Votat în Consiliul Local prin anul 2013, şi recepţionat propriu-zis în luna august a anului 2014, în cadrul P.O.R. 2007-2013 (da, ştim că punctualitatea nu a fost niciodată factorul cheie al autorităţilor locale sau judeţene din Ialomiţa), Parcul I.M.M. Slobozia trebuia să reprezinte „o structură de afaceri în care se desfăşoară activităţi economice de producţie industriala şi servicii, într-un regim de facilităţi specifice în vederea valorificării potenţialului uman şi material al zonei”. Obiectivul general al prioectului a fost până nu demult, revigorarea şi dezvoltarea economiei locale, regionale şi creşterea nivelului de trai, prin atragerea investiţiilor şi creearea de noi locuri de munca în Municipiul Slobozia conform paginii de internet a societăţii din ograda Primăriei Slobozia, societate care administrează acest tip de hub pentru afaceri.
„În 2016 Parcul I.M.M. era un câmp”
Chiţu Valentin, actualul director al parcului industrial îşi aminteşte cu exactitate situaţia „obiectivului strategic” cu care se lăudau autorităţile locale şi politicienii acelor vremuri: „Când am preluat eu funcţia de director al societăţii care administrează locaţia, parcul era la nivel de câmp pe care îşi desfăşura activitatea o singură societate. Pe parcursul a 3 ani, adică între 2016 şi 2019, am avut aproximativ zece licitaţii la care au participat vreo 50 de firme dintre care 22 au câştigat licitaţiile şi le-au fost atribuite terenuri de către Primăria Slobozia.” spune administratorul Parcului Industrial. Trebuie menţionat faptul că dintre cele 22 de societăţi care au obţinut atribuirea de contracte sunt şi patru operatori economici care au beneficiat de o derogare cu ajutorul A.G.A şi a Consiliului Local Slobozia, prin care s-au putut dezmembra loturi de 10.000 mp în suprafeţe de teren mai mici, facilitând astfel obţinerea de teren a unor societăţi mici, posibilitate care acum, conform afirmaţiilor directorului Chiţu, a dispărut din planul actualei administraţii publice locale.
„Gradul de ocupare este de 89%”
Directorul Chiţu spune că la momentul acesta gradul de ocupare al Parcului I.M.M., în evidenţele societăţii care administrează aceste terenuri, este de 89%. Dar pentru că trăim în România şi am aflat toţi pe pielea noastră faptul că nu întotdeauna documentele sunt conforme cu realitatea din teren, gradul de ocupare care respectă complet clauzele şi termenele contractuale este undeva la 60% conform estimărilor de la faţa locului. Aşa se face că, ocuparea efectivă a societăţilor care respectă termenele şi obligaţiile asumate prin contractele de concesiune, este semnificativ mai mică. Cu cât scade procentul de ocupare dacă excludem societăţile care au încheiat contracte de concesiune dar care nu au respectat termenul ca în 4 luni de la semnare să prezinte Proiectul Tehnic în vederea obţinerii Autorizaţiei de Construire, nu se ştie exact. Mai sunt şi câteva societăţi care, conform contractului semnat între părţi, ar fi trebuit ca în 12 luni să înceapă lucrările de construire iar în 24 de luni de la data semnării documentelor să ceară „Recepţia tehnică la terminarea lucrărilor”, lucru care bineînţeles că nu s-a întâmplat din moment ce respectivele societăţi nici măcar nu s-au apucat de construit sau cel mult au turnat fundaţia pentru construcţii. Directorul Chiţu spune de vină este criza sanitară care a afectat multe afaceri locale care nu şi-au mai permis să facă învestiţii. „La ora actuală toate societăţile care au semnat recent contracte de superficie au depăşit termenele contractuale în ceea ce priveşte timpii de construire. Din 22 de contracte semnate doar 14 au început lucrările iar celelalte opt au încălcat termenii contractuali. Dintre cei care au depăşit termenele, doar două au făcut solicitări de prelungire a termenelor autorizaţiei de construire, restul de 6 societăţi comerciale din câte ştiu eu, nu au făcut niciun demers legal în acest sens.” – Chiţu Valentin, director Parc I.M.M. Slobozia.
Cea mai recentă licitaţie pentru terenuri: anul 2018
„Ultima licitaţie a avut loc în anul 2018 pentru că atunci s-a făcut 100% şi a stat Parcul ocupat 100% până în luna mai a acestui an când s-au reziliat două loturi şi gradul de ocupare a scăzut. Am aproximativ 20 de solicitări de la societăţi comerciale care doresc să investească în Parcul Industrial din Slobozia iar în curând sperăm ca Primăria să organizeze licitaţie publică pentru a ocupa complet acest obiectiv, ăsta e interesul nostru.” Întrebat fiind despre bugetul pe care îl are la dispoziţie anual, directorul Chiţu Valentin ne explică faptul că pe anul 2021 acesta se ridică la suma de aproximativ 188.000 lei din care 60% reprezintă salariile administratorului, contabilului, consilierului economic şi a unui angajat care se ocupă de micile reparaţii în cadrul amplasamentului. Acesta a mai afirmat faptul că societatea funcţionează la nivel de avarie de mai mulţi ani şi că tarifele de administrare nu au mai fost majorate de ceva vreme.
Nota redaţiei: Acum „mingea este în terenul” administraţiei locale, iar aceasta având legea de partea ei ar putea să fie mai severă în ceea ce priveşte termenii contractuali nerespectaţi. În condiţiile în care sunt mai bine de 20 de societăţi care doresc să participe la licitaţiile publice şi să dezvolte diverse afaceri pe acele terenuri dar se lovesc practic de un zid numit „grad de ocupare” mincinos de ridicat în condiţiile prezentate mai sus. Redacţia ziarului Ştirea nu găseşte o explicaţie logică dar şi legală în acelaşi timp pentru lipsa de implicare a Primăriei Slobozia. Nu credem că este vorba de nepăsare în ceea ce priveşte soarta Parcului IMM, cu atât mai mult cu cât nu credem că ar fi vorba de niscaiva favoritisme cu iz penal. Aşa că nu ne rămâne decât să aşteptăm, la fel cum aşteptăm şi celebra „epurare” în rândul „tăietorilor de frunze la câini” din Primăria Slobozia pe care primarul Soare a promis-o în campania electorală.
Victor Ghinea