Schelet de-acum 2000 de ani descoperit la Săveni, judeţul Ialomiţa

Distribuie articolul:

Poziționat pe spate, cu picioarele întinse și mâinile de-a lungul corpului, scheletul este orientat pe axa cardinal est-vest, cu capul spre răsărit. La mâna dreaptă poartă o brățară plurispiralată, iar la urechea dreaptă un cercel, ambele piese din bronz, oxidat însă în urma celor două mii de ani cât au stat sub pământ.

Așezarea Săveni aparține comunităților umane de la sfârșitul eneoliticului din sud-estul Europei, datările cu Carbon 14 evidențiind primele urme de locuire a acestei zone în anii 3650 î.Hr.

Complexul face parte din categoria comunităților umane de tip Cernavoda I, lucrările de aici desfășurându-se cu caracter sistematic, în cadrul unui proiect amplu dedicat acestei culturi.

După eneolitic, descoperirile atestă faptul că aici s-au stabilit comunități din epocile ulterioare, de tranziție spre epoca bronzului, prima și a doua epocă a fierului. Aceasta din urmă coincide cu dezvoltarea culturii geto-dacice la nord de Dunăre, în Câmpia Soarelui.

Referitor la artefactul scos la suprafață în această săptămână, acesta va fi supus în continuare cercetărilor de tip antropologic pentru a fi evidențiate mai multe detalii despre modul de viață de acum 2000 de ani de pe aceste meleaguri.

 

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *