Semne bune anul (agricol) are!

Distribuie articolul:

Potrivit AGERPRES, Rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de valori optime în majoritatea zonelor agricole, în special pentru cultura grâului de toamnă, se arată în prognoza agrometeorologică publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/.
Potrivit specialiştilor, până în data de 3 ianuarie a.c., pe majoritatea terenurilor agricole la adâncimea de maximum 100 cm, aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime.
În aceste condiţii, la culturile agricole şi la speciile pomi-viticole se va continua repausul vegetativ, în toate regiunile agricole.
Totodată, ca urmare a fenomenului de viscol, pe terenurile cu strat de zăpadă discontinuu, superficial (sub 10 cm) sau chiar absent, temperaturile minime din aer scăzute, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (-10 şi -20 grade Celsius) a plantelor, vor produce vătămări ale aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor. La cerealele de toamnă (orz şi grâu), în funcţie de data semănatului, se vor semnala fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%). De asemenea, cultura de rapiţă va înregistra faza de înfrunzire (8-13 frunze), la nivelul întregii ţări, iar în toate plantaţiile, la speciile pomi-viticole, se va menţine stadiul de repaus biologic.
Specialiştii recomandă pentru această perioadă efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole şi administrarea îngrăşămintelor minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu la cerealierele de toamnă înfiinţate în epoca optimă.
Prognoza ANM relevă faptul că, în următoarele zile, vremea se va caracteriza printr-un regim termic normal, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -9 şi 4 grade Celsius, valori apropiate de normele climatologice, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6 şi 9 grade Celsius, la scara întregii ţări, iar cea minimă, între -16 şi 3 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzută până la -20 de grade Celsius, în zonele depresionare din estul Transilvaniei.
ANM prognozează precipitaţii pentru perioada menţionată, predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *