Şapte idei pentru a creşte un fiu încrezător în forţele proprii

Distribuie articolul:

Dacă în ediţia precedentă am adus în discuţie câteva idei de creştere armonioasă a unei domnişoare, de data aceasta mă voi axa asupra caracteristicilor ce definesc un comportament pozitiv al băieţilor. Creşterea echilibrată a unui băiat poate fi o provocare pentru orice mamă. Unii băieţi sunt mai interesaţi de jocurile video în detrimentul interacţiunii sociale, alţii manifestă lentoare în realizarea oricăror activităţi, iar alţii petrec atât de mult timp construindu-şi o lume a lor încât uită care este realitatea. Desigur există şi multe alte exemple de comportamente nepotrivite în creşterea unui copil, băiat. Pentru a-l modela în a avea o dezvoltare cât mai echilibrată, vă propun următorii paşi: Încurajează-l să-şi exprime emoţiile ori de câte ori simte şi are nevoie de asta. De obicei, băieţii sunt învăţaţi să-şi reprime emoţiile, fie ele pozitive sau negative. Acest comportament nu-i determină decât să-şi nege trăirile şi să dezvolte alte comportamente distructive, pentru propria-i persoană sau a celor din jur. Atunci când fiul tău se supără, este trist sau furios, lasă-l să se exprime şi să încerce să-şi eticheteze emoţiile. Totodată, cultivarea autocontrolului îl va ajuta pe viitor în depăşirea stărilor ce le va întâmpina.
Relaţiile de prietenie. Ajută-ţi fiul să îşi consolideze relaţiile de amiciţie, organizează activităţi de petrecere a timpului liber în grup, lasă-l să se joace în faţa blocului cu vecini de aceeaşi vârstă.
Băieţii au nevoie de afecţiune fizică şi recompense verbale. Pentru a le creşte încrederea în forţele proprii, chiar dacă o neagă, băieţii au nevoie de îmbrăţişări, atingeri scurte sau momente de laudă mai mult decât fetele. Îmbrăţişările din partea părinţilor le vor oferi mai multă siguranţă. Recompensele verbale îi vor întări sentimentele de apreciere şi îi vor determina să-şi depăşească limitele.
Asemeni fetelor, băieţii au nevoie de responsabilizare încă de la o vârstă fragedă. Practica întotdeauna ajută aşa că nu ezita să-i dai sarcini regulate de îngrijire a casei, realizarea unor comisioane în locul tău sau scoaterea câinelui familiei la plimbare. Sentimentul de responsabilitate îi va fi de folos la şcoală, în relaţiile interpersonale, dar şi în viaţa ce şi-o va construi în continuare fără intervenţia ta.
Implică-te în parcursul lui şcolar. Menţine o legătură frecventă cu cadrele didactice ce intră în contact cu fiul tău şi află care este situaţia sa şcolară. Ajută-l să-şi corecteze punctele slabe şi încurajează-l să aibă rezultate mai bune. În ceea ce priveşte punctele forte, spune-i că este capabil, se descurcă foarte bine şi descoperiţi împreună modalităţi de a avea rezultate mai înalte.
Prea multă energie. Băieţii tind să aibă o energie copleşitoare. Îl poţi înscrie la un club sportiv unde să practice sportul preferat sau oferă-i ocazia să-şi consume energia constructiv. Aşa va învăţa unde, cum şi când poate avea un comportament adecvat.
Artele. Asigură-te că descoperă frumuseţea artelor, pictura, muzica, etc. Acestea îl vor valoriza, îşi va dezvolta creativitatea, memoria, abilităţile de gândire şi va descoperi că este distractiv.
Aştept întrebările şi comentariile dumneavoastră pe adresa: psihologetb@gmail.com


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *