Trei tinere ialomițence reprezintă România la olimpiada caselor solare

Distribuie articolul:

Marina Antonescu, Veronica Butnariu și Nicole Lefter, trei tinere din județul Ialomița, fac parte din echipa EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare ce are loc în această perioadă în Dubai. România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi 4 continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu.

 Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, în Dubai, toate cele 15 case putând IALOMITENI afi vizitate de cei interesați până pe 29 noiembrie.

Absolventă a Liceului Pedagogic „Matei Basarab” Slobozia, profilul Matematică – Informatică, Marina vorbeşte cu emoţie despre formarea ei din timpul liceului şi mândria de a reprezenta ţara şi judeţul Ialomița. „De fiecare dată când am avut ocazia să mă întorc în liceul pe care l-am urmat, m-au încercat un amalgam de emoții. Sentimentul de mândrie este cel mai pregnant dintre toate. Faptul că reprezint localitatea în care m-am născut și am crescut, județul Ialomița și, mai presus de toate, România, la olimpiada caselor solare nu mă face decât să mă gândesc că indiferent de unde vii, și tu poți fi o parte din schimbare.” IALOMITENI c

Veronica are 22 de ani și este acum studentă la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, iar în echipă este membru al departamentului de Arhitectură de Interior. Veronica a absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” București și are un mesaj pentru tinerii ialomițeni. „În viață o să întâlnești oameni uimitori din diferite părți ale lumii cu care poate o să ai ocazia să lucrezi, așa că nu rata șansa care ți se ivește! Trage tare când vine vorba de educația ta, pentru că așa se măresc șansele să practici meseria la care ai visat IALOMITENI balături de oamenii potriviți.”

Nicole este și ea studentă a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Facultatea de Arhitectură. Absolventă a Colegiului Național „Mihai Viteazul” Slobozia, tânăra are 22 de ani, este pasionată de sustenabilitate și este coordonatorul departamentului de Arhitectură în cadrul proiectului EFdeN. „EFdeN este locul unde am învățat cel mai mult într-un timp scurt. Aici am crescut pe plan personal, dar și profesional alături de alți oameni cu care am împărțit același vis – să aducem o schimbare în jurul nostru, încercând să fim de fiecare dată mai buni, mai generoși, mai ambițioși.“, mărturisește Nicole cu entIALOMITENI 2uziasm despre echipa EFdeN.

În doar 14 zile, echipa EFdeN, formată din 33 de studenți de la 4 universități, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai, fiind printre primele echipe care au finalizat casa în etapa premergătoare competiţiei. În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalității, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiției.  Echipa EFdeN a lansat campania Susţine Inovaţia Românească, pentru susținerea membrilor echipei pe durata competiției, în Dubai. Cei dornici să susțină inovația pot afla mai multe detalii despre campanie pe website-ul EFdeN. Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles. Casa participantă la ediția din 2014 este acum Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, în București. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și alte competiții. EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Membrii echipei sunt studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică București și Universitatea București. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *