Scutul pădurii 2014 nu e ca o platoşă în faţa tăierilor ilegale!

Distribuie articolul:

padure lemn* Defrişările sunt cauza multor inundaţii. Defrişările sunt, de cele mai multe ori, incomensurabile „ţepe” date bugetului de stat. Faptul că Poliţia Română mai are câte-o acţiune heirupistă şi unii dintre „ţepari” mai sunt prinşi, nu înseamnă mare lucru, fie şi numai pentru faptul că faptele lor de vitejie au loc după ce mii şi mii de copaci au fost culcaţi la pământ şi, mai apoi, vânduţi întru profitul celor ce au afaceri în domeniul forestier şi al mobilei.

Aproape 49.000 de metri cubi de material lemnos fără documente legale au fost confiscaţi în cadrul acţiunilor coordonate de Poliţia Română, în primele 7 luni ale acestui an, cu 65% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, poliţiştii au cercetat 1.508 persoane pentru comiterea de infracţiuni silvice şi au fost aplicate de structurile specializate peste 12.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproape 9.500.000 de lei. Asigurarea integrităţii fondului forestier a reprezentat permanent o prioritate pentru Poliţia Română, care, prin structurile sale specializate de ordine publică a întreprins numeroase activităţi pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.
Activităţile ilegale din domeniul silvic pot fi împărţite în tăieri de arbori puşi în valoare cu încălcarea dispoziţiilor legale, tăieri de arbori nepuşi în valoare (fără drept), evaziunea fiscală generată de comerţul ilegal cu material lemnos, munca „la negru”, falsul şi uzul de fals pentru înlesnirea activităţilor ilegale din domeniul forestier (amenajarea pădurilor, punerea în valoare, tăierea, transportul, prelucrarea, comercializarea). Toate activităţile ilegale menţionate pot fi asociate cu fapte de corupţie. Astfel, a fost intensificată activitatea structurilor de investigare a fraudelor în acest domeniu, fiind desfăşurate acţiuni comune cu structurile specializate de ordine publică şi poliţie rutieră, precum şi cu celelalte structuri ale Poliţiei Române şi alte instituţii cu atribuţiuni în domeniu. De asemenea, am beneficiat de sprijinul informaţional al SRI. La nivel naţional, în primele 7 luni ale acestui an, Poliţia Română a organizat 13.787 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.
Astfel, poliţiştii au organizat 2.841 de acţiuni în fondul forestier, 1.800 acţiuni pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos, 8.053 de acţiuni pe linia legalităţii transportului materialului lemnos, au verificat 1.288 de instalaţii de debitat, 1.198 exploatări forestiere, 710 depozite şi 403 ocoale silvice/structuri subordonate.
În cadrul acţiunilor coordonate de Poliţia Română, desfăşurate în baza Planului Comun de Acţiune „SCUTUL PĂDURII 2014”, semnat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Departamentului Ape, Păduri şi Piscicultură şi Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, au fost angrenate efective de poliţie din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, poliţişti de frontieră, jandarmi, specialişti din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, specialişti din cadrul direcţiilor silvice, specialişti ai comisariatelor judeţene de mediu, inspectori ai inspectoratelor teritoriale de muncă şi specialişti ai structurilor silvice private.
Potrivit AGERPRES, în acest mod, în primele 7 luni 2014 a fost confiscată cantitatea de 48.724 mc material lemnos cu 65% (+19.230 mc) mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din totalul materialului lemnos confiscat, 24.042,53 mc a fost lemn de lucru, 9.982,64 mc cherestea şi 14.698,97 mc lemn de foc. Au fost aplicate 12.005 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 9.455.000 lei. Din cele 4.070 infracţiuni silvice sesizate în primele 7 luni ale anului 2014, 1.588 infracţiuni silvice au fost sesizate din oficiu (+39%) ca urmare a intensificării acţiunilor poliţiştilor în teren. Pentru comiterea acestora sunt bănuite şi au fost cercetate 1.508 persoane. Acţiunile derulate, cooperarea interinstituţională bună, atât la nivel central, cât şi local, cu instituţiile cu atribuţiuni în domeniu şi rezultatele obţinute se oglindesc în situaţia statistică întocmită de Ministerul Mediului Schimbărilor Climatice, Departamentul Ape, Păduri şi Piscicultură referitoare la situaţia tăierilor ilegale de arbori. Din statistică reiese că, în semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal a scăzut cu 61%, respectiv de la 379.855 mc material lemnos tăiat ilegal în semestrul I 2013, la 149.049 mc material lemnos tăiat ilegal în semestrul I 2014 (-230.806 mc).
De asemenea, din statistica Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, referitoare la situaţia tăierilor ilegale de arbori din suprafeţele de fond forestier administrate de structurile teritoriale ale Regiei se observă că, în semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal, din pădurile proprietatea statului şi pădurile proprietate privată administrate sau pentru care sunt asigurate servicii silvice de către această regie a scăzut cu 21 %, respectiv de la 82.734 mc material lemnos tăiat ilegal în semestrul I 2013, la 65.304 mc material lemnos tăiat ilegal în semestrul I 2014 (- 17.430 mc). Poliţia Română, prin Direcţia de Ordine Publică şi Direcţia de Investigare a Fraudelor, continuă desfăşurarea acţiunilor în sistem integrat, în baza Planului Comun de Acţiune „SCUTUL PĂDURII 2014”, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *