Ziua Naţională a Contabilului Român ediţia a XV-a

Distribuie articolul:

Profesia contabilă aduce în aceste zile alături, în toată ţara, cei mai importanţi actori ai economiei: instituții și autorități de reglementare, reprezentanți ai mediului de afaceri, experți contabili şi contabili autorizaţi – cei care joacă un rol esenţial în dezvoltarea antreprenoriatului, a economiei naţionale în ansamblu.

 

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) – singurul organism abilitat pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil şi contabil autorizat – organizează, la 98 de ani de la înfiinţarea sa, cea de-a XV-a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului Român. Cu doar doi ani înainte de Centenarul profesiei contabile reglementate în România, 2019 este al cincisprezecelea an în care evenimentul aduce în prim plan profesia din ţara noastră şi importanţa acesteia pentru mediul economic, pentru societate.

La 13 iulie 1921, acum fix 98 de ani, Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.063, fiind reglementată, astfel, profesia contabilă în ţara noastră. Prin acest demers legislativ, România s-a alăturat în acele vremuri marilor puteri economice – Regatul Unit, Italia, Germania şi Statele Unite ale Americii, ţări în care profesia de expert contabil era legiferată şi unde existau societăţi de contabili oficial recunoscute.

Desfăşurat sub sloganul Tradiţie pentru viitor. Evoluăm împreună!, evenimentul a fost celebrat în mod unitar în toată ţara, sub patronajul filialelor CECCAR. Printre acestea s-a numărat şi filiala CECCAR Ialomiţa care prin vocea directorului executiv Cosma Mihaela şi a preşedintelui filialei Ialomiţa Malama Camelia au pus accent pe recunoaşterea oficială a rolului pe care profesia contabilă şi practicanţii acesteia îl au în economie şi societate.

Latura profesională a evenimentului s-a desfăşurat anul acesta sub tema Reglementarea: mit și adevăr. Externalizarea serviciilor financiar-contabile – argumente pro şi contra. Dezbaterile s-au axat pe provocările cu care se confruntă profesia contabilă – amintind aici schimbarea modelului de business, ai cărui piloni care asigură eficienţa sunt digitalizarea, globalizarea şi extrenalizarea serviciilor-suport (outsourcing). Totodată, s-a pus în discuţie importanţa reglementării profesiilor – certificarea profesională, care sunt avantajele pe care le aduc în piaţă angajaţii care deţin certificări, precum şi nivelul crescut de responsabilitate pe care acestea îl implică.

Ziua Naţională a Contabilului Român  organizată în Slobozia a reprezentat şi un prilej de a evidenţia în mod public rezultatele muncii experţilor contabili și contabililor autorizați membri ai organismului profesional, prin organizarea Topului local al membrilor CECCAR la nivelul filialei locale a Corpului. Au fost recunoscute, astfel, performanţele societăţilor de expertiză contabilă şi de contabilitate, precum şi ale experţilor contabili şi contabililor autorizaţi la nivelul judeţului Ialomiţa, în semn de apreciere a aportului profesioniştilor contabili la dezvoltarea economiei naţionale şi în susţinerea interesului public.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *