Stoica şi Ghibanu – „meşteri” la FIRMELE Consiliului Judeţean

Distribuie articolul:

* REVOLTĂTOR de mari sume de bani din bugetul CJI s-au „topit” pentru deszăpezire, în condiţiile în care, de câteva ierni, zăpada n-a prea căzut!

 Fostul primar Sandu Stoica a rămas în amintirea cetăţenilor, drept cel care a nenorocit aspectul centrului acestui biet orăşel.

Prost administrat de către primarii de dinaintea lui Stoica, oraşul Slobozia merită denumirea de municipiu doar dacă ne raportăm la numărul de locuitori, la  numărul de case, şi la alte asemenea statistici.

Dacă, însă, avem în vedere imaginea aproape dezolantă pe care o lasă edificiile, parcurile, străzile, trotuarele, aleile dintre blocuri, blocurile „îmbătrânite”, etc, putem spune cu părere de rău că Slobozia nici măcar orăşel n-ar fi considerat „în alte ţări de soare pline”!

Nu ne-am propus a scrie despre cât de jalnică e starea (sub toate aspectele: economico-social-cultural) acestui municipiu-reşedinţă de judeţ, ci despre Stoica. De fapt, nici despre Stoica nu ţinem a scrie, ci despre cele DOUĂ FIRME aflate-n ograda Consiliului Judeţean Ialomiţa. Zilele trecute, atunci când, într-o emisiune difuzată pe site-ul www.ziarulstirea.ro (Secţiunea VIDEO) am vorbit despre cele DOUĂ SOCIETĂŢI COMERCIALE aflate-n „patrimoniul” administrat de CJI, nu aveam şi informaţiile financiar-contabile. Azi, însă, le avem. Şi din ele îi informăm pe patronii care sunt contribuabili la bugetul statului, şi care sunt de-a dreptul oripilaţi de dezmăţul cheltuielilor publice prilejuite de asemenea „făcături”.  

An de an, ex-preşedinţii CJI au cerut consilierilor judeţeni să aprobe fel de fel de cheltuieli pentru utilaje, pentru mărire de capital, pentru funcţionarea firmei. Arhiva ziarului Ştirea stă mărturie, nu numai în ceea ce priveşte managementul defectuos al acestei firme, ci – mai ales! – în ceea ce priveşte dezinteresul consilierilor judeţeni pentru „ruperea pisicii”. Toţi consilierii judeţeni au ştiut şi ştiu că, în fapt, deşi CJI are două firme cu care ar putea rezolva orice problemă la drumurile (şi la Podurile, de ce nu?) de pe raza judeţului, nu puţine aşa-numite tronsoane sunt asfaltate (sau doar „plombate”) cu alte firme.  

 Stoica –  un „meşter făurar ” peste firma „năşită” de Moraru   

Pe când era ditamai preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Moraru se juca cu banii, mai dihai de cum se juca, prin poieniţe, cu Sara. Nu vă gândiţi la prostii, căci Sara este unul din cei doi cai pe care musiu Moraru îi întreţinea din banii publici pe care-i administra ca primar al oraşului Amara.

Nu ştim cum i-a venit ideea de a „încropi” o altă societate, şi de a o boteza „SC Infrastructură Drumuri şi Poduri S.A” (rămâne în atenţia noastră greşeala intenţionată pe care am văzut-o în înscrisuri, aceea a pendulării între S.A. şi SRL). Ştim doar că, după ce n-a mai fost primar, Alexandru Stoica şi-a găsit loc „călduţ” în Organigrama acestui „copil de suflet” al ex-preşedintelui Moraru. Nu ştim cine l-a aşezat în scaunul de director, dar nici nu mai contează, atâta timp cât ştim că, din moment ce PSD a câştigat în alegeri funcţia de preşedinte al CJI, era de la sine înţeles că directorii peste cele două firme ale CJI, vor fi membri marca(n)ţi ai PSD! Vreţi să ştiţi câţi salariaţi are musiu Stoica în subordine? Doar 18. Optsprezece. Deşi milităm pentru diminuarea drastică a numărului bugetarilor, de data aceasta ne vedem nevoiţi a ne îndoi că, din punct de vedere al desfăşurării de forţe umane, doar atâtica este anvergura acestei societăţi. Nu ştim cât a însemnat bugetul acestei Societăţi. Ştim doar că de la înfiinţarea ei, în anul 2018, CJI i-a băgat porcoi de bani în conturi, astfel:

  • în anul 2018 – peste 13 MILIARDE lei vechi;
  • În anul 2020 – aproape 7 MILIARDE lei vechi;
  • În anul 2021 – peste 17 MILIARDE lei vechi

GHIBANU a revenit pe funcţie!

Condusă ani de zile de către directorul Ghibanu, SC Drumuri şi Poduri S.A. a fost o permanentă „sugativă” de bani publici. Ani de zile, preşedintele CJI, domnul Silvian Ciupercă a „ghidonat” această societate. Apoi, când „la butoane” a venit Victor Moraru, banii au continuat să apuce pe aceleaşi Drumuri….!  

După ani şi ani (timp în care multe „permutări şi aranjamente” s-au făcut în ograda CJI via S.A.) directorul Ghibanu s-a retras. Unii spun că s-a speriat de „umbra” DNA, alţii că a vrut să-şi „mănânce” pensia de la statul pe care-l slujise. Pe noi nu de interesează – deocamdată! – astfel de bârfe. Ne interesează doar că Ghibanu A REVENIT ÎN FUNCŢIE.

Şi ne interesează, din cauză că, la fel ca mulţi alţi cetăţeni, nici noi nu înţelegem cum de n-a găsit nici Marian Pavel – actualul preşedinte al CJI – alt director? Şi ne sperie gândul că judeţul ăsta nu are oameni competenţi care să ia locul unora ca Ghibanu!

Ce conduce, de azi, Ghibanu? Conduce o firmă care la sfârşitul anului trecut număra 73 de angajaţi. Din care, 4 cu contracte „de mandat” şi 69 cu contract „ individual de muncă”. Rămâne să aflăm care a fost Bugetul aceste Societăţi pe Acţiuni. Şi, nu în ultimul rând, rămâne să aflăm dacă a încasat bani pentru DESZĂPEZIRE. Căci, deşi NU a nins, iar cele 2 firme sunt ale CJI, mare mirare să nu constatăm că porcoiul de bani „s-a topit” în mâinile dibacilor „iubiţi conducători de partid şi de stat”! Până atunci, iată, citiţi cât a primit anul trecut de la „tătuca” Marian Pavel. Bani pentru „participare la capital social”!  593.000 lei şi încă…

Deszăpezirea s-a făcut (?) în …trei!  

Dar, staţi! Fiindcă e firma CJI, în fiecare iarnă, CJI a plătit (in)activitatea de DESZĂPEZIRE. Nu ştim dacă au şi fost decontate sumele prevăzute în Contractele încheiate, de FIECARE dintre cele două firme, în condiţiile în care în iarna aceasta (2021- 2022), la fel ca şi în celelalte, vremea ce s-a dovedit a fi foarte blândă. Ştim doar că banii s-au împărţit astfel:

SC INFRASTRUCTURĂ Drumuri şi Poduri, firma condusă de STOICA :

  • Contract pentru LOT Urziceni, în valoare de 5.769.649 lei;
  • Contract pe Drumuri Judeţene (?) , în valoare de 1.442.412 lei;

SC Drumuri şi Poduri, firma condusă de GHIBANU

  • Contract pe LOT Slobozia, contract încheiat prin ASOCIEREA cu firma SC Itaro SRL, în valoare de 5.043.359 lei;
  • Contract pe LOT Feteşti, în valoare de 3.460.261 lei;
  • Contract pe Drumurile Mjudeţene (?), în valoare de 865.039 lei

Pentru a înţelege „greutatea” banilor, facem totalul şi obţinem suma de 13.516.258 lei. Apoi,  trasformăm în lei vechi, şi obţinem IMPRESIONANTA suma de 135 MILIARDE.   Ei, ce ziceţi? Nu-i aşa că AFACEREA din curtea CJI este una cât de poate de profitabilă pentru… „băieţii deştepţi” NUMIŢI (pe criterii politice, nicidecum pe competenţe profesionale sau manageriale) în funcţii politico-administrative? Câţi bani o mai fi „fituit” din ce-au încasat din lucrări prestate către „terţi”, rămâne să ne interesăm, desigur! Nu de alta, dar ca să vedem de ce sunt în stare să facă fără ajutorul CJI!  

Aceasta este imaginea financiar-contabilă şi organizatorică a celor două firme „controlate” doar de către şefii din CJI şi, desigur, din PSD!   Cine nu înţelege că instituţii precum DGASPC, dar şi firmele de DRUMURI, şi – mai nou! – SC Urban nu sunt precum „o vacă bună de muls” este rugat să treacă per la redacţie ca să-i şi desenăm….!

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *