Epopeea Urban despre apa noastră cea de toate zilele, despre canalizarea cea urât mirositoare, dar şi despre câte toate încurcă iţele proverbiale, ziarul Ştirea a tot scris. Recent, invitat într-o emisiune, ex-primarul Adrian Mocioniu a vorbit despre Urban. Dacă doriţi să revedeţi, căutaţi AICI
Cu directori suspect de longevivi în funcţia politico-administrativă, dacă e să raportăm anii vechime la realizările în domeniu, SC URBAN a fost, nu o dată, subiectul principal al multora dintre ediţiile ziarului.
Fiind nevoiţi a experimenta aroganţa directorilor, recunoaştem că am avut oarece îndoială că, de data aceasta, vom reuşi să avem un dialog cu actualul manager al societăţii comerciale. Şi-am vrut a avea un dialog, datorită faptului că unitatea economică se află în centrul atenţiei, atât a conducerii CJI, cât şi a conducerii Primăriei Slobozia.
În luna iunie a acestui an, AGA Urban SA s-a reunit pentru a aproba asocierea Consiliului Județean Ialomița, în vederea transformării Urban într-un „Operator REGIONAL”.
Titulatura pare un pic forţată, ştiut fiind că, la acest moment, S.C. RAJA Constanţa este Operatorul regional care deja funcţionează în câteva dintre localităţile judeţului Ialomiţa. Nu intrăm astăzi în „meandrele concretului” implementării proiectelor cu finanţare europeană, pe care SC RAJA şi le-a trecut în palmaresul economico-administrativ! Azi, prezentăm punctul de vedere al actualului manager al S.C. URBAN Slobozia, aşa cum l-a exprimat, într-un scurt interviu acordat redacţiei Ştirea.
Directorul Stoicescu – precizări şi speranţe
Reporter: Domnule Stoicescu, de cât timp sunteţi directorul Urban?
Stoicescu: De pe 25 februarie 2021
Reporter: Am să vă rog să-mi spuneţi, pe scurt, cum aţi găsit societatea, din punct de vedere financiar şi al relaţiilor contractuale? Cum staţi cu datoria către Combinat?
Stoicescu: Sunt două aspecte mari, referitor la datoria către Chemgas, fostul Amonil. Unul este datoria istorică de 165 de MILIARDE lei vechi, datorie care a fost stinsă din martie 2020. Când a fost „stinsă”, executorul a făcut un alt titlu executoriu de 55 MILIARDE lei vechi.
Titlul acela a fost contestat în instanţă, încă de-atunci, acel Titlu este suspendat, s-a plătit o cauţiune de 10%, adică de 500.000 lei, dosarul a suspendat până în luna iulie 2021, iar acuma intră pe rol, în octombrie. Deci, datoria aceasta de 55 de MILIARDE lei vechi, PENALITĂŢI la Facturile restante, planează deasupra Urban. Eu am catalogat-o ca o „bombă atomică” pentru societatea noastră, pentru că după cum ştiţi, deşi ea este sub tutela Consiliului Judeţean şi Primăriei Slobozia. Noi suntem Societate pe Acţiuni, ne autogospodărim, iar fiecare leu e primit de la populaţie, nu de la Primărie sau CJI. Şi-atunci, datoria de 55 de MILIARDE lei vechi poate înseamna dezastru! Aşadar, pe 18 octombrie e primul termen de repunere pe rol a acelui Titlu Executoriu.
Reporter: Până ce o să aflăm care a fost verdictul instanţei de judecată, în acest proces, am să vă întreb cu ce vă ajută faptul că aţi trecut de la AGA în subordinea Consiliului Local Slobozia, la o AGA în subordinea CJI?
Stoicescu: Din punctul meu de vedere, ca manager, orice colaborare are valenţe; colaboratorul să te ajute, să fie neutru. Eu venind din privat, ştiu că, indiferent cine este el, Statul sau alt privat, măcar să nu te încurce! Că dacă te încurcă, e complicat! Şi-atunci, încă de când m-a invitat domnul primar Dragoş Soare la discuţiile pentru colaborare pe Urban, în ianuarie – februarie anul ăsta, i-am spus: domnule, rugămintea este să fim la masă cât mai mulţi oameni şi entităţi care să aducă valoare! Ei mi-au povestit, atunci, de PLANUL Primăriei Slobozia cu UAT Ciulniţa de a operaţionaliza operatorul, dar (…)
Lucru care, după 6 luni, s-a întâmplat această colaborare, cu Consiliul Judeţean! Colaborare care este benefică, din mai multe puncte de vedere. Ca să putem să rezolvă partea de infrastructură, căci, aşa după cum ştiţi noi suntem doar „operatorul”. Urban NU deţine nici un metru de canalizare, nici un metru de reţea, ci noi doar „operăm” aceste reţele! Ele sunt ale oraşului Slobozia. Din păcate, neaccesând Fonduri Europene, în perioada în care s-a putut, infrastructura este foarte învechită, din multe puncte de vedere, şi moral şi tehnic, prin această alianţă (70% CJI, 28% Primăria, şi 2% comunele) încercăm să devenim, într-un timp cât mai scurt, ca să mai prindem să luăm (de la „masa bogaţilor”, aş numi aici POIM şi acest PNRR), ceva finanţare pe apă şi apă uzată (…) Noi avem o listă de investiţii, care erau şi pe fosta conducere, le-am readus în discuţie când am venit(…) Cei care trebuie să le facă de-acuma, UAT Ialomiţa, fără ajutorul Fondurilor, practic, e departe de a fi realizată! Şi-atunci, Consiliul Judeţean Ialomiţa a venit la masa discuţiilor, şi promite să aducă o stabilitate, căci are o capacitate de a investi, mai mare decât are UAT Slobozia. (…) Pe scurt, Slobozia nu are bani, CJI are ceva, dar nici ei foarte mare, şi-atunci trebuie să operaţionalizăm acel „Operator Regional” pe care, efectiv, îl creăm acum. Şi trebuie să crească rapid, astfel încât într-un an, un an şi jumătate, să fim eligibili, din toate punctele de vedere, pentru Fonduri!
Reporter: Ce presupune această eligibilitate?
Stoicescu: Eligibilitatea înseamnă să operăm pentru minim 100.000 de locuitori. De-aia creăm acuma „vârtejurile” astea de a prelua cât mai multe UAT-uri, Primării. (…) Presupune să fim „pe profit”, lucru care, momentan, e Tilul acela Executoriu…Şi să fim, la masă cu acel MASTER PLAN, lucru care, din fericire, se întâmplă! (…)
Reporter: Ziceţi că, la momentul acesta, societatea RAJA Constanţa, nu este percepută ca un adversar al Urban, ci vreţi, cumva, să coabitaţi?
Stoicescu: Cu siguranţă! Şi e foarte bună exprimarea dvs. Deci, CJI şi UAT Slobozia aveau două variante: varianta nr. 1: să se doteze cu tehnicieni care să facă acel MASTER PLAN, şi probabil că dura 12 – 18 luni, pentru că trebuie specialişti (…) SAU varianta nr. 2: să faci un Protocol cu un „Operator Regional” de mare putere în România, aşa cum este RAJA, care cunoaşte situaţia, şi să faci un Parteneriat. (…) Dar, totul se semnează de către CJI. Adică, nu face RAJA ce vrea. Şi Urban este la masa tehnică. Adică, noi verificăm, tehnic, tot ceea ce se scrie acolo, în Master Plan! (…) Sunt trei Operatori mari, în judeţ, în momentul de faţă, iar noi, al patrulea! Deci, clar, e o chestiune de coabitare, chiar de creştere – impreună! – pentru că e singura variantă! Şi RAJA are nevoie, pentru că a băgat nişte bani în judeţ, peste 68 de milioane de EURO, din Fonduri Europene, la Feteşti, Ţăndărei, Căzăneşti, Dridu, etc. Şi-atunci, ei sunt interesaţi în mod direct (…) Căci, trebuie avut în vedere şi faptul că accesarea Fondurilor Europene înseamnă şi acel 6% contribuţia lor, a celor de la RAJA, care nu e puţin! (…) Deci, da, trebuie să coabităm!
STATISTICĂ
Pentru cei care ştiau că URBAN S.A. are AGA formată din consilierii locali ai municipiului Slobozia, precizăm că, de câteva luni, unitatea şi-a schimbat acţionariatul.
Astfel, capitalul social al operatorului regional SC URBAN SA Slobozia, în sumă totală de 578.792,50 lei, reprezentând un număr de 231.517 acţiuni a 2,50 lei fiecare, este deţinut de acţionari, respectiv Consiliul Judeţean Ialomiţa – 162.062 acţiuni, integral plătite, reprezentând aportul în numerar în valoare totală de 405.155 lei, reprezentând 70 % din capitalul social; municipiul Slobozia – 66.255 acţiuni, integral plătite, reprezentând aportul în numerar în valoare totală de 165.637,50 lei, reprezentând 28,61 % din capitalul social şi comunele Ciulniţa, Cosâmbeşti, Mărculeşti, Scânteia, cu câte 800 acţiuni integral plătite, reprezentând aportul în numerar în valoare totală de 2.000 lei, reprezentând 0,34 % din capitalul social.