Amara bagă 13 milioane lei în Grădina de Vară

Distribuie articolul:

Ştim că obiceiurile vechi mor greu în politică, în administraţia publică locală şi mai ales în cheltuirea banului public, asta o dovedeşte cel mai bine acţiunea primarului din staţiunea balneară Amara. Cu linii foarte clare trasate de preşedintele CJI Victor Morau pe vremea când siluia bugetul staţiunii după bunul plac, actualul primar Ion Măiţă, cu sau fără voia sa, încearcă să-i calce pe urme marelui campion european în atragerea de fonduri nerambursabile şi la câţiva ani distanţă modernizează încă o dată parcul balnear în care şi fostul primar Moraru a investit o căruţă de bani.

Declaraţii contradictorii

„Doar firma Transmim s-a încumetat să se înscrie la licitaţia pentru reabilitarea şi construcţia parcului balnear de la Amara, şi a câştigat. Valoarea proiectului este de 16 milioane de lei şi este finanţat în mare parte prin Programul Operaţional Regio. Parcul se întinde pe 64 de hectare, iar amenajarea sa va consta în crearea unor alei şi piaţete, în montarea câtorva sute de bănci şi coşuri de gunoi, a unor cadre pentru ancorarea bicicletelor, dar şi în instalarea unor locuri de joacă pentru copii.” scria presa acelor vremuri despre proiectul pe cât de megalomanic al actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa pe vremea când era primar în Amara. Lucrarea ce poartă semnătura lui Victor Moraru s-a executat în perioada 2010-2012 (unii apreciind costurile reale la acea vreme ca fiind mult sub cele achitate de fapt de primărie), anii au trecut şi iată-ne ajunşi în anul 2019 când actualul primar Măiţă Ion motivează necesitatea investiţiei a încă 13.8 milioane lei în Parcul Balnear Amara pe motiv că obiectele şi mobilierul cumpărat de Moraru nu (mai) există. „Probleme identificate în zona studiată: dotarea insuficientă cu echipamente a locurilor de joacă existente; lipsa unei zone de loisir în apropierea Grădinii de Vară; accesibilitate pietonală precară către obiectivul Grădina de Vară; amplasarea de mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi)” sunt doar câteva din lipsurile din prezent, iar lista lucrărilor şi lucrurilor inexistente şi/sau neconforme pe care actualul primar le-a identificat poate continua.

Ce-i trebuie chelului: tichie de mărgăritar, evident!

Trebuie menţionat faptul că pentru modernizarea aceluiaşi parc şi a obiectivului Grădina de Vară din Amara în prima etapă pe vremea când Victor Moraru era primar şi în a II-a etapă din prezent în mandatul lui Ion Măiţă, primăria oraşului Amara va fi investit aproximativ 30 milioane de lei (300 miliarde lei vechi) sau 6.315.789 euro la distanţă de câţiva ani, pentru acelaşi obiectiv.

„Stimați cetățeni, ieri, în sala de şedinţe a primăriei Amara, în prezenţa colegilor din Consiliul Local Amara, am semnat ordinul de începere al lucrărilor pentru reabilitarea şi modernizarea Grădinii de Vară Amara. Proiectul „Reabilitare şi modernizare Grădina de Vară Amara” a fost finanțat prin POR Axa prioritară 7, prioritatea de investiții 7.1, valoarea totală a proiectului fiind de 13.801.295,88 lei, iar contribuția beneficiarului este de 2%. Termenul de execuție al lucrărilor este de 12 luni, iar noua construcție va avea o suprafață de 1455,25 mp şi prevede o creştere a numărului de locuri de la 1.000 la 1.400. Pe lângă mărirea capacității Grădinii de Vară şi modernizarea construcțiilor anexe, refacerea aleilor şi a suprafețelor verzi, proiectul presupune amenajarea unui sistem retractabil de acoperire pentru zona gradenelor.” afirmă cu mândrie proletară primarul Măiţă pe pagina personală de Facebook. Această investiţie „gândită strategic” de fosta, dar şi actuala administraţie locală se desfăşoară în condiţiile în care în prezent, la fel ca şi pe vremea când Victor Moraru era primar în localitate, oamenii din Amara cer străzi asfaltate şi reţele de utilităţi (gaze naturale, canalizare, etc) pentru fiecare gospodărie. Amărenii ştiu că ar fi existat fonduri nerambursabile disponibile pentru asfaltarea tuturor uliţelor şi pentru extinderea reţelelor de utilităţi pe fiecare stradă dacă la alegeri ar fi ales altfel, adică oameni capabili să acceseze aceşti bani pe care administraţia locală nu ar fi trebuit să-i returneze în veci, dar ridică din umeri şi aşteaptă un nou primar din 2020 care să asculte şi să pună în practică fix ce vor oamenii care l-au votat.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *