Apă ieftină pentru agricultura subvenţionată

Distribuie articolul:

 

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a fost acreditată din 2 august să cumpere energie de pe bursă, ceea ce va permite fermierilor să plătească un preţ mai mic pentru apa de irigaţii, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.
 ANIF a fost licenţiată din 2 august pentru a cumpăra energie de pe bursă, iar acest lucru înseamnă că preţurile finale pe care le vor plăti fermierii pentru apa de irigaţii pot scădea cu procente care pot ajunge până la 30%, calculate şi corelate cu suprafeţele cerute de fermieri anul acesta pentru irigat”, a spus Constantin. Acesta a subliniat că suprafeţele solicitate pentru irigat nu au fost foarte mari anul acesta, însă au fost duble faţă de anii trecuţi. „Sigur aceste suprafeţe nu sunt mari, nu sunt mulţumitoare, dar sunt totuşi duble faţă de solicitările din anii trecuţi”, a spus şeful MADR.

MADR a trimis, de la începutul lunii iulie, o solicitare către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru obţinerea licenţei de furnizare de energie pentru ANIF în vederea achiziţionării energiei necesare irigaţiilor la preţuri mai mici. Ministerul Agriculturii a cheltuit în acest an pentru acest sector în jur de 22 de milioane de lei, 14 milioane de lei pentru desecări pe terenurile fermierilor şi opt milioane de lei pentru reviziile tehnice. Suprafaţa contractată pentru irigaţii în 2013 se cifrează la peste 403.000 de hectare, în condiţiile în care anul trecut au fost contractate doar 170.000 de hectare


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Apă ieftină pentru agricultura subvenţionată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *