Spitalul Județean de Urgență Slobozia anunță că începând de astăzi dispune de posibilitatea de a efectua teste Covid-19 în cadrul spitalului atât pentru pacienții suspecți veniți prin cadrul Unității de Pimire Urgențe (UPU) , cât și pentru pacienții care se internează pe secții!
„În acest moment în spital există 600 de teste achiziționate. Primele 100 de teste vor fi suportate din veniturile unității noastre. Vor fi testați toți pacienții care se vor interna, pacienții oncologici care fac chimioterapie și radioterapie cu 48 ore înainte de efectuarea ședințelor precum și personalul medical conform metodologiei actuale. Se lucrează 3 teste la 60 minute urmând ca începând cu luna viitoare să dublăm capacitatea. Pentru a evita confuzia și a elimina unele întrebări ulterioare acestei informări ținem să vă comunicăm că nu este posibilă momentan testarea la cerere” se precizează într-o informare oficială. Şi pentru că ne aflăm pe o curbă descendentă în ceea ce priveşte numărul de cazuri al infectărilor cu Covid – 19 (iar în târg se vorbeşte că în spitale, mai ales în cele care nu sunt „suport” pentru Covid, aşa-numita „relaxare” determină o renunţare la cheltuieli, nicidecum la o cheltuială-n plus, aşa cum este achiziţionarea de teste), am întrebat-o pe doamna Mariana Iancu – managerul unităţii spitaliceşti, de ce acum, la „spartul târgului”, cum e o vorbă din bătrâni?
Mariana Iancu: „ Eu nu cred că se va termina aşa curând…De ce acum? Pentru că Laboratorul trebuia să aibă o biosecuritate de anumite nivele. S-a cerut, la un moment dat, nivelul trei, acum, am revenit la nivelul doi. În spital, eu nu am unde să amplasez aparatul, căci ne trebuie un anumit spaţiu. De aceea s-a şi întârziat…S-a încercat cu un aparat PCR de la Direcţia Sanitar Veterinară, care e vechi, de vreo 10 ani (…) Trebuia un spaţiu foarte mare. Şi-atunci, noi am optat pentru APARATUL PE CARE-L AVEM DEJA, din 2014, amplasat lângă Laboratorul Dispensarului TBC. Noi lucrăm acum pe nişte kit-uri de testare cu o derogare de la Ministerul Sănătăţii, fiindcă aceste kit-uri vin din America. Ele nu au încă aprobarea să fie folosite în spaţiul Uniunii Europene, dar s-a dat o derogare de la Minister să le putem folosi. Derogare care ar fi putut fi dată încă din februarie, martie, când a început…! Dar au dat-o abia acum. E bine c-am început şi-acum, pentru că după ce n-am mai avut caturi covid de vreo 12 zile, au apărut două cazuri, pe Secţia Chirurgie. Şi până ne-au venit testele, a durat 5 zile ca să le primim de la Balş, şi-am stat cu pacienţii internaţi, operaţi (…) Au fost asimptomatici. Medicii au fost echipaţi, avem încă de la începutul pandemiei o sală de operaţii dedicată celor cu Covid (…) Au venit foarte mulţi de-afară în perioada asta (de curbă descendentă a cazurilor n.r) …Deci, nu e prea târziu! Ba chiar trebuie să mai primim, luna viitoare, un aparat care trebuie să vină din America. Aparatul acela este nou. E un aparat cu 4 posturi. Deci, creşte numărul testelor…!”
În binele şi al pacienţilor oncologici
„Am făcut un Laborator de biologie moleculară, la etajul trei, acolo unde-am avut Oftalmologia. Am coborât Oftalmologia la etajul doi. Am făcut circuite, aşa cum prevăd noile reglementări…O avem pe doamna doctor Malicenko, avem biolog bun, avem personal calificat. Eu mă bucur că vom putea face teste aici, şi dintr-un alt motiv. E un Ordin al Ministrului Sănătăţii, care spune că pacienţii oncologici nu mai pot face tratament de chimioterapie, radioterapie până ce nu sunt testaţi pentru a vedea dacă sunt infectaţi cu coronavirus. Unde să se ducă oamenii aceştia? (…) Din păcate, DSP Ialomiţa spune că nu are capacitate (…) Oamenii ar merge la Bucureşti, dar cei de la Bucureşti nu-i primesc fără test făcut în teritoriu. De unde să aibă bieţii de ei bani? Mulţi sunmt nedeplasabili. Am convenit, la nivelul judeţului, ca fiecare spital să-i testeze în zona lui. Cei mai mulţi, însă, sunt în zona asta. (…) Ambulanţa merge cu recoltoarele, ca să nu-i mai aducem la spital (…) Dacă nu aveam noi recoltoare? Vă daţi seama ce-ar fi însemnat să aşteptăm DSP să vină să recolteze? Că noi am recoltat mult în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului, şi doar am trimis probele la Bucureşti. Dar ar fi fost normal ca DSP Să vină, cu personalul lor, şi să recolteze fiecărui pacient! (…) De-acum, nu internăm pacientul până nu-i facem testul. Testarea durează o oră! Dacă e pozitiv îl trimitem la spital „suport” pentru Covid, dacă nu, îl internăm pe Secţie. Acum în Policlinică (Ambulator) funcţionează toate cabinetele. În spital nu intră nimeni până ce nu trece prin TRIAJ, unde li se ia temperatura şi se procedează după noile reguli sanitare. De aceea s-ar mai putea crea şi câte-o coadă, dar sper ca oamenii să fie înţelegători! Vom face şi teste contra cost, pentru cei care se grăbesc, care trebuie să facă testul ca să plece „afară”, la muncă. Noi am intrat într-un Program Naţional, v-am mai spus…Şi am făcut achiziţia pentru 2.000 de teste, care ne vin pe parcurs. Sper să avem continuitate, să nu…Ne decontează Ministerul Săntăţii, se va emite Ordin de Ministru, am trimis dosarul pentru decontare.” a mai spus Mariana Iancu încrezătoare în potenţialul spitalului.