Constructorul WC-ului vedetă zice că avem informaţii eronate!

Distribuie articolul:

Săptămâna trecută, ziaristul Tudor Petronel a publicat pe site-ul realitateadeialomita.netbrisli si olaru un articol  în care aducea în centrul atenţiei publice faptul că o toaletă de 60 de metri pătrați a costat primăria comunei Ograda aproape cât o locuință, adică 50.000 de Euro. „WC-ul școlii Ograda a fost inaugurat de două ori de autorități (…) Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, mândru că a reușit în trei ani de mandat să modernizeze al doilea WC școlar din Ialomița. Toaleta școlară modernizată la unitatea de învățământ din comuna Ograda a fost lăudată mai întâi de primarul localității la începerea anului școlar și acum de președintele Consiliului Județean Ialomița (…) Investiția s-a realizat cu o contribuție de 170.000 lei de la bugetul Consiliului Județean Ialomița (…) Constructorul, o firmă deținută de Ionuț Răileanu, om cu funcție de conducere în organizația PSD Slobozia (…)”
Dincolo de suma care este revoltător de mare, deranjante au mai fost şi aspectele legate de felul în care, atât proiectantul cât şi constructorul şi-au bătut joc de această investiţie.
Faptul că WC-ul are fereastră poziţionată chiar lângă vasele de toaletă, că această fereastră este una destul de generos dimensionată, chiar montarea unui pişoar (pentru băieţei) și a unei toalete (pentru fetiţe (?) şi/sau băieţei) în aceeași încăpere, fără niciun perete despărțitor, a făcut ca mulţi dintre cei ce au urmărit ştirea să aibă fel de fel de comentarii.
Citind comentariile postate pe pagina de socializare a ziarului Ştirea, domnul patron Răileanu Ionuţ, zis „Brusli”, s-a simţit îndreptăţit să sune (duminică dimineaţa) la redacţie şi să arunce cu vorbe „grele”, concluzionând că avem informaţii eronate, că l-am jignit şi că nu ne va ierta! Sigur că şi pe noi, o aşa ipertinentă atitudine ne-a supărat, măcar cât să „ne sară nervii direct pe pereţi”, cum e o vorbă a unui prieten din presă!
Căci, dacă înţelegem că în banii aceia intră şi proiectarea, dar şi avizele, şi alte „alea-alea”, ceea ce înseamnă că nu au intrat toţi numai în conturile firmei lui, nu înţelegem de ce Ionuţ Răileanu nu i-a spus dirigintelulu de şantier să-i spună proiectantului că el, priceputul constructor, nu poate poziţiona în halul ăla fereasta aia?
Ştim că domnul Răileanu conduce o firmă ale cărei lucră(tu)ri în domeniul investiţiilor edilitar-gospodăreşti realizate de către una sau alta dintre cele 66 de Primării din judeţ. Şi mai ştim că, nu o dată, lucrările au făcut obiectul unor controale efectuate de aşa-numitele „Organe”. Faptul că presa a comentat făcându-i imaginea politico-administrativ-privatizată să capete o culoare de partid, nu-i din vina exclusiv a jurnaliştilor, ci e din vina musiului care, mai ales în domeniul construcţiilor cu finanţare de la stat, se crede „pe cai mari” şi, din poziţia presupus „călare pe situaţie” îşi permite, nu numai să ne privească de sus, ci şi să încerce să ne „bage minţile în cap”.
Dosare şi fapte peste care s-a aşezat NUP
Este lucru ştiut că Ionuț Răileanu a fost acuzat de evaziune fiscală, considerându-se că ar fi introdus în contabilitatea societății sale facturi fiscale fictive, în scopul sustragerii de la plată a dărilor către stat. Dosarului i s-a dat „cheie” chiar de către comisari ai Gărzii Financiare Ialomița, el ajungând mai apoi, în mod firesc, pe masa poliţiştilor şi a procurorilor județeni, cu toţii încercând să demonstreze cum a reușit consilierul local să deducă ilegal TVA…
O frumoasă „creionare” i s-a făcut consilierului, în ziarul Independent, AICI http://www.independentonline.ro/2011/09/26/Consilierul-local-PSD-Ionut-Raileanu–acuzat-de–evaziune-fiscala–5428 .
Despre faptele lui de vitejie repurtate pe „fronul” (de lucru) de la Spitalul Slobozia, dar şi de prin comunele judeţului, noi, în ziarul Ştirea am scris AICI https://www.ziarulstirea.ro/firma-consilierului-psd-raileanu-a-facut-harakiri-bugetului-din-perieti/, dar şi AICI https://www.ziarulstirea.ro/consilierul-brusli-preferatul-doctorului-olaru/
Pentru cei ce nu citesc presa online, ci doar în format clasic, adică print, reţinem câteva fraze lămuritoare ce poartă semnătura jurnaliştilor de la ziarul Independent.
ASTA: „ (…) Rețeta insuccesului economic al consilierului Răileanu s-a rezumat la introducerea în contabilitatea societății «Experience Com» a nu mai puțin de 60 de facturi ce reprezentau aprovizionarea firmei cu diverse materiate de construcții (…) Și-așa «Experience Com» și al său administrator Ionuț Răileanu fac obiectul unui dosar penal de «evaziune fiscală»…Evaziune de Slobozia Nouă, neraportată din cauză de «viitor politic»
Mai apoi, luăm la pigulit articolele din arhiva ziarului Ştirea şi extragem
ASTA: „ (…) potrivit unui raport al Curţii de Conturi, la efectuarea unor cheltuieli de capital la obiectivul de investiţii „sală de şedinţe” în condiţii de nelegalitate, dar şi cu privire la acceptarea la decontare a unor cheltuieli de capital în cadrul obiectivelor de investiţii „Centrală termică şcoala Misleanu” şi „sală de şedinţe”, pentru ambele existînd serioase dubii că lucrările ar fi fost executate şi în realitate. (…) există articole de deviz care nu au fost prevăzute în proiect dar au fost executate, fiind achitate de primărie fără să existe note de comandă suplimentară avizate de proiectant. Practic, cu experienţă în domeniu, că la Perieţi nu-i ca la Sfîntu Gheorghe unde o mînă de var a costat cîteva sute de milioane, firma consilierului Ionuţ Răileanu a considerat că se pricepe mai bine decît un expert tehnic şi a executat cu aprobare de la becul din biroul doamnei primar nişte lucrări care, culmea, s-au şi plătit. În plus, lucrările executate au fost în cantităţi mai mari decît cele prevăzute în proiect (…)
Şi ASTA: „ … situațiile de lucrări întocmite de SC Experience Com SRL Slobozia la obiectivele de investiţii „Centrală termică Școala Misleanu” și „Sală ședințe” pentru a vedea dacă ele corespund cu prețurile din facturile producătorilor sau furnizorilor (exclusiv TVA) de la care executantul lucrărilor s-a aprovizionat…”
Şi ASTA: „…Peste două miliarde şi jumătate de lei vechi pare c-a încasat colegul de partid al doctorului Olaru. Cum? Simplu. Prin achiziţionarea directă (AD) a unor lucrări care, cică, s-au realizat acolo, în Spitalul de Urgenţă din Slobozia, unitate peste care, de ani de zile, graţie PSD-ului, Olaru este ditamaimanagerul (…) Ce anume lucrări a realizat firma SC Experience Com SRL, şi de ce-a trebuit să fie introdusă cu „bis” cheltuiala cu acele lucrări, desigur, numai cei doi ar putea să ne lămurească”
Întrebări şi suspiciuni rezonabile
1. Cum se face că firma domnului Răileanu, membru marca(n)t al PSD, primeşte atâtea lucrări din partea instituţiilor statului, fie ele Primării sau de altă „factură”?
2. Cine sunt firmele care au ofertat sub preţul prezentat (în plic sigilat, nu ne îndoim!) de firma SC Experience Com SRL?
3. Cine este proiectantul şi, nu în ultimul rând, cine este „documentaristul” (despre cel care întocmeşte documentaţia vorbim, domnule Răileanu, nu vă gândiţi la alt meşteşug!) din spatele lucrărilor de care are parte venerabilul într-ale politicii de nivel local/judeţean?
4. Cum de nici măcar consilierii de la Opoziţie nu s-au „înfoiat” ori de câte ori o lucrare sau alta a fost aprobată în unul sau altul dintre Consiliile Locale din Ialomiţa?
5. Cumva, atât cei de la Putere, cât şi cei din Opoziţie îşi împart mare parte din lucrări, astfel că „trec ca prin brânză” HCL privind investiţiile, chit că ele ar putea fi dovedite ca fiind supraevaluate?
Răspunsurile la aceste doar cinci întrebări le aşteptăm pe adresa redacţiei. Sigur că ştim încă de pe acum că ele, răspunsurile, vor da naştere altor întrebări!

P.S. Documentarea/investigaţia noastră continuă, fie şi numai din cauză că avem sentimentul că sunt multe „meandrele concretului” , măi…dragă!
IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *