ANIF – intră în rândul „băieţilor deştepţi”…

Distribuie articolul:

 

O.U.G adoptată în şedinţa de Guvern modifică şi completează Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.
Atribuţiile Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare au fost completate cu posibilitatea desfăşurării activităţii de furnizare a energiei electrice, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate, miercuri, de Guvern.
 
Prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern se completează atribuţiile Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare cu posibilitatea desfăşurării activităţii de furnizare a energiei electrice. De asemenea, actul normativ prevede ca ANIF să transmită infrastructura de îmbunătăţiri funciare numai sub formă de comodat organizaţiilor, cu posibilitatea ca, după cinci ani, în condiţiile unei exploatări corecte şi a asigurării integrităţii, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare să poată primi la cerere, în proprietate, din domeniul privat al statului, infrastructura de îmbunătăţiri funciare respectivă”, precizează Guvernul. ANIF va putea achiziţiona energie electrică direct de la producători la un preţ mult mai mic, după ce va primi licenţă din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar ulterior o va putea revinde fermierilor sau asociaţiilor de udători, declara pe 21 iunie secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu.
 Aşteptăm să apară ordonanţa cu privire la dreptul de a obţine licenţa de la ANRE pentru ANIF şi organizaţiile de udători pentru furnizarea energiei electrice. Dacă devenim furnizori putem cumpăra energie de la Hidroelectrica, la preţuri mult mai mici, şi atunci şi costurile pe care le va plăti fermierul când va iriga vor fi mai mici decât în momentul de faţă”, a explicat Daniel Botănoiu. De asemenea, secretarul de stat a afirmat că se aşteaptă să apară şi producătorii de energie alternativă pentru a avea în piaţă o ofertă mai bună la energie electrică, astfel încât fermierii să îşi irige culturile în această perioadă în care se anunţă două luni de secetă excesivă. Suprafaţa contractată pentru irigaţii în 2013 totalizează în momentul de faţă 403.000 de hectare. Anul trecut, au fost contractate doar 170.000 de hectare.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *