Mai exact 19.871.710 RON. Pandemia durează prin stimularea „personalului” şi prin porcoi de „alte cheltuieli”
Au trecut 2 ani de când, în Lume, a apărut coronavirusul SARS – CoV – 2, cel care dă boala COVID. Şi dacă, la începutul crizei sanitare, era de înţeles teama ce a pus, imediat, stăpânire pe mintea şi pe sufletul oamenilor, teamă ce a determinat adoptarea unor aşa-numite „Măsuri” menite a impune fel de fel de interdicţii pe care cetăţenii şi autorităţile publice să le respecte, după 2 ani, FRICA indusă, mai ales mediatic, ar fi trebuit să se diminueze considerabil.
Iar, în locul fricii, raţiunea izvorâtă din Studiile epidemiologilor, să determine acţiuni din ce în ce mai curajoase, în lupta cu acest nou flagel. Din păcate, după 2 ani, cei care, după ce şi-au îndepărtat frica, au început să vadă şi dincolo de aparenţe, constată cu uimire/mâhnire/frustrare/revoltă că, în fapt, BANII puşi la dispoziţie în timpul pandemiei au fost „ochiul Dracului” pentru majoritatea bugetarilor, de la boierii de la Centru, şi până la slugile din teritoriu!
Nu discutăm prea mult, azi, despre faptul că, în conformitate cu art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele Măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile şi prelungirile ulterioare, directorul Dan NOEL a anunţat angajarea de personal (FĂRĂ CONCURS, fiindcă pandemia i-a permis, de!) care, chipurile, să „facă faţă” numărului mare de solicitări.
Şi nu discută, azi, nu pentru că nu am şti că, la fel ca în toate instituţiile Statului, şi la DSP s-au tot făcut angajări pe bază de grad de rudenie, pe „pile”, cunoştinţe, relaţii, pe aşa-numita „apartenenţă” politică. Asta, sigur, e mai greu de dovedit, fie şi numai din cauză că isteţul director ne poate spune că, din cei max. 71 de angajaţi, câţi şi-a permis a avea, în medie, în Organigram DSP Ialomiţa, cele 28 de persoane angajate temporar au fost cadre medicale detaşate de la unităţile de învăţământ…Adică, nu fiştecine, ci „oameni de meserie”!
Aşadar, DSP Ialomiţa, având 60 de angajaţi în primul an de pandemie, şi 71 în cel de-al doilea an, a avut cheltuieli salariale, după cum urmează:
- În anul 2020, pentru perioada martie – decembrie SALARIZAREA a însemnat peste 50 de MILIARDE lei vechi. Mai exact 5. 017.313 RON. Nu împărţim la cei 60 de salariaţi, această impresionant de mare sumă de bani publici, deoarece ştim cu toţii că salariul directorului nu se compară cu cel al unei asistente, fie ea şi detaşată pe „pile”. Cum din martie până în decembrie sunt doar 10 luni, suma rezultată din împărţire este născătoare de întrebări. Mai cu seamă dacă ea se raportează la munca desfăşurată de fiecare în parte, şi desfăşurată de toţi, ca o echipă care, chipurile, ar fi trebuit să se lupte cu molima.
- În anul 2021, SALARIZAREA a însemnat şi mai mare cheltuială, nu numai din cauza celor două luni care au întregit anul, ci şi din cauza alocaţiilor bugetare menite a-i stimula pe cei „înrolaţi în luptă”! Aşa se face că, de la puţin peste 50 de MILIARDE de lei cheltuiţi cu salarizarea angajaţilor DSP Ialomiţa, s-a sărit (şi „calul” proverbial, da!) la aproape 65 de MILIARDE lei vechi. Mai precis, la 6.465.567 RON. Ceea ce înseamnă purcoi de bani, trebuie să recunoaşteţi!
Sporuri, stimulent de risc, indemnizaţie detaşare, ore suplimentare, dar şi „alte sporuri”
Iată, aceasta este „panoplia” plină de „sacrificii” bugetare, MENITE a le oferi „eroilor” recunoştinţa pe care, mulţi dintre ei, chiar consideră că o merită!
Că mulţi nu înţeleg pentru care ALTE merite deosebite (în afară de acele „sporuri, stimulente de risc, indemnizaţie detaşare, ore suplimentare” mai trebuia să fie, de sine stătător, o rubrică pentru „Alte sporuri”, pe cine credeţi că mai interesează? Că doar nu credeţi că stă vreun guvernant în loc de cele „decât” 3 (trei) miliarde de lei vechi, câţi au fost „comasaţi” în această rubrică? Sau, cumva, credeţi că pe cei de la Curtea de Conturi i-ar interesa?
Ori, cumva, credeţi că pe Ministrul Sănătăţii, ca „ordonator de credite” l-ar preocupa aşa ceva? Nici vorbă! Mai ales că, la cât de des s-au schimbat miniştri, nici n-ar fi avut timp să se „prindă” de tot felul de „permutări şi aranjamente” financiar –contabile, câte suportă „Programul” din calculatoare. Şi-apoi, la câţi miniştri şi „specialişti” s-au perindat pe la conducerea Ministerului Sănătăţii, nici nu-i de mirare că directorii precum NOEL au făcut rabat de la calitatea actului medical prestat în pandemie.
CARANTINAREA şi VACCINAREA – bani, nu glumă!
Pe lângă sumele de bani cheltuite cu echipamenteler de protecţie (asupra cărora planează fel de fel de suspiciuni cu privire la numărul, dar şi la calitatea lor), şi carantinarea impusă încă din prima lună a pandemiei, prin Hotărîrea 201/2020, a necesitat mari cheltuieli bugetare.
În Ialomiţa, potrivit documentelor financiar-contabile ale Direcţiei de Sănătate Publică, suma cheltuit, strict, pentru ca Primăriile să poată derula această operaţiune, înseamnă, pentru anul 2020, fix 4.766.623 lei. Ceea ce, în lei vechi (fiindcă greutatea banului, tot în lei vechi este resimţită de populaţie, să fie clar!) înseamnă aproape 48 de MILIARDE.
Pentru anul 2021 suma de bani a fost considerabil mai mică, deoarece nu s-a mai carantinat în acelaşi fel ca în primul an al pandemiei…Potrivit răspunsului oficial, numai 107.129 lei s-au dus pe carantinare.
Dar, în anul 2020, în ecuaţie a apărut VACCINAREA
Aşa că, potrivit aceloraşi informaţii de natură financiar-contabilă, către Primăriile din judeţul Ialomiţa, special pentru CENTRELE de vaccinare, au avut loc aşa-numitele „transferuri”, în valoare de aproape 46 de MILIARDE lei vechi. Mai exact, 4.564.544 RON.
Ce anume presupune, atât operaţiunea carantinării, cât şi cea a funcţionării Centrelor de vaccinare, domnul NOEL nu precizează (în răspunsul la adresa cu întrebări trimisă către DSP Ialomiţa), cel mai probabil, pe motiv că nici noi nu am fi întrebat. Dar, ce să întrebi mai întâi, când SCRII întrebările? Alta ar fi fost abordarea acestui subiect, dacă directorul DSP Ialomiţa s-ar fi învrednicit să desfăşoară conferinţele de presă. Dar, nu!
Ca şi când el nu are de dat socoteală nimănui, Dan NOEL s-a comportat şi continuă să se comporte ca un jupân pe moşia lui. De i-a permis Prefectura Ialomiţa? Unii spun că NOEL are nişte „pârghii” prin care poate fi alimentată „puşculiţa de Partid”. Alţii spun că NOEL e ca o „lipitoare” care îi ajută pe „bolnavii de Putere” să deţină controlul asupra potenţialilor sponsori.
Noi, însă, deşi ştim că la DSP „încurcate sunt căile Domnului”, nu ne hazardăm să credem tot ce se spune prin târgul nostru mic, de provinciali învăţaţi cu bârfa. Aşteptăm, însă, ca Prefectul proaspăt numit (la Costică ne referim, desigur!) să facă tot ce depinde de el, astfel încât NOEL să fie adus în faţa jurnaliştilor, să fie obligat să raporteze (cel puţin lunar) ce a făcut DSP Ialomiţa în ceea ce priveşte pandemia?!
Noi ştim că, imediat ce se va fi terminat, NOEL va fi „tras pe dreapta”, tocmai pentru a i se pierde urma, tocmai pentru ca nimeni să nu mai fie interesat să vadă ce (nu) a făcut, cât timp a fost director şi era pandemie…! Dar, încă mai credem că nu toate „Organele” sunt putrede, că nu toţi procurorii au miopie, fapt ce-i împiedică să vadă şi dincolo de aperente…!
IONICA GHINEA