Ziua Orezului, la cea de VIII-a ediție

Distribuie articolul:

Săptămâna trecută, în cadrul Târgului Internațional pentru Agricultură și Industrie Alimentară, care a avut loc în Piața Revoluției din Slobozia, s-a sărbătorit și „Ziua Orezului”, un eveniment cu tradiție în Ialomița, ajungând în acest an la cea de-a VIII-a ediție. La întâlnire au luat parte atât reprezentanți ai firmelor de profil din județ, cât și din afara județului. Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Nicolae Stanca, a deschis seminarul organizat cu acestă ocazie declarând: „ Ialomița este producătoare de orez, a fost producătoare mare de orez, orezul fiind o cultură importantă, atât pentru hrana omului, cât și pentru cea a animalelor, cât și pentru export. România înainte de 1989 era mare cultivatoare de orez, orezul fiind cultivat pe aproximativ 50.000 hectare, în prezent se cultivă cu puțin peste 11.000 hectare. Tot înainte de 1989, se asigura consumul de orez din producția internă, dar se dădea și la export, existând o preocupare pentru așa ceva. Noi organizăm această zi a orezului, plecând de la ideea că trebuie să ne facem din nou cunoscuți ca și județ, că avem posibilitatea de a produce orez, de a-l procesa. Trebuie să spunem că este o cultură care protejează mediul, din mai multe puncte de vedere. Importanța orezului pentru județul Ialomița, este ridicată. Eu am previziunea că regionalizarea, ori ce va pune mai mult la muncă, pentru a ne dezvolta noi local, ori ne vom pierde în neant”. Invitatul special al evenimentului a fost Secretarul de Stat de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dumitru Daniel Botănoiu care a ținut să mulțumească oficialităților județului Ialomița pentru că  „au fost de fiecare dată cu un ochi la ministerul Agriculturii, pentru că Ialomița este un județ cu o pondere importantă pe segmentul agricol și, credem noi, am răspuns mereu cu promtitudine nevoilor județului și așa o să facem mereu”. Șirul elogiilor din partea Secretarului de Stat, la adresa județului nostru nu s-a oprit însă aici, acesta declarând : „Seminarul acesta este binevenit, pentru că orezul este un dintre cele mai importante cereale din lume. Pe de altă parte, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în perioada următoare, la nivel mondial, această cultură își recapătă din ce în ce mai mult din importanța pe care a avut-o. Avem un plan care, cred eu, va funcționa în perioada următoare, mai ales că noi am avut deja întrevederi cu partenerii din Ialomița, și mă refer aici la Riso Scotti, și acest plan presupune transformarea României în primul  producător, din Uniunea Europeană, de orez bio. Cred eu, că putem adăuga o valoare acestei culturi, cu atât mai mult cu cât toată acestă tehnologie de cultură, procesarea, stă astăzi în mâna unor companii puternice, conduse de oameni care știu ce au de făcut cu acestă cultură”. Dacă va deveni România și implicit Ialomița, unul dintre cei mai importanți producători de orez bio, vom vedea, noi românii știm însă un lucru…cu o floare nu se face primăvară!

Cristina Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *