Aproape jumătate dintre români, hipertensivi!

Distribuie articolul:

* Dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială iar cei mai mulţi dintre aceştia nici nu ştiu că au această boală, deci nu se tratează.

Peste 40% dintre români au hipertensiune arterială. Este în media europeană, dar după vârsta de 60 de ani, chiar creşte. „E destul de mult. Problema este că e un procent totuşi mare, iar oamenii nu au grijă de ei. Mănâncă prea sărat, nu fac mişcare, sunt, majoritatea supraponderali sau chiar obezi şi o parte dintre ei moştenesc un teren, care predispune la hipertensiune. Este şi această variantă”, a precizat dr. Maria Dorobanţu, prezentă la Congresul de Nefrologie, care se încheie sâmbătă, la Sibiu.

Foarte mulţi români hipertensivi nu ştiu că au această boală, deci nu merg la medic sau, dacă află că sunt bolnavi, iau tratament o scurtă perioadă de timp, potrivit preşedintelui Societăţii Române de Hipertensiune. „Partea mai proastă este că foarte mulţi nici nu ştiu că au hipertensiune arterială şi nu se tratează sau dacă află că au hipertensiune arterială, se tratează numai o scurtă perioadă de timp, după care, scăzând tensiunea, consideră că s-au vindecat. Nu se vindecă. Această formă de boală, hipertensiunea esenţială, cum se numeşte, este o boală care trebuie tratată permanent, cu mai multe sau mai puţine doctorii. Asta depinde şi dacă oamenii înţeleg să ţină şi un regim alimentar”, arată dr. Maria Dorobanţu. Aceasta atrage atenţia asupra riscului de a face hipertensiune, în cazul bolnavilor de rinichi şi a diabeticilor. Hipertensiunea arterială este o boală care îi poate afecta şi pe adolescenţii care nu mănâncă sănătos şi nu fac sport.
Ultimele statistici arată că în România, 62% din decesele înregistrate sunt cauzate de boala cardiovasculară. Doi din trei români mor de afecţiuni cardiovasculare, dintre care cea mai frecvent întâlnită este hipertensiunea arterială.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *