CJ Ialomiţa „toacă” 350.000 lei în numele anticorupţiei

Distribuie articolul:

Corupţia se poate traduce într-un cuvânt drept parazitism iar fenomenul a apărut odată cu homo habilis şi va continua să existe atât timp cât omul va exista pe această planetă, indiferent cât de mare ar avea salariul. Ştim că pare contraintuitiv la prima vedere şi unii consideră că oamenii care au conştiinţă nu ar trebui să fie coruptibili, dar acum nu avem nici timp şi nici nu primim o parte din milioanele de lei care sunt cheltuite anual de către instituţiile publice din judeţul Ialomiţa pentru a explica aceste idei.

Cursuri anticorupţie pentru funcţionarii coruptibili

Într-o lume utopică în care viaţa de funcţionar public s-ar baza şi ar fi plătită pe bază de eficienţă şi productivitate cursurile de acest fel ar dura 15 minute şi s-ar desfăşura cam aşa: funcţionarii publici dintr-o instituţie s-ar aduna în prima oră de lucru din an într-o sală în care un angajat al Direcţiei Generale Anticorupţie ar intra şi le-ar spune ceva de genul: „Bună ziua stimaţi funcţionari publici ai României. Corupția este un abuz, activ sau pasiv, al funcționarilor publici (numiți sau aleși prin vot), în scopul obținerii de avantaje financiare private sau de alte beneficii. Nu faceţi asta pentru că o să mergeţi la puşcărie. La revedere!” iar ulterior ar părăsi incinta. În România însă aceste cursuri se vor desfăşura pe parcursul a trei luni, timp în care se vor fi cheltuit 26 mii lei numai pentru majorarea salariilor cu 30% respectiv 10% a celor doi experţi din cadrul D.G.A. Serviciul Judeţean Ialomiţa conform Legii salarizării unitare 157/2017 chiar dacă practic ei fac aceste demersuri cel mai probabil în timpul programului de lucru pentru care sunt remuneraţi. Organizarea unui curs „de formare profesională în vederea prevenirii şi limitării fenomenului de corupţie în administraţia publică locală” pentru un număr de 75 de angajaţi ai Consiliului Judeţean Ialomiţa va scoate din visteria judeţului 148.440 lei, bani din fonduri nerambursabile ce-i drept, chiar dacă presa a explicat în nenumărate rânduri cum de fapt sunt şi banii populaţiei aici pentru că România contribuie direct la aceste fonduri U.E, iar acest efort de a accesa o sumă de bani nerambursabili considerăm că trebuia canalizat către una dintre problemele cu adevărat stringente ale judeţului. Alţi 101.150 lei urmează să fie cheltuiţi pentru două comunicate de presă, un banner, 10 afişe, 340 flyere, 200 mape, 200 stick-uri de memorie, 200 agende personalizate şi 340 pixuri metalice personalizate, pentru că aşa-i românul iar el nu poate pleca cu mâna goală de la locul de muncă.

Denumiri pompoase pentru activităţi simpliste

„Curs de formare profesională în vederea prevenirii şi limitării fenomenului de corupţie în administraţia publică locală. În cadrul cursului se va avea în vedere dezvoltarea capacităţii personalului instruit de a utiliza şi combina cunoştinţe teoretice, deprinderi practice şi atitudini specifice în domeniul prevenirii corupţiei. Tema principală a activităţii este adoptarea unei conduite etice de catre funcţionari, în cadrul activităţii desfăşurate în activitatea zilnică. Cursul dezvoltat şi organizat prin proiect va avea inclus un modul dedicat temelor orizontale Dezvoltare durabilă şi Egalitatea de şanse (care va conţine promovarea egalităţii de şanse şi tratament între angajaţi, femei şi bărbaţi, a egalităţii de şanse pentru toţi, fără discriminare în funcţie de gen, rasă, origine etnică, religie, handicap, vârstă, orientare sexuală, precum şi măsuri de protecţie împotriva unor dezastre naturale sau tehnologice care le-ar putea produce pagube materiale în desfăşurarea activităţii proprii).” Nu ştim dacă cei care redactează asemenea formulări în cadrul acestor proiecte îşi dau seama de penibilul situaţiei şi a limbajului de lemn utilizat în aceste prezentări, dar să scrii pagini întregi pline de exprimări alambicate şi să nu zici nimic concret este un record greu de atins chiar şi în rândul întâiului pupător de ghiul al judeţului condus de fostul preşedinte al CJ Victor Moraru în mandatul 2016-2020, hodorogul care combina pensia cu salariul din bani publici de peste 6 mii de lei doar pentru a aduce omagii fostului şef al instituţiei. Aşadar, stimaţi cititori, aici sunt banii dumneavoastră…

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *