- Deşi în decursul pandemiei, cel mai mult s-a vorbit despre ATI, din păcate şi UPU a fiecărui spital a fost, nu o dată, copleşită de numărul mare de pacienţi. Cu personal care, deşi permanent aflat în stare de deficit, a fost mareu capabil să facă faţă diverselor patologii, afecţiuni, probleme ale celor care se îndreaptă către spitale, Unităţile de Primiri Urgenţe sunt, îndeobşte, graniţa dintre Viaţă şi Moarte. Inutil să mai spunem că fără cei de la Ambulanţă, nimic nu s-ar putea desfăşura cu extremă rapiditate, astfel încât specialiştii de la UPU să mai aibă pe cine scoate din ghearele Morţii, iar odată ajunşi în secţiile din Spital să poată fi trataţi corespunzător.
Între două ture şi o „gardă” , doctoriţa Anca Telehuz îşi găseşte timp şi pentu a sta de vorbă cu presa. Iar noi, cei care în toată această perioadă nu am vrut să inoportunăm cu prezenţa noastră, nici activitatea din UPU, nici pe cea din Spitalele din Ialomiţa, avem întrebări.
Înţelegând nevoia noastră de informare, doctoriţa Telehuz nu ne-a refuzat niciodată. Fiind de-a dreptul asaltaţi de întrebări adresate de către cititori ai ziarului Ştirea, am rugat-o pe doamna Telehuz să ne spună care-i situaţia acolo, la UPU a spitalului de Urgenţă din Slobozia?
Reporter: Prin comparaţie cu celelalte „valuri” , simţiţi că valul acesta, cu numărul patru, deja, este unul mai dificil de înfrântat? Este, cu-adevărat, un „tsunami”, aşa cum au prognosticat şi ni-l prezintă unii dintre specialişti?
Dr. Anca Telehuz: De la începutul pandemiei şi până acum, fiecare dintre „valuri” a avut caracteristicile diferite. Fiecare, în parte, a venit cu provocări diferite. Noi am învăţat câte ceva din fiecare val. Elemente de noutate au existat de fiecare dată.
Reporter: Doar că, la început, nu prea ştiaţi cu ce vă luptaţi, nu? Acum, în valul patru, după mai mult de-un an şi jumătate, cunoaşteţi mult mai mult din „arsenalul” cu care a venit acest COVID-19. Şi totuşi…?
Dr. Anca Telehuz: Am tot învăţat pe parcurs, desigur! Comparativ cu celelalte valuri, despre acesta, ce pot să vă spun cu siguranţă, cu certitudine, este că acesta este, într-adevăr, valul persoanelor NEvaccinate!
Reporter: Este o sintagmnă, asta, fiindcă se foloseşte şi „dă bine la impresia artistică” spre a-i convinge pe oameni să se vaccineze, sau ea îşi găseşte sursa de inspiraţie în realitatea cu care vă confruntaţi, zilnic, la UPU?
Dr. Anca Telehuz: Da, eu mă bazez pe numărul persoanelor care se prezintă în UPU. Au fost, într-adevăr, şi cazuri care s-au îmbolnăvit şi POST-vaccinare. Adică, şi persoanele care au fost vaccinare au prezentat TESTE POZITIVE. De aceea au şi venit la UPU ; ca să-şi facă TESTUL. Dar, foarte, foarte puţini dintre cei care au fost vaccinaţi şi au făcut COVID, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă. Şi-asta, nu neapărat datorită faptului că s-au infectat cu COVID, ci fiindcă ei aveau şi alte patologii asociate, oncologice, în special. Fapt care a condus la o decompensare importantă. Dar, în general, persoanele care au făcut COVID după vaccinare, NU au prezentat simptome dincolo de forma medie.
Vreau foarte tare să accentuez acest fapt! Pentru că aud unele persoane, multe neavizate, spunând că aceia care sunt acum pe ATI sunt din rândul celor vaccinaţi. Este extrem de FALSĂ această presupunere. Nu este adevărat! Procentul celor care ajung pe paturile de ATI, intubaţi, decedaţi, cu forme severe, 99% din ei sunt Nevaccinaţi!
Fac o paranteză şi zic: De la bun început, vaccinul, când a fost introdus pe piaţă, s-a spus că vaccinul nu-ţi garantează că nu vei face boala, ci că nu vei ajunge pe patul de ATI! Că nu vei deceda! Că vei face o formă de viroză uşoară sau medie! Dar, nu ajungi să mori! E foarte important să se înţeleagă acest lucru!
Mai tanti doctor, referitor la paranteza matale: cum afirmi ca vaccinul nu te trimite pe patul de ATI si ca nu vei deceda? Esti convinsa? Nu mai raspandi fake news….