Ce ştie ţăranul câţi bani ia „golanul” ?

Distribuie articolul:

Golanul” este, de cele mai multe ori, arendaşul care s-a angajat că o să le lucreze pământul retrocedat după aşa-zisa Revoluţie,pentru asta proprietarii de drept urmând a primi bani şi ceva „bucate” recoltate de pe ale lor terenuri…Doar că, băgând la înaintare vremea rea şi vremurile tulburi, arendaşii se plâng că n-au venituri din recoltat, pe cât au cheltuieli, fapt pentru care „cota parte” a ţăranilor este, de multe ori, doar „praf în ochi”… Ce nu spune arendaşul (sau „boierul” cum i se mai spune!) ţăranilor, este cât de mari sunt sumele de bani încasate drept subvenţii, şi câte alte facilităţi le sunt acordate graţie atenţiei pe care guvernanţii o acordă agriculturii, de cele mai multe ori fiindcă din fermele agricole, de la producători şi comercianţii din domeniul agro-industrial, îşi alimentează majoritatea politicienilor, veşnic nesătula puşculiţă de partid …  

 Înmulţiţi, scădeţi şi adunaţi…  

 Aşadar, Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2013 a cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă, a plăţilor separate pentru zahăr şi a plăţilor specifice pentru orez, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal, informează Ministerul Agriculturii printr-un comunicat remis AGERPRES.
Astfel, pentru anul 2013, pentru schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), cuantumul maxim al plăţilor este de 139,17 euro /hectar. Suplimentar, pentru sfecla de zahăr se aplică o schemă de plată separată pentru zahăr, în cuantum de 331,78 euro/hectar şi pentru orez se acordă o plată specifică în cuantum de 300 euro/ha.
În conformitate cu dispoziţiile Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr.946/ 2013 al Comisiei privind avansurile care trebuie plătite începând cu 16 octombrie 2013 din plăţile directe (enumerate în anexa I la Regulamentul (CE) nr.73/ 2009 al Consiliului de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori), se pot plăti fermierilor avansuri de până la 50% din plăţile aferente schemei de plată unică pe suprafaţă. Ştii câte hectare de pământ lucrează „boierul” tău? Înmulţeşte cu numărul de hectare, scade cheltuielile, adună alte facilităţi şi ţine cont şi de sumele obţinute din vânzarea produselor! Astfel obţii imaginea de ansamblu a averii latifundiarilor, a fermierilor, a societăţilor agricole, a comercianţilor care au şi terenuri, şi depozite, şi mici fabrici, etc, etc!

(I.G.)        


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Ce ştie ţăranul câţi bani ia „golanul” ?

  1. Ăştia parcă se trag toţi din „Arendaşul român”. De mici le-a plăcut literatura, dar n-au înţeles nimic din ea. Au ajuns mai exploatatori decât grofii de prin Ardeal, ăia ale căror „neamuri” dezmoştenesc din nou românii, cu larga implicare a mafiei din „Justiţia” statului român.

  2. sa vezi prin asociatiile agricole ce se intampla. acolo exista un nume mare de asociati care habar nu au ce este aiai o societate , ce inseamna vot de asociat si cum se administreaza asociatia, mai nou sefi de asociatie si-au luat masini pe asociatii, dar imvestitii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *