Românii dau şpagă. Mai mare la medici!

Distribuie articolul:

* Chirurgia generală se află pe prima poziţie atunci când vine vorba de recompense financiare acordate de către pacienţi personalului medical.

Valoarea medie a acestora este de aproximativ 608 lei, potrivit celui de-al treilea val al studiului realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, pentru Institutul Aspen România. Potrivit rezultatelor studiului, prezentat vineri, cu ocazia evenimentului Bucharest Forum Health, beneficiarii serviciilor medicale oferă plăţi informale şi medicului specialist la care se tratează, recompensa în acest caz ajungând să atingă valoarea medie de 204 lei, în timp ce în „mica chirurgie” recompensa medie este de 194 lei. „Dacă ne referim la personalul medical, asistentele sunt primele pe listele pacienţilor în ceea ce priveşte recompensarea, 40% dintre aceştia declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de infirmieri cu 21% şi de medici obstetricieni şi internişti cu 20%”, este una dintre concluziile studiului.

Potrivit Agerpres, reprezentantul Link Resourse, Nic Voiculescu, a afirmat că deşi există această practică a pacienţilor de a recompensa personalul medical atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate, totuşi reacţia respondenţilor vizavi de posibilitatea introducerii co-plăţii este una „dramatică, de refuz, (…) deşi sumele plăţilor informale – în mod paradoxal – exced co-plata”. Nic Voiculescu a arătat că 62% dintre cei intervievaţi în realizarea studiului au declarat că au oferit personalului medical din sistemul public cadouri sau surse de bani, în timp ce 7% au declarat că au oferit plăţi informale în sistemul medical privat, deşi „în acest caz ne-am aştepta ca absolut toate costurile se presupune că sunt deja incluse în tichetul primit de pacient”.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a explicat că beneficiarii serviciilor medicale resping co-plata din teama că vor fi nevoiţi să achite atât aceste sume impuse de legislaţie, deşi vor continua să fie obligaţi să apeleze şi la plăţi informale pentru a primi mai multă atenţie din partea personalului medical.
Nimeni nu a fost surprins de vreun răspuns la vreo întrebare a studiului. Nici măcar de aceasta legată de disponibilitatea cetăţenilor de a oferi plăţi informale. Din păcate, aceasta este o practică încetăţenită nu doar de 20 de ani, ci încă din perioada dinainte de căderea comunismului şi a fost tacit acceptată de toată lumea din pricina salariilor foarte mici din sistemul de sănătate. (…) Cred că principala explicaţie pentru care românii sunt de acord să plătească o plată informală, dar nu sunt de acord cu co-plata este că nu au încredere că dacă s-ar plăti co-plata s-ar elimina plata informală. Sistemul plăţilor informale este o chestiune foarte delicată şi, în mod evident, ea trebuie atacată cu o creştere a finanţării veniturilor personalului medical”, a spus Buşoi. De asemenea, Cristian Buşoi a precizat că sistemul de sănătate are nevoie de o mai bună finanţare care poate fi obţinută, în opinia sa, atât prin eficientizarea modului de colectare a taxelor, dar şi prin atragerea de fonduri europene. „…Ultima anchetă asupra stării de sănătate a populaţiei este din 1998. Restul datelor pe care le avem sunt lovite de nulitate. Am verificat acest lucru la medicii de familie pentru că ei sunt cei care tezaurizează aceste informaţii şi raportările lor către Direcţii de Sănătate Publică, nu aveau nimic în comun cu realitatea. Erau făcute din burtă. (…)Nu cunoaştem costurile serviciilor medicale şi a actelor medicale. Dacă nu vom cunoaştem costurile reale, nu vom reuşi niciodată să realizăm un echilibru financiar” a spus, la rândul său, Vasile Cepoi – fost ministru al Sănătăţii.


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Românii dau şpagă. Mai mare la medici!

  1. Îmi poate spune cineva care este cuantumul şpăgii pentru o angajare la spital?!
    Eu am auzit că e vorba cam de două-trei mii de euro. La Slobozia, fiindcă în alte părţi o fi mai mult bănuiesc. O fi adevărat?! Şi dacă da, cui trebuie dată?! Poate D.N.A. pune de vreun flagrant organizat. Poate aflu şi eu dacă zvonurile se confirmă. Că aşa, să facem grevă, vezi Doamne, pentru interesul pacienţilor, e gargară ordinară. Or fi şi medici dedicaţi trup şi suflet meseriei dar, majoritatea sunt ŞPĂGARI!!! Cei ce pleacă în străinătate sunt adevăraţii profesionişti, şpăgarii nu pleacă nici d’ai dracu’, fiin’că sunt slab pregătiţi, numai gura şi buzunarul sunt de ei. De pacienţi tre’ să aibă grijă bunul Dumnezeu, iar dacă se încheie contractul cu viaţa, omul fără suflet, adică decedat, intră pe mâna altor şnapani escroci şi nesătui: POPII!!!
    P.S.: Am aflat nu de mult că în Anglia a fost prins un medic român cerând şpagă. A fost condamnat pe loc şi i-a fost retras dreptul de a practica pe teritoriul U.K.. La noi e unu’ Astărăstoaie, alt nemernic, care nu ştie altceva decât să apere toate putorile şi jegurile din medicina românească. Performanţă şi pe urmă lovele, ŞPĂGARILOR!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *