Subvenţiile continuă să fie profitabile pentru „băieţii deştepţi” ai agriculturii

Distribuie articolul:

agricultura 3Românii mănâncă prea puţine fructe şi legume autohtone, cele din import fiind şi mai ieftine, şi de găsit pe toată perioada anului, chit că România ar putea fi împânzită de solarii, sere, depozite frigorifice, etc. Nu, nu nivelul financiar al subvenţiilor ar trebui să fie principalul motiv pentru care fermierii români nu „aruncă pe piaţă ” (aşa zic comercianţii!) produsele lor care ar trebui să fie şi mai ieftine şi mai bune. Spun asta având în vedere, în primul rând, faptul că dacă producătorii români compară subvenţiile, bine-ar fi să compare şi puterea de cumpărare, salariile românilor nefiind ca ale ţărilor în care subvenţiile pentru agricultori sunt ceva mai mari… În speranţa că agricultorii s-au descurcat cu topica acestor fraze şi au şi înţeles logica, nu vă mai reţin atenţia decât cu două „fixaţii” cârcotaşe. Una vizează evaziunea fiscală la care se dedau producătorii şi comercianţii români. Evaziune care, trebuie să recunoască şi ei, este cu mult mai mare decât cea, posibil practicată în ţările în care subvenţiile sunt ceva mai mari. Cealaltă, încă mă face să vă tot întreb: în mâinile cui credeţi că sunt toate acele subvenţionate suprafeţe mari de teren fermieri 1agricol şi arabil, dar şi fel de fel de făbricuţe, depozite şi-alte „adiacente” la afacerile industrial-agricole ? Răspuns: neruşinat de multe sunt în mâinile rudelor politicienilor şi, desigur, în mâinile celor care au intrat – fraudulos, desigur! – în posesia a tot ceea ce înainte de ’89 a fost (des)considerat „bun al întregului popor”. Fiindcă aţi fost curioşi şi aţi citit acest „şapou”, în speranţa că veţi continua lectura vă ofer drept bonus întrebarea: În acea binecunoscută revistă TOP 300 dintre cei mai bogaţi oameni ai României, nu-i aşa că mulţi sunt oameni de afaceri din domeniul agro-industrial? Păi, când încasezi zeci, poate chiar sute de miliarde de lei în FIECARE an, normal că poţi deveni bogat!!

Purcoi de bani, an de an, dar până când?

România a atras aproape 13 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă o rată a absorbţiei de 80,7% din sumele alocate în perioada 2007 – 2013, a anunţat Ministerul Agriculturii, într-un comunicat remis AGERPRES. În ceea ce priveşte plăţile aferente perioadei 2007 – 2013 pentru fiecare dintre cele două fonduri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent 6,85 de miliarde de euro din FEGA, reprezentând o absorbţie de 88% din alocarea de 7,79 miliarde de euro, iar pentru FEADR au fost efectuate plăţi de către Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale fermieri 2(AFIR) în valoare de 6 miliarde de euro, ceea ce conduce la o absorbţie de 74% din alocarea de 8,12 miliarde de euro. „Aceste sume care au intrat efectiv în agricultură şi mediul rural românesc nu acoperă în totalitate necesarul de finanţare pe care îl avem, dar efectele acestui aport de capital se văd şi cred că performanţa înregistrată de sectorul agricol în ultimii doi ani se datorează în mare parte şi banilor europeni. La nivelul Ministerului Agriculturii am depus toate eforturile pentru că aceşti bani să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ei. Suntem într-un an în care absorbţia fondurilor europene pe care Ministerul le gestionează a cunoscut o creştere exponenţială. APIA a plătit în 2014 peste 1,39 miliarde de euro, iar cealaltă Agenţie, AFIR peste 835 de milioane de euro. Vorbim de 2,2 miliarde de euro numai în 2014”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. Acesta a adăugat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a terminat de plătit fermierilor avansul la plata unică pe suprafaţă (SAPS). „Este vorba despre 635 de milioane de euro care au intrat în conturile agricultorilor şi care vor constitui în mod real un sprijin pentru finalizarea lucrărilor agricole de toamnă. În fapt, exact pentru acest lucru am vrut să oferim avansul de 69 de euro/ ha. Fermierii trebuie să primească banii atunci când au nevoie de ei”, a precizat Daniel Constantin.
Plăţile efectuate de către APIA în decursul anului 2014 nu se rezumă doar la subvenţia normală pe suprafaţă, peste 7,14 milioane de euro fiind plătiţi ca subvenţii separate pentru zahăr. De asemenea, au fost sprijinite printr-o serie de scheme diferite sectoare ale agriculturii aflate în zonele defavorizate. Astfel, s-au acordat 3 milioane de euro pentru orez, 32,18 milioane pentru vacile de lapte sau 6,7 milioane de euro pentru laptele şi carnea de ovine sau caprine. Ajutorul specific pentru produsele ecologice a însemnat peste 4 milioane de euro în decursul acestui an. APIA implementează anumite măsuri de piaţă şi programe comunitare în România. Astfel, pentru ajutorul comunitar de furnizare a laptelui în şcoli au fost plătiţi 9,6 milioane de euro, iar pentru programul de fructe în şcoli peste 13,5 milioane de euro. Alte programe derulate cu succes sunt Programul apicol, pentru care s-au făcut plăţi de la începutul anului în valoare de 6,68 milioane de euro sau Restructurarea/ Reconversia plantaţiilor viticole şi Investiţii pentru restructurare/ reconversie viticolă, programe ce au primit peste 35 de milioane de euro.
Plăţile pentru Grupurile de producători au însumat 11,8 milioane de euro, iar cele pentru Organizaţiile de producători de legume /fructe peste 2 milioane de euro. De asemenea, pe parcursul anului au fost efectuate plăţi pentru programe de promovare a produselor agricole, inclusiv vinurile sau restituiri la export în cuantum de 7,58 milioane de euro. În total, pe parcursul acestui an, până în prezent, APIA a plătit din FEGA 1,39 miliarde de euro. În ceea ce priveşte plăţile naţionale directe complementare în sectorul vegetal, aferente Campaniei 2013, pentru care APIA a început efectuarea plăţii în luna ianuarie 2014, sumele plătite până la această dată sunt de 650 milioane de lei.
De asemenea, APIA a efectuat plata subventii 1integrală către fermierii care au solicitat Plata Naţională Directă Complementară în sectorul zootehnic, pentru speciile ovine şi caprine – în valoare de 345 milioane de lei, iar în luna aprilie pentru specia bovine – în valoare de 582.3 milioane de lei.
Pentru ajutorul de stat pentru plata primelor de asigurare, în 2014 au fost alimentate conturile cu 1,8 milioane de lei, aferente cererilor depuse în semestrul II al anului 2013.
APIA a efectuat plata pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizată în agricultură, în baza HG nr. 763/ 2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea totală fiind 211 milioane lei.
Totodată, în perioada 29 – 31octombrie 2014, s-a efectuat plata celei de-a doua tranşe a rentei viagere aferentă anului 2013, pentru toţi beneficiarii care şi-au vizat carnetele de rentier în perioada 1 mai – 31 iulie 2014. Suma totală plătită a fost de 13,97 milioane de lei, pentru un număr de 14.502 beneficiari. Sumele plătite în total de APIA pe parcursul acestui an, pentru schemele de sprijin finanţate exclusiv din bugetul naţional, inclusiv cofinanţarea FEGA şi FEADR, se ridică la 463 de milioane de euro. În total, pe parcursul anului 2014 cele două Agenţii au efectuat plăţi cumulate, atât din Fonduri europene, cât şi din Bugetul naţional, în valoare de 2,6 miliarde de euro. Demnă de reţinut este şi informaţia potrivit căreia, în afară de toate aceste plăţi din fonduri europene, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are în derulare o serie de Plăţi Naţionale Directe Compensatorii, care provin strict de la Guvernul României.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *