Spitalul din Slobozia – intervenţie chirurgicală în premieră pe Secţia ORL

Distribuie articolul:

Intervenție chirurgicală în premieră la Slobozia: injectarea corzilor vocale pentru tratarea disfoniei spasmodice de către Dr. Tudor Ionescu. Se pare că medicul ORL-ist care îşi desfăşoară activitatea la Spitalul din Slobozia este singurul la nivel național care efectuează această procedură. Şi-asta, nu poate decât să îi bucure, deopotrivă, atât pe cei care suferă de această afecţiune, cât şi pe cetăţenii acestui oraş, ai acestui judeţ. Desigur, motiv de mulţumire au, cu siguranţă, şi cei din conducerea unităţii spitaliceşti, manager şi preşedinte al CJI, cei care au reuşit să aducă medici, astfel reuşind acoperirea posturilor libere. 

Săptămâna trecută s-a efectuat o nouă intervenție în premieră la Spitalul Județean de Urgență Slobozia: Dr. Tudor Ionescu, medic ORL supraspecializat în clinica și chirurgia vocii, a injectat toxină botulinică (Botox) în corzile vocale ale unui pacient cu disfonie spasmodică venit tocmai de la Satu Mare. În aceasta procedură a fost asistat de colegul său, Dr. Mihai Pîrva. ORL-iștii noștri se mândresc cu faptul că au reușit să contracteze această intervenție cu Casa de Sănătate, astfel încât ea să fie complet gratuită. De menționat este că până acum, injectarea de toxină botulinică la nivel laringian se realiza doar în străinătate, cu costuri de peste 1200 de euro acoperite integral de către pacienți. Toate acestea sunt doar pași de început spre un vis: acela ca secția ORL condusă de Dr. Georgiana Heemeryck să fie un centru de excelență în diagnosticarea și tratarea tulburărilor de voce, deglutiție (înghițire) și căi aeriene, dincolo de patologia amplă pe care deja o acoperă: oncologia ORL, afecțiunile chirurgicale rinosinusale, ORL pediatric, urgențe ORL, otologie de bază etc. Iar drumul către excelență este încurajat și susținut de către echipa managerială a spitalului (Manager Ec. Liviu Patrichi și Director Medical Dr. Jamil Aldabsheh).

Dr. Tudor Ionescu este un militant pentru diagnosticarea corectă și tratarea patologiilor vocale și de deglutiție în ceea ce poate fi considerată a fi o zonă de nișă. Spre exemplu, în ceea ce privește cazul de față, D-lui argumentează că foarte frecvent disfonia spasmodică (precum și alte “răgușeli”) este subdiagnosticată de ORL-iștii fără experiență în laringologie. Aceștia, neobservând tumori sau alte formațiuni în laringele pacientului, îl trimit către psihiatru/psiholog, pe când boala de care suferă nu este de natură psihiatrică și nu poate fi tratată astfel. Disfonia spasmodică este o afecțiune potențial invalidantă socioprofesional, îndeosebi în cazul profesioniștilor vocali, pentru care standardul de aur în tratament este injectarea de toxină botulinică în corzile vocale, conform literaturii de specialitate internaționale. Prin conferința de presă, spitalul a dorit să anunțe aceste direcții spre care merge și să promoveze capacitatea secției de ORL de a manageria astfel de investigații și tratamentea transmis conducerea spitalului.   


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *