APPR – Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor – rezultate notabile, şi un nou birou la Bruxelles

Distribuie articolul:

Dintr-un Comunicat de presă remis pe adresa redacţiei ziarului Ştirea, am reţinut că „la un deceniu de la constituire, organizația s-a extins și s-a transformat profund, ajungând o organizație puternică, prezentă în toată România, o voce reprezentativă pentru întreg sectorul vegetal, dar și pentru domenii conexe.

Adunarea generală a ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR DE PORUMB DIN ROMÂNIA (APPR) statutar constituită în ziua de 23 februarie 2023, a votat în unanimitate schimbarea denumirii organizației în Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, în acord cu stadiul său curent de dezvoltare.
Directorul executiv, Alina Crețu, a prezentat raportul de activitate pe 2022, inclusiv raportul financiar-contabil, din care a reieșit că activitatea tuturor departamentelor s-a diversificat și a devenit tot mai complexă. În cercetarea aplicată, pe lângă rețeaua proprie RITAC, unde testează șase culturi  de câmp de importanță majoră pentru România: porumb, păioase, floarea-soarelui, rapiță, soia și sorg, APPR este, la momentul actual, parteneră în trei proiecte europene cu finanțare din Horizon 2020, dar și în numeroase alte inițiative privind agricultura regenerativă și alte practici sustenabile. În demersul  de promovare a intereselor membrilor prin dialog civil, APPR conlucrează regulat și intens cu autoritățile de la București și Bruxelles, inclusiv în grupurile de lucru pentru PNS, în echipele specializate ale COPA-COGECA, ale Confederației Europene a Porumbului, colaborează cu parteneri din industrie. Comunicarea internă (cu membrii APPR) și externă (cu partenerii din industrie și cu publicul larg) a devenit o dimensiune majoră în viața organizației și este facilitată de platforma FarmForum și de organizarea a numeroase conferințe, podcasturi, ateliere tematice, evenimente în câmp (Ziua Porumbului, Ziua Grâului, Ziua Culturilor Fixatoare de Azot) sau a Târgului FarmConect.

Birou la Bruxelles

 Cu scopul de a fi cât mai aproape de autoritățile europene și de asociațiile profesionale europene cu care colaborează, în 2023 APPR și-a deschis un birou la Bruxelles.
 Adunarea generală a prefațat cea de a opta ediție a congresului anual al APPR, care a avut oaspeți de seamă și a dezbătut teme de interes major pentru fermieri, industrie, dar chiar și pentru publicul larg, confruntat cu spectrul tensiunilor geopolitice de pe Continent. La evenimentul desfășurat la hotelul Crowne Plaza din București au participat aproape 600 de invitați, fermieri și reprezentanți relevanți din agri-business.
 În deschiderea evenimentului, vice-președintele Forumului APPR, Theodor ICHIM a declarat că  ”Deși presați de diferite provocări și emoții, am reușit să fim lângă factorii decidenți, să lucram împreună la Planul Național Strategic, care și datorită eforturilor APPR este unul suportabil pentru fermieri. Cu puțină deschidere, vom putea să ne adaptăm și să atragem fondurile europene. Felicit Consiliul Director pentru implicare și sublinez că este foarte important ca echipa executivă a asociației noastre să aibă parte, în continuare, de susținere.”
 
Alina CREȚU, directorul executiv al Forumului APPR, a arătat că, deși anul precedent a fost plin de provocări, ”suntem adepții căii dialogului și am reușit să menținem un flux continuu și intens de discuții pe variantele finale ale Planului Național Strategic al României, iar în privința situației generate de  secetă am găsit soluții împreună cu partenerii de dialog din instituțiile relevante. Asociația noastră are un nou nume, Forumul APPR, însă am ramas tot noi, cu o pălărie nouă, mai amplă, sub care am reușit să reunim profesioniști și din domeniul procesării și împreună cu care încearcăm să contribuim la echilibrarea balanței comerciale a țării noastre.”
 
Cristina CIONGA, directorul adjunct al Forumului APPR a subliniat importanța susținerii prezenței fermierilor români la Copa-Cogeca: ”Rolul meu este de a ajuta să traducem așa-numita bruxelleză pe înțelesul tuturor și de a contribui la deslușirea misterelor noii Politici Agricole Comune, o doamnă care, trecand de șase decenii, a devenit tot mai imprevizibilă și mai plină de toane. Mulțumim MADR și partenerilor din Alianța pentru Agricultură și Cooperare pentru colaborare, vă asigurăm că participăm la toate grupurile de lucru și contribuim permanent la dezbateri și la documentele de poziție pe care le emite Copa-Cogeca.”
 
Prezent la eveniment, Ministrul Petre DAEA a felicitat întreaga echipă pentru activitatea depusă și a oferit asigurări că este deschis pentru colaborarea cu mediul asociativ: ”Iată că și porumbul s-a metamorfozat. Felicitări pentru activitate și pentru sprijinul pe care îl acordați, vă dorim mult succes si sub această nouă denumire formidabilă. Salut activitatea Copa-Cogeca și profit de ocazie pentru a saluta prezența secretarului său general, Pekka Pesonen. Îi mulțumesc și lui Mihail Dumitru pentru ajutorul dat în conturarea noii PAC și păstrarea specificului agriculturii românești.”
  
Alături de Forumul APPR, la eveniment au participat și alți parteneri internaționali, prin persoana consilierului agricol regional al Ambasadei SUA, Alicia HERNANDEZ, și consilierului pentru afaceri agricole al Ambasadei Franței, Cyrille SCHWEIZER, care au transmis mesaje de susținere și apreciere a activității desfășurate pentru dezvoltarea sectorului agricol.
 
Evenimentul a găzduit, ca de fiecare data, și decernarea premiilor ”Porumbul de Aur” pentru anul 2022. La categoria ”Neirigat”, trofeul a fost câștigat de fermierul Valentin MĂRGINEAN, din județul Mureș, iar categoria ”Irigat” a fost adjudecat de Nutre Group din Ialomița, reprezentat pe scenă de agronomul Ionuț GRÎU.

A doua parte a evenimentului a fost alocată unor evenimente cu participare internațională care s-au desfășurat în paralel: conferinței ”Embryo”, dedicată fermierilor multiplicatori și cercetării din domeniul producerii de sămânță, și workshop-ul “Agro-Policy”, consacrat Politicii Agricole Comune 2023-2027, unde fermierii și specialiștii din domeniu au primit cele mai noi informații și posibilitatea de a dezbate punctele de interes împreună cu speakerii prezenți.
 

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *