AJOFM a prezentat „raportări măreţe” în faţa Prefectului care NU a sesizat caraghioslâcul

Distribuie articolul:

  • Georgian MOCĂNESCU – directorul executiv al instituţiei preocupată de şomeri a fost prezent la întâlnirea pe care prefectul Marin Constantin o desfăşoară cu directorimea, în cadrul aşa-numitului “Colegiu Prefectural”. Zilele trecute, i-a venit rândul directorului AJOFM Ialomiţa să “dea raportul”. Şi l-a dat!

 Sclifosit, ori de câte ori vine vorba să “ia cuvântul”, directoraşul cel vestit a depus la Prefectură, pe site, un RAPORT plin de …”responsabilităţi” preluate cu copy paste, de prin cele prevederi legale, sau Norme de aplicare a legilor, şi-alte documentaţii. Totodată, ca să “dea greutate” activităţii derulate de AJOFM, Mocănescu a prezentat şi CIFRELE referitoare la PROIECTELE care, chipurile, au fost implementate. Uitaţi-vă la sumele alea foarte mari de bani publici? Sunt zeci de MILIARDE lei! În lei vechi sunt SUTE de miliarde!    

Doar că…proiectele prezentate în cadrul şedinţei COLEGIULUI PREFECTURAL datează, cu începere, chiar şi de prin 2017, majoritatea lor fiind şi finalizate. Aşa se face că informţiile nu mai au relevanţă, decât în măsura în care Prefectul n-are ce face decât să-l asculte pe Mocănescu cum se laudă că a cheltuit porcoi de bani proveniţi din Fondurile europene.

Întrebat fiind de ce acceptă  ca astfel de ”raportăti măreţe” să-i fie prezentate „a treia zi după Scripturi”, prefectul Marin Constantin ne-a declarat: (…) Materialele ce urmează a fi prezentate sunt transmise Instituției Prefectului cu două zile înainte de Sedința Colegiului Prefectural și sunt studiate de aparatul de specialitate, prefectul fiind informat cu privire la conținutul acestora. Ulterior Ședinței Colegiului Prefectural, materialele informative sunt postate pe site-ul Instituției Prefectului, iar compartimentul de comunicare transmite presei un comunicat în cuprinsul căreia se află ordinea de zi dezbătută, precum și precizările prefectului din Ședința respectivă.

Nu-i aşa că şi dvs sunteţi miraţi de-aşa răspuns „în doi peri” care nu lămureşte, în nici un fel, situaţia care pare a fi una de-o complicitate tacită greu de înţeles? Nu-i aşa că şi dvs pricepeţi, prin deducţie logică, recunoaşterea, din partea prefectului, a posibilităţii de a nu fi citit subalternii lui ceea ce a raportat „cu două zile înainte de şedinţă” venerabilul Mocănescu cel ajuns în funcţia de director al AJOFM Ialomiţa, doar fiindcă a fost „uns” de către PNL, cu acceptul PSD care are şi el, ca partid, directorii (im)PUŞI în alte instituţii? Că aşa se întâmplă de 33 de ani: institiuţiile statului se împart între Partidele aflate în „cârdăşie” politico-administrativ-financiară!                           

Mocănescu “înşiră mărgăritare”

Preluăm şi noi cu copy-paste şi titrăm ca…să afle norodul că AJOFM zice că a făcut….!

  1. „ INTESPO- Inregistrarea Tinerilor în Evidentele Serviciului Public de Ocupare

In cadrul proiectului, au fost vizati in special tinerii cu nivel scazut de competente si care au dificultati in a se integra social. Tineri au fost identificati, inregistrati la SPO si au beneficiat de informare si consiliere profesionala, inclusiv de profilare, iar dupa aceasta etapa au fost  îndrumati către măsuri active in functie de nevoile fiecaruia sau către alte servicii (Programul Naţional a doua Sansa  – Ministerul Educatiei Nationale, servicii de asistenta sociala).

Identificarea tinerilor NEETs inactivi a fost  necesara intrucat majoritatea nu au acces la informatii. In acest sens expertii din proiect, s-au deplasat in teritotiu pentru a identifica cu autoritatile locale tineri NEETs in vederea informarii, medierii si consilierii, la final fiind inregistrati in baza de date a proiectului. 

Odata înregistrati în baza de date, tinerii NEETs beneficiaza de serviciul de profilare, identificandu-se astfel, profilul de incadrare in munca pe care-l are fiecare (ușor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil sau foarte greu ocupabil).

In funcţie de nivelul în care se încadrează, ei au constituit sau  constituie grupuri tinta pentru proiectele dedicate tinerilor NEETs ce vizeaza cresterea sanselor de ocupare prin servicii de mediere  consiliere formare profesionala si subventionarea deschiderii unor afaceri. 

Rezultate: –  3545   tineri Netts contactati/informati;

    – 2769 tineri Netts inregistrati in baza de date a AJOFM Ialomita;

    –  456 tineri Netts ocupati

Perioada implementare:  septembrie 2017 – martie 2022

Suma cheltuită conform contului de executie din FSE: 1.825.559 lei

2. PROACCES ALTERNATIV RMPD – Stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și inactivi

Prin intermediul acestui proiect au fost susținute financiar, din FSE masurile active acordate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Ialomita în perioada 2014-2021, pentru încadrarea somerilor non-NEETs aflati în evidenta. Mentionam că pentru perioada 2014 – 2018 cheltuielile au fost retrospective.

Au fost finanțate primele acordate somerilor non-NEETs care s-au angajat (activare, mobilitate), precum si subventiile acordate angajatorilor pentru încadrarea persoanelor din urmatoarele categorii: persoane cu varsta peste 45 de ani, parinti unici intretinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata, persoane care mai au cinci ani pana la pensie, conf. art. 85 din Lg.nr. 76/2022 cu modificarile si completarile ulterioare.

Cuantumul subventiei acordate este de 2250 de lei, lunar, pe o perioada de 12 luni, cu conditia mentinerii raporturilor de munca pe o perioada de 18 luni de la data incadrarii in munca.

Rezultate:

1663 locuri de munca subventionate pentru angajatori care au angajat someri din categoriile: persoanele cu varsta peste 45 de ani, parinti unici intretinatori, someri de lunga durata, persoane care mai au cinci ani pana la pensie, absolventi ( din care retrospectiv 1257 );

641 someri au primit prime de activare/mobilitate ( din care retrospectiv 498)

Perioada implementare:  august 2018 – ianuarie 2022

Suma cheltuită conform contului de  executie : 11.157.879 lei

Suma rambursata retrospectiv : 6.931.605 lei

TOTAL:  18. 089. 484 lei

3. PROACCES 2 – Stimularea mobilităţii şi subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomeri

Obiectiv general – creșterea oportunitailor in vederea incadrarii in munca, someri nonNEETs inregistrati la SPO

Obiectivele specifice:

– stimularea ocupării somerilor non-NEET înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare prin acordarea unor prime de mobilitate ;

– stimularea ocupării somerilor non-NEET înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare  prin subventionarea locurilor de munca.

Cuantumul subventiei acordate este de 2250 de lei, lunar, pe o perioada de 12 luni, cu conditia mentinerii raporturilor de munca pe o perioada de 18 luni de la data incadrarii in munca.

Rezultate:

196 locuri de munca subventionate pentru angajatorii care au angajat someri din categoriile: cu vârsta peste 45 de ani, părinți unici întreținători, șomeri de lungă durată, persoane care mai au cinci ani până la pensie;

Perioada implementare:  iunie 2019 – februarie 2023

Suma cheltuită conform contului  executie : 5 356 196 lei

4. PROACCES 3 – Stimularea mobilitatii şi subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomeri

Obiectiv-  sustinerea financiara, din Fondul Social European, a masurile active acordate pentru incadrarea  somerilor  non-NEET, inregistrati in evidentele agentiei.

Au fost vizate subventiile destintate angajatorilor care incadreaza in munca someri non-NEET cu varsta cu varsta peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata, persoane cu handicap,someri care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc,conform  legii, conditiile  de pensionare anticipata sau pentru limita de varsta – art 85 din Legea nr 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca;

Totodată, tinand cont de contextul dificil de raspandirea coronavirusului SARS-Cov-2, atentia a fost indreptata catre angajatorii care, in perioada 1 iunie- 31 decembrie 2020 au incadrat persoane cu varsta peste 50 de ani ale caror raporturi de munca sau de serviciu au incetat, din motive neimputabile lor, in perioada starii de urgenta sau starii de alerta instituite la nivel national- art. III alin (1) OUG 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului

Cuantumul subvenției acordate este de 2250 de lei lunar, pe o perioada de 12 luni, cu conditia mentinerii raporturilor de munca pe o perioada de 18 luni de la data incadrarii in munca.

Rezultate:

150  locuri de munca subventionate pentru angajatorii care au angajat someri conform conditiilor de eligibilitate ale proiectului din care 10 conform art.III alin(1) OUG nr 92/2020

Perioada implementare: februarie 2021 – iunie 2023

Suma cheltuită conform contului de executie : 3 680 195 lei 

5. PROACCES 4 – Subventionarea locurilor de munca pentru someri

Proiectul are ca obiectiv cresterea ocuparii somerilor non NEET cu varsta peste 29 ani. In cadrul proiectului sunt acordate subventii angajatorilor care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sau someri de lunga durata. Cuantumul subventiei acordate este de 2250 de lei lunar, pe o perioada de 12 luni, cu condiția mentinerii raporturilor de munca pe o perioada de 18 luni de la data incadrarii in munca.

Rezultate:

234 locuri de munca subventionate pentru angajatorii care au angajat someri conform conditiilor de eligibilitate ale proiectului.

Perioada implementare: octombrie  2022 – decembrie  2023

Suma cheltuită pana in prezent conform contului de executie : 174.118  lei

6. ACTIMOB 1 – activare si mobilitate si mobilitate tineri NEETs

Obiectiv –Crestererea ocuparii tinerilor Neets inregistrati la Serviciul Public de Ocupare prin acordarea acordarea primei de activare celor care se angajeaza.

Pentru 18 tineri incadrati care au corespuns conditiilor de eligibilitate ale proiectului au fost platite primele de activare.

Perioada implementare: decembrie 2017 – decembrie 2018

Suma cheltuită conform contului de executie : 12.746  lei

7. ACTIMOB NEETs – Activare si mobilitate si mobilitate tineri NEETs

Obiective specifice:

-stimularea ocuparii tinerilor NEET someri inregistrati la Serviciul Public de Ocupare , prin subventii acordate angajatorilor pentru incadrarea in munca a tinerilor NEET unici intretinatori ai familiilor monoparentale, tinerilor NEEt someri de luga durata, tinerilor NEET, tineri NEET persoane cu handicap, absolventi ai unor institutii de invatamant sau absolventi din randul persoanelor cu handicap dupa caz, conform art.80, art.85 din Legea 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare;

– stimularea ocuparii tinerilor NEET someri inregistrati la Serviciul Public de Ocupare prin acordarea de prime, conform art.80, art.85 din Legea 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

Cuantumul subventiei acordate este de 2250 de lei, lunar, pe o perioada de 12 luni, cu conditia mentinerii raporturilor de munca pe o perioada de 18 luni de la data incadrarii in munca.

Rezultate:

435 locuri de munca subventionate pentru angajatorii care au angajat someri conform conditiilor de eligibilitate ale proiectului ( din care 357 retrospectiv)

88 someri tineri NEET au primit prime de activare/mobilitate (din care 66 retrospectiv) conform art.80, art.85 din Legea 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

Perioada implementare: mai 2018 – octombrie 2022

Suma cheltuită conform contului de executie : 8.203. 626 lei

Suma rambursata retrospectiv : 595. 790 lei

TOTAL  8.799. 416  lei

8. ACTINEETs 1 RMPD – Activare tineri NEETs

Obiectiv:

Stimularea ocupării tinerilor NEETs someri inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, prin acordarea de subventii acordate angajatorilor pentru incadrarea in munca a tinerilor NEETs unici sustinatori al familiei monoparentale, tinerilor NEETs someri de lunga durata, tineri NEETs, tineri NEETs persoane cu handicap, absolventi ai unor institutii de invatamant sau absolventi din randul persoanelor cu handicap, dupa caz, (…) in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Cuantumul subventiei acordate este de 2250 de lei, lunar, pe o perioada de 12 luni, cu conditia mentinerii raporturilor de munca pe o perioada de 18 luni de la data incadrarii in munca.

Rezultate :

-229 locuri de munca subventionate pentru angajatorii care au angajat someri tineti NEET conform conditiilor de eligibilitate ale proiectului ( din care 26 retrospectiv OUG 220/2020)

Perioada implementare: decembrie 2021 – decembrie 2023

Suma cheltuită pana in prezent conform contului de executie : 1.968.933 lei

Suma rambursata retrospectiv : 946.695 lei

TOTAL:   2.915. 628 lei

9. UNIT 4 RMPD – Ucenicie si stagii pentru somerii non-NEET din regiunile mai putin dezvoltat

 Prin intermediul acestui proiect, au fost sprijiniti  financiar angajatorii care au  incadrat in munca, prin programe de ucenicie, someri in varsta de peste 25 de ani (non-NEETs) inregistrati in evidentele Serviciului Public de Ocupare conform Lg. Nr.279/2005, oferindu-le acestora lunar 2.250 lei/ucenic, cu conditia mentinerii raporturilor de munca ale acestor categorii de persoane pe perioada contractului de ucenicie/stagiu incheiat.

Rezultat:

Au fost incadrati in munca cu contract de ucenicie 158 de someri conform conditiilor de eligibilitate ale proiectului.

Perioada implementare: aprilie 2018 – iulie 2022

Suma cheltuită conform contului de executie : 4.187.628 lei

10. UNIT 5 RMD si RMPD –Ucenicie si stagii pentru somerii non-NEET din regiunile mai dezvoltate si mai putin dezvoltate”

Obiectivul principal al proiectului il reprezinta cresterea sanselor de ocupare a somerilor (inclusiv persoane din mediul rural sau care aparţin minoritatii roma) inregistrati, informati, consiliati si profilati de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Ialomita. Astfel, s-a acordat angajatorilor care desfasoara programe de ucenicie sau stagiu un sprijin financiar în valoare de 2.250lei/luna/ucenic/stagiar.

Rezultat:

Au fost incadrati in munca cu contract de ucenicie 160 de someri non-NEET

Perioada implementare:aprilie 2019 – martie 2023

Suma cheltuită conform contului de executie : 3.624. 230 lei

11. SPER – sprijin pentru angajatori si angajati

Prin acest proiect s-a reusit acoperirea unei parti importante din sumele necesare pentru susținerea  somajului tehnic, acordate angajatorilor afectati de masurile adoptate la nivel national pentru combaterea raspandirii virusului SARS-CoV-2.

Au fost rambusate indemnizatiile acordate peroanelor angajate in unitatile al caror domeniu de activitate a fost afectat direct ca urmare a declararii situatiilor epidemiologice.

In starea de urgenta instituita de Decretul nr 195/2020 pentru perioada suspendarii contractului de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin(1) lit c) din Legea nr 53/2003-Codul Muncii, indemnizatiile de care au beneficiat salariatii stabilite a fi 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, au fost  suportate din bugetul asigurarilor de somaj, ulterior aceste sume fiind rambursate din fonduri FSE prin intermediul acestui proiect.

Perioada implementare:iunie 2020 – decembrie 2020

Suma rambursata  : 3.471. 549 lei pentru 1997 de salariati

12. FACILITAREA INSERTIEI PE PIATA MUNCII A PERSOANELOR CU DIZABILITATI

Obiectiv:

Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati, in conditii de egalitate cu ceilalti, la mediul fizic, informational si comucational in vederea cresterii sanselor de ocupare si a ponderii persoanelor cu dizabilitati angajate pe piata libera a muncii.

Activitatile desfasurate in cadrul proiectului sunt menite ca persoanele cu dizabilitati, someri si persoane inactive, persoane aflate în cautarea unui loc de munca, sa poata beneficia de vouchere pentru achizitionarea dispozitivelor asistive corespunzatoare nevoii medicale si tehnologii de acces in valoare de pana la 23.000 lei. De asemenea, proiectul se adreseaza si angajatorilor care vor incadra in munca persoane ale grupului tinta, oferindu-le sprijin prin acordarea de subventii.

Rezultate:

– 27 persoane cu dizabilitati au semnnat Acordul privind participarea la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca beneficiind de servicii de mediere si consiliere profesionala, din care 9 persoane au beneficiat de vouchere pentru achizitionarea de dispozitive asistive.

Perioada implementare:mai 2019 –iulie 2023

Suma cheltuita conform contului de executie : 146.124 lei

13. MANAGEMENT DE CAZ – proces de incluziune pe piata muncii

Acest proiect are ca rezultat principal o aplicatie informatica de profilare, informare si consiliere si management de caz care dispune de mai multe functionalitati, inclusiv servicii online oferite persoanelor in cautarea unui loc de munca (inregistrare online, vizualizare dosar personal, programare intalnire cu functionari publici etc.). 

De acest proiect  beneficiaza  persoane aflate in cautarea unui loc de munca, in special persoane vulnerabile (greu si foarte greu ocupabile, tineri provenind din sistemul de protectie a drepturilor copilului, repatriati, migranti, apatrizi, persoane cu dependente de alcool sau droguri, persoane fara adapost, someri de lunga durata).

In cadrul activitatilor proiectului au fost profilati si consiliati 651 someri greu si foarte greu ocupabili datele acestora fiind incarcate in aplicatia informatica.

Perioada implementare:decembrie 2020 –iunie 2023

Suma cheltuita conform contului de executie : 75 838 lei

14. ESPOR – Relatia SPO cu angajatorii

Proiectul are ca obiectiv  adaptarea serviciilor dedicate angajatorilor prin introducerea unor servicii online / instrumente si elaborarea unui set de proceduri simplificate, menite sa reduca birocratia in implementarea masurilor de stimulare a ocuparii fortei de munca.

Scopul principal al proiectului este o platforma unica in care vor fi integrate toate serviciile dedicate angajatorilor si care sa faciliteze interactiunea cu Agentiile Judeteane pentru Ocuparea Fortei de Munca in accesarea acestora, inclusiv in depunerea documentelor.         

Rezultate  :

– Analiza pietei muncii pentru perioada 2020-2021 din  judetul Ialomita;

– Prognoza pe termen scurt a angajarilor pe ocupatii din judetul Ialomita, prin chestionarea a 1207 angajatori asigurandu-se reprezentativitatea acestora pe ramuri de activitate ;

– Introducerea in aplicatia informatica in vederea medierii in termeni de competenta a 253 angajatori si 262 someri

Perioada implementare: iunie 2021 – decembrie 2023

Suma cheltuita pana in prezent conform contului de executie : 215.291 lei

Rezultate la nivel judetean prin derularea celor 14 proiecte  cofinantate din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 -2020:

    – 2.769 tineri Netts inregistrati in baza de date a Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca  Ialomita;

    –  456 tineri Netts ocupati;

     – 27 persoane cu dizabilitati beneficiare ale serviciilor de mediere si consiliere profesionala, din care 9 persoane au beneficiat de vouchere pentru achizitionarea de dispozitive asistive;

     – 2.907 locuri de munca subventionate pentru angajatorii care au angajat someri din categoriile: cu varsta peste 45 de ani, parinti unici intretinatoiri ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata, persoane care mai au cinci ani pana la pensie, absolventi ( din care retrospectiv 1716);

     – 747someri au primit prime de activare/mobilitate  ( din care retrospectiv 564);

     – 318 someri formati si ocupati in baza unui contract de ucenicie la locul de munca;

    – au fost rambusate indemnizatiile acordate pentru 1997 persoane angajate in cadrul intreprinderilor al caror domeniu de activitate a fost afectat  direct ca urmare a declararii situatiilor epidemiologice.

Conform executiei bugetare au fost atrase si cheltuite sume ce se ridica la peste 41 de milioane lei.

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *