Un proiect cu o valoare totală de 13 milioane lei, din care Federaţia SANITAS a absorbit suma de 10 milioane lei pentru realizarea cursurilor de formare profesională, a fost pe mâna unor „băieţi deştepţi”. Din aceşti bani, cică, un număr de 5.000 de asistenţi medicali din toată ţara au participat la cursurile de formare profesională specifică (EMC), în cadrul proiectului POSDRU „Îmbunătăţirea adaptabilităţii, flexibilităţii şi competitivităţii personalului din sectorul sănătăţii”, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Leorand Bărăscu, preşedintele Federaţia SANITAS. Proiectul este rezultatul colaborării dintre Federaţia SANITAS, Ministerul Sănătăţii şi, bineînţeles, un ONG, respectiv Asociaţia „Centrul Român de Iniţiative”…
„Din cei 5.000 de asistenţi medicali care au absolvit cursurile EMC, o mie de persoane au participat şi la programul de instruire în tehnologia informaţiei (TIC), destinat angajaţilor din sectorul sanitar. Pentru federaţia noastră, acest proiect a însemnat credite pentru personal, fiind totodată un liant mobilizator pentru rezolvarea problemelor socio-economice şi profesionale cu care se confruntă membrii noştri. În plus, este pentru prima dată când un sindicat din domeniul sanitar colaborează cu ministerul de resort pentru implementarea unui proiect de acest tip”, a spus Leonard Bărăscu.
Ce s-a întâmplat pe parcursul acestor probabile cursuri? Păi, ţinând cont de faptul că acest „TIC” nu este altceva decât plierea personalului bugetar pe folosirea corectă a programelor aplicate pe calculatoare (de ultimă generaţi, cică!), cel mai probabil asistentele au fost „şcolarizate la locul de muncă”, astfel încât să ştie să bage-n calculator tot felul de informaţii despre bolnavi, tratamente, repartizare pe medici, etc, etc… O paralelă cu această pretins necesară şcolarizare efectuată cu-atât de mulţi bani, îndrăznesc a face între birocraţi şi chelnerii care, şi ei, mai nou, în restaurantele bune trebuie să introducă în calculatoare tot felul de date, în baza cărora se încasează şi se raportează la bucătărie şi, desigur, la Fisc…Sunt, desigur, şi alte domenii de activitate desfăşurate în mediul privat, în care salariaţii s-au „racordat” la un astfel de „TIC”, adică la Tehnologia Înaltă într-ale Comunicaţiilor. Şi-acolo, în mediul privat, zic patronii, n-au fost cheltuiţi bani prin POSDRU. Iar însuşirea noţiunilor Inaltei Tehnologii, în vederea efectuării întocmai a „paşilor de urmat” în introducerea datelor în calculatoare, nici vorbă să fi costat atât de mult. Urmare a aflării unor astfel ed informaţii, cine ar putea considera că nu „e ceva putred în…” toată această …„treabă”, în privinţa căreia nici un parlamentar nu pare că se întreabă dacă nu cumva POSDRU este o făcătură prin care se bagă bani în puşculiţa de partid, nu direct, ci cu ajutorul firmelor care, după ce efectuează Cursuri şi vând computere şi programe TIC, decartează la cei care aprobă astfel de cheltuieli bugetare.
(I.G.)