Şefa Colegiului Farmaciştilor : „ În Ialomiţa, deocamdată, este linişte!”

Distribuie articolul:

Presa vuieşte – iarăşi! – despre desantul poliţiştilor Direcţiei de MASCATIInvestigare a Criminalităţii Economice care, cică, ar fi făcut percheziţii la 64 de domicilii şi sedii ale unor societăţi comerciale despre care există informaţii că, în perioada anilor 2013-2014, ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită şi diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară.

Desantul „mascaţilor” se datorează faptului că, cică, s-a stabilit că prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate aproape 5 milioane de euro către persoanele vizate din circuitul infracţional, banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive. Prin acest mecanism, cică, atât în circuitul legal din România cât şi în alte state comunitare, ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor implicate. Generalităţi, presupuneri sau chiar „ aruncarea pisicii” sunt câteva dintre metodele prin care se abate atenţia de la fondul problemei care este: MAFIA MEDICAMENTELOR.
Dar fiindcă am auzit că percheziţiile se desfăşoară, atât pe raza Capitalei, cât şi a câtorva judeţe, printre care şi Ialomiţa, am zis să aflu ce are de spus Colegiul Farmaciştilor – filiala Ialomiţa. Contactată telefonic, doamna Viorica Mândruţ – şefa Colegiului Farmaciştilor din Ialomiţa ne-a declarat: „ În Ialomiţa, deocamdată este linişte. Am văzut, de la televizor, numai, că este nominalizat judeţul. Dar, nu mi s-a adus la cunoştinţă că sunt controale sau ceva de genul acesta. Dar unde şi cum, nu ştiu!”
Mi-am amintit că în luna noiembrie a anului trecut, mai exact în data de 04 noiembrie 2014, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Palatul Victoria, însuşi ministrul Nicolae Bănicioiu declara : „Sunt situaţii în care deşi pacienţii sunt beneficiari de medicamente compensate, 100% se duc la farmacie şi de multe ori farmacia le FARMACII banicioiu 1spune: da, dar nu-l avem pe acesta, avem un alt medicament similar ca substanţă activă, dar la un alt preţ. Demarăm cea mai amplă acţiune de control pe fiecare farmacie de acest gen. Le-am retransmis toate procedurile şi toate protocoalele pe care trebuie să le respecte. Există stipulate şi au fost informaţi asupra obligativităţii de a asigura acele medicamente conform raportării preţului de referinţă. Deci, ei ar trebui să aibă medicamentele prescrise de medic la compensare 100%, de exemplu. Adică nu ar mai trebui să existe acea coplată sau acea diferenţă pe care o suportă pacientul (…) De săptămâna aceasta fiecare farmacie va fi verificată. (…) Dacă nu respectă legislaţia şi regulamentele în vigoare, vor fi sancţionate administrativ fiecare dintre ele”. Aşa c-am întrebat-o pe doamna Viorica Mândruţ ce ne poate spune, în calitatea domniei-sale de şefă peste Colegiul Farmaciştilor din judeţul Ialomiţa? Răspunsul ei a evidenţiat – încă o dată, dacă mai era nevoie! – carenţe în ceea ce priveşte comunicarea în cadrul subdiviziunilor Sistemului de sănătate. Căci, vizibil încurcată, doamna Mândruţ a declarat: „ Controlul nu vi-l pot spune eu. Într-adevăr, toată luna noiembrie a fost un control din partea Ministerului Sănătăţii, şi organele din teritoriu, şi din partea Casei de Sănătate Ialomiţa, dar toate concluziile sunt la echipele care au controlat. Nu mi s-a adus la cunoştinţă nimic…”
(I.G.)


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *