SAM Fierbinţi, Prefectura şi, desigur primarul, despre Autorizaţia ISU lipsă…

Distribuie articolul:

Într-o conferinţă de presă prilejuită de deschiderea noului an şcolar, prefectul Gigi Petre a „scăpat un porumbel” despre o altă posibilă faptă care dacă nu-i penală e cel puţin reprobabilă, şi care s-ar fi petrecut în documentele oficiale ale Primăriei oraşului Fierbinţi…Spre exemplificare, prefectul a „cotit-o” şi spre alte entităţi care „s-au confruntat cu aceeaşi situaţie”, şi-anume: nedepunerea la dosarul de Autorizare de către ISU, a documentaţiilor tehnice care au stat la baza construcţiilor precum: Şcoala de Arte şi Meserii (SAM) din oraşul Fierbinţi, cartierul „Transmim” din Slobozia, etc.

Fiindcă în cartierul „de fiţe” pare că „s-a cam împuţit treaba”, iar locatarii par din ce în ce mai nemulţumiţi de „boieroaica” Ioniţă Emilia, cea care stăpâneşte peste ceea ce înseamnă utilităţi, ne vedem nevoiţi a da curs reclamaţiilor, aşa încât vom scrie un articol special pe acest subiect. Deocamdată, chiar dacă prefectul a adus în discuţie cartierul, iar noi nici n-aveam de ce să nu amintim şi-acest punct nevralgic ISU Pompieri sefatins în conferinţa de presă, azi nu vom comenta mai mult, atenţia noastră fiind îndreptată mai degrabă către unităţile de învăţământ care, iată, par a fi nesigure pentru integritatea elevilor!

Aşadar, de prin 2015 ştim că oraşul Fierbinţi se poate lăuda cu o unitate de învăţământ care a fost realizată cu bani provenind din fonduri europene…! Căci, vă reamintim, investiţia întitulată „Înfiinţare şi modernizare Şcoală de Arte şi Meserii, localitatea Fierbinţi Târg, judeţul Ialomiţa” s-a săvârşit cu cheltuirea a 13 milioane de lei (130 MILIARDE lei vechi), construcţia lui finalizându-se (?) după trei ani. Pentru finalizarea investiției, Primăria oraşului Fierbinți s-a împrumutat peste 11 milioane de lei, adică peste 110 MILIARDE lei vechi, astfel îndatorând bugetul şi pe cetăţeni până în anul 2025!  Epopeea faptelor săvârşite (samavolnic, după părerea unora) de către fostul primar Iuksel Iusein pare că nu mai contează în ochii celor de la Parchetul Judeţean, procurori care, cică, încă „instrumentează” dosarele alea penale deschise în urmă cu vreo 4 ani pe fierbinti Dobrenumele inculpatului care este acest membru marca(n)t al PSD – Organizaţia Ialomiţa.

Dobre Pârvu, actualul primar al oraşului Fierbinţi-Târg are o explicaţie, desigur, pentru lentoarea (ca să nu zicem tergiversarea) cu care sunt cercetare faptele ex-primarului, fapte ce au fost descoperite în urma controalelor Curţii de Conturi.

Întrebându-l despre funcţionarea fără a deţine Autorizaţia de la ISU (Pompieri) Ialomiţa, actualul primar, domnul Dobre, ne-a declarat: „ … Dacă Liceul nu are nevoie de autorizaţie pentru că sunt acele clădiri care n-au suferit modificare, în sensul că recompartimentare n-a avut loc, ci doar s-au făcut modernizări, clădirile Şcolii de Arte şi Meserii (SAM), acele clădiri celebre pentru care ne-am împrumutat şi îndatorat, alea NU AU AUTORIZAŢIE ŞI NICI N-O SĂ OBŢINEM FOARTE UŞOR pentru că nu s-a respectat proiectul de instalaţii, Sistemul de semnalizare, stingere în caz de incendiu s-a montat de către o firmă care nu era autorizată să monteze astfel de sisteme. Ca să nu mai zic că s-au montat sisteme care nu erau omologate! ISU ne-a cerut să le prezentăm documentaţiile, autorizaţia firmei care a montat aceste sisteme, precum şi documentele de calitate ale sistemelor montate.” Fiindcă, o dată întrebat, actualul primar a părut că multe are a ne spune, iar informaţiile pe care ni le readucea în atenţie le-am considerat demne de toată atenţia procurorilor, iată că le repunem pe fierbint 1tapet, aici, în ziar.

Fostul primar – eterna poveste…!

„ (…) Ştiţi că Curtea de conturi a găsit un prejudiciu şi plăţi nelegale, în sumă de 20 de MILIARDE lei vechi la SAM-ul ăsta. În momentul în care ne-am dus să ducem dosarul sau Decizia Curţii de conturi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, l-au primit, l-au înregistrat, şi la o săpătămână ni l-au trimis înapoi, fără să spună motivele pentru care trimis înapoi. Cred că nici nu l-au citit, nu i-a interesat absolut nimic! Despre SAM, ce să vă zic? De exemplu, acum mi-a zis directorul SAM, domnul Maftei, că de la WC-urile elevilor, toată apa şi toată mizeria se scurge înapoi în Liceu…Am chemat un instalator, s-a uitat acolo şi omul a constatat că a fost modernizat în aşa fel încât au montat doar gurile de canal (…) au spus că au realizat canalizarea, dar în realitate au făcut doar gropile în pământ fără să branşeze nimica! (…) S-au scos calorifere Romstal de ultimă generaţie şi în locul lor s-au montat calorifere de tablă care nu reuşesc să încălzească clădirea (…) Documentaţia la care face referire domnul prefect, există, dar ea este total neconformă cu cerinţele ISU. (…) Fiind aşa de multe clădiri pe o arie restrânsă, cei de la ISU îşi pun problema unui incendiu care ia foc concomitent. Se pune problema cu ce le stingem? Iar ISU recomandă să facem un bazin mare de apă, de unde să luăm necesarul de surplus de apă, la o adică (…) Fostul primar a spus că renunţă la Gospodăria de apă, pe motiv că avem apă stradală, iar Operatorul RAJA ne asigură debitul! (…) Iar RAJA ne-a răspuns foarte clar că nu poate să ne asigure acel debit necesar, din motive obiective (…) În consecinţă, nici ISU nu ne poate autoriza până nu facem Gospodărie de apă. Gospodăria de fierbinti 3apă presupune o investiţie de aproape 100.000 Euro (…) Noi am depus documentaţia pentru obţinerea Avizului ISU (…)”

Acuzaţii deosebit de grave!

Despre faptele penale ale ex-primarului, mulţi dintre jurnaliştii presei locale au scris. Convinşi fiind că după publicarea atâtor informaţii legate de infracţiunile comise de către Iuksel Iusein, procurorilor nu le va trebui mult până ce-l vor trimite pe ex-primar în faţa judecătorilor, presa s-a cam potolit. Din păcate, după patru ani, iată, ni se tot dezvăluie fapte ce se dovedesc a fi de-a dreptul oneroase pentru bugetul Primăriei Fierbinţi. Căci, spune actualul primar, pe numele fostului primar „sunt procese pe rol. Unul din ele se referă la două Certificate fiscale eliberate, unul pentru firma soţiei sale, care la momentul ăla avea un debit la primăria Fierbinţi de aproximativ 700 de milioane lei vechi, şi primarul a eliberat Certificatul fiscal spunând că nu există datorii la bugetul local. (…) Un alt Certificat fiscal a fost eliberat pe numele fiului fostului primar, tot pentru nişte clădiri, pentru care, deşi la acel moment avea o datorie de vreo 300 de milioane lei vechi, şi a spus în Certificat că poate fi înstrăinată clădirea întrucât nu are creanţe la bugetul local. Clădirile s-au vândut şi primăria a rămas cu paguba! Dosarul este din 2014 şi nu a mişcat aproape de loc. Mai e vorba de un dosar al Asociaţiei crescătorilor de animale, de unde el în calitate de vicepreşedinte, dar şi primar al localităţii, a dispus…, iar ca drept recompensă, preşedintele Asociaţiei a împrumutat, în repetate rânduri, cu sume de vreo 600 milioane lei vechi, pe soţia domnului fost primar. (…) Să ştiţi că la nivel de zona Urziceni, dacă vă amintiţi, Iuksel avea fabrica de alcool, iar oamenii care au lucrat acolo spun că atunci ca şi acum alcoolul era profitabil doar dacă se vindea „la negru”, neaccizat. Ori, la momentul la care el vindea alcool neacccizat, maşina de alcool era însoţită de maşina Poliţiei, cu antemergător, tot de Poliţie, la un km în faţă ca să le spună dacă drumul este liber! Fără să exagerez, printre autorităţi, la acea vreme el era împărat. De el se teme toată lumea pentru că el a mituit de la cel mai mic funcţionar până la cel mai înalt grad din Poliţie şi Procuratură. Şi o spun şi vă poate spune oricine…!” . Şi pentru că multe ne-a mai spus domnul Dobre – actualul primar al oraşului Fierbinţi – iar din cauza spaţiului într-o pagină de ziar, azi nu putem titra chiar tot, după ce vă atragem atenţia că există o justificată îngrijorare faţă de condiţiile pe care trebuie să le întrunească oricare unitate de învăţământ pentru a primi Autorizaţie de funcţionare de la Pompieri, promitem să revenim şi subiectul dosarelor penale deschide pe numele primarilor, dar care zac într-o nefirească aşteptare prin cine ştie ce sertare…

IONICA GHINEA

     

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *