Viitorul şantier din curtea Spitalului de Urgenţă Slobozia

Distribuie articolul:

Consiliul Judeţean Ialomiţa a decis în cea mai recentă şedinţă de lucru a consilierilor judeţeni demolarea dar şi reconstrucţia mai multor bunuri imobile aflate în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. Concret, în proiectul de pe ordinea de zi aflat în mapele din luna aprilie ale aleşilor locali, preşedintele Victor Moraru împreună cu toţi consilierii Puterii au decis prin proiectul de hotărâre numărul 3 trecerea unor clădiri care deservesc Spitalul Judeţean, din domeniul public în domeniul privat al judeţului Ialomiţa. În şedinţa ordinară din data de 30 mai însă, tot aceştia

2.125 metri pătraţi construiţi urmează să fie demolaţi

Pusă în funcţiune în anul 1969 clădirea corpului F în care se desfăşura până nu demult activitatea de spălătorie şi bucătărie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, va fi făcută una cu pământul în perioada imediat următoare pentru aşa-zisa modernizare a calităţii actului medical care cuprinde şi proiectul prin care se va construi Mariana Iancuo nouă clădire pentru ambulatoriu şi operaţii chirurgicale. Cu o valoare de inventar de 2.143.752,87 lei adică 21,4 miliarde lei vechi corpul F are regimul de înălţime P+1E şi suprafaţa construită la sol de 748 metri pătraţi, respectiv 1.496 metri pătraţi construiţi. Pe lângă această clădire care urmează să fie făcută bucăţi, alte două imobile vor avea aceeaşi soartă. Este vorba despre actuala magazie/pivniţă a spitalului având regim de înlălţime parter şi suprafaţa construită de 191 metri pătraţi dar şi un depozit de materiale cu suprafaţa de 438 metri pătraţi, ambele date în folosinţă Spitalului în anul 1969.

Paradox administrativ

Potrivit temei de proiectare aprobată în şedinţa Consiliului Judeţean Ialomiţa în data de 30 mai 2018, clădirea care urmează să fie reconstruită pentru a deservi serviciile de spălătorie şi asigurarea hranei pentru pacienţi şi personalul din cadrul spitalului, se va ridica la numai câţiva metri depărtare faţă de actualul amplasament. Nu avem disponibil un proiect al curţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia pentru că transparenţa în administraţiaImage08 publică locală şi judeţeană este aproape inexistentă pe meleagurile ialomiţene. Nu putem însă să nu ne întrebăm dacă preşedintelui Moraru i-a fost totuşi prezentată o viziune de ansamblu asupra acestor construcţii şi dacă acesta a considerat că este oportun să demolezi o clădire numai pentru reconstruirea acesteia câţiva metri mai departe.

Unde se duc materialele reziduale când se duc…?

Un raport al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu al cărui director executiv este Gheorghe Proca pare că vrea să asigure cetăţenii în legătură cu deplina legalitate a celor ce urmează să fie înfăptuite. Tot în acest raport se face o referire destul de sumară asupra necesităţii de demolare a clădirilor, necesitate ce pare să rezulte din Studiul de Fezabilitate pe care Consiliul Judeţean Ialomiţa l-a comandat. Contestatarii activităţii administrative a lui Moraru Victor, printre care avem onoarea să ne situăm şi noi cei din redacţia ziarului Ştirea, se întreabă ce cantitate de materiale se vor recupera din demolarea acelor clădiri din moment ce nu există mai multe date publice legate de acest subiect.  O altă întrebare de bun simţ poate să fie cea legată de modalitatea de valorificare a respectivelor materiale şi ce sume ar putea să fie virate către bugetul CJI ca urmare a acestor demersuri. Există oare poliţe pe care preşedintele Moraru trebuie să le plătească „firmelor de casă”, firme consacrate în domeniul valorificării fierului vechi, firmele cotizante în timpul campaniilor electorale? Desigur, noi nu credem că astfel de lucruri urmează să se întâmple, mai ales că preşedintele CJI este om cu frica lui Dumnezeu, dar ne întrebăm şi noi la fel ca toţi ceilalţi dacă bârfele sunt adevărate.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *