Verdict instanţă: Comuna Răduleşti NU a cîştigat 500 de hectare din judeţul Prahova

Distribuie articolul:

 

Magistraţii Tribunalului Ialomiţa s-au pronunţat zilele trecute în ceea ce priveşte procesul referitor la limitele teritoriale ale judeţului nostru şi cele ale judeţului vecin din partea de vest, Prahova. Mai exact, judecătorii au dat un verdict pe fond în legătură cu litigiul dintre comunele Răduleşti, fostă Brazi, din Ialomiţa, şi Ciorani, din Prahova, pentru o suprafaţă de circa 500 de hectare pe care localitatea din judeţul nostru considera că îi aparţin. Conform deciziei instanţei de contencios administrativ a Tribunalului, a fost decisă limita de hotar a celor două judeţe în sensul că localitatea Răduleşti nu va intra în posesia celor aproximativ 500 de hectare din terenul comunei vecine Ciorani.

 

Proces pe repede înainte!

 

Procesul iniţiat de Prefectura Ialomiţa, care a acţionat în instanţă comunele Răduleşti, Ciorani, dar şi Oficiile de Cadastru din Ialomiţa şi Prahova a debutat la începutul lunii noiembrie 2012. Dosarul a mers pe repede înainte şi, în mai puţin de jumătate de an, lucrurile s-au aranjat, adică au rămas la fel ca şi în urmă cu aproape 50 de ani. Deoarece, potrivit unui document datat 20 mai 1970, un proces-verbal privind stabilirea limitelor administrativ teritoriale, suprafaţa de teren revendicată de Primăria Răduleşti nici nu avea cum să intre în posesia localităţii ialomiţene. Aşa a pornit şi litigiul dintre Primăriile Răduleşti şi Ciorani, în sensul că responsabilii din comuna ialomiţeană ar fi pus ochii pe terenul despre care facem vorbire, dar nici şedinţele de mediere organizate după izbucnirea „războiului“ n-au fost suficiente pentru a nu mai pierde timpul prin instanţele de judecată.

Avînd în vedere că singurele dovezi depuse la dosarul cauzei au venit din partea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova, recte procesul-verbal despre care aminteam şi o schiţă, la fel de elocventă, dar şi alte documente solicitate de magistraţi, verdictul nu avea cum să fie altul decît păstrarea actualelor limite teritoriale. Contactat de noi, primarul comunei Răduleşti, Constantin Micu (USL) n-a fost de găsit, probabil intuind despre ceea ce îl vom întreba, în timp ce edilul din Ciorani, Marin Voicu (USL), a apreciat soluţia magistraţilor ialomiţeni ca fiind una normală. „Nu există niciun document care să susţină ceea ce solicitau reprezentanţii comunei Răduleşti“ a apreciat primarul din Ciorani.

De partea cealaltă, iniţiatorul procesului, Prefectura Ialomiţa, condusă de un prefect susţinut de USL, prin vocea şefului Serviciului Juridic, Ionel Ghiorghişor, a admis că nu au existat dovezi suficiente, chiar deloc din partea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ialomiţa, pentru ca localitatea Răduleşti să intre în posesia celor aproape 500 de hectare. Şi, atunci, ne întrebăm noi de ce oare am pierdut vremea timp de aproximativ jumătate de an cu un proces? Răspunsul este cît se poate de simplu şi ţine de nişte documente care sînt mai vechi decît vîrsta unora dintre noi, dar care n-au nicio legătură cu realitatea. Ele ar viza nişte atribuiri de terenuri pe teritoriul administrativ din Prahova, pe vremea cînd comuna Răduleşti-Răsimnicea făcea parte chiar din judeţul Ilfov, înainte de încorporarea acesteia la judeţul Ialomiţa. O dată cu intrarea acesteia în componenţa judeţului Ialomiţa, în 1981, parcă şi dovezile acestea au intrat în pămînt.

Decizia judecătorilor de la Tribunalul Ialomiţa poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti de părţile ce se vor considera nedreptăţite, cel mai probabil de reprezentanţii comunei Răduleşti care îşi doresc neapărat suprafaţa de teren de la limita teritorială. În lipsa dovezilor, pierderea de timp va fi şi mai mare însă. Noi am vorbi şi despre nişte asfaltări de drumuri cu parfum de ilegalitate prin judeţul Prahova, dar pe banii ialomiţenilor, însă asta-i altă poveste şi o vom trata într-un număr viitor.

 

George ŞEITAN


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *