii şi liniştii publice şi, bineînţeles, de câţiva dintre consilierii judeţeni. Vi-i prezentăm în ordinea în care figurează ei în Hotărârea prin care se statorniceşte că fiecare trebuie să primească, lună de lună, o indemnizaţie de vreo 400 de lei pe lună. Pe fiecare lună. Pentru ce? Pentru ca, preţ de nu mai mult de 0 oră, să se strângă într-o sală, să stea în aerul condiţionat revărsat de jur împrejurul unei mese, şi să soarbă dintr-o cafea sau un suc, şi-acestea plătite tot din banii publici. Ce să facă în „cadrul întâlnirii”? Să semneze pe linia punctată, în hârtiile reprezentând plata fiecăruia.
Aşadar, iată, vi-i prezentăm pe cei care mai adaugă ceva bănişori publici, la salariul lor considerat „după buget, mic”. Ei sunt: Constantin Marin – subprefect; Viorel Ştefu – şeful Poliţiei judeţene; Nicolae Mihailuc – şeful Jandarmeriei; Adrian Vasile Popa – şeful Pompierilor; Laurenţiu Abaza – şeful Poliţiei Locale; Adrian Neagu – şeful Corpului Poliţiştilor, consilierii judeţeni : Laurenţiu Şonchereche; Zenica Urloiu; Doina Dumitru; Aurel Vasilache; Ion Ionescu; Emil Galatchi şi reprezentanţi ai aşa-zisei Societăţi Civile: Florin Floreanu; Ion Nanu; Ion Sandu.
Ca nu cumva să gândiţi că numai aceştia încasează surplus la salariu şi/sau îndemnizaţia pentru calitatea de consilier judeţean (care-i altă plată, desigur!) precizăm că absolut toţi cei ce deţin funcţii politico-administrative ocupă una-două poziţii în tot felul de Comisii, care mai de care mai recunoscătoare faţă de membri ei.
(I.G.)