România importă de peste şapte ori mai multă carne de porc decât exportă

Distribuie articolul:

 

România a importat în primele patru luni din acest an 35.963 de tone de carne de porc, o cantitate de peste şapte ori mai mare decât exporturile realizate în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2013, care au totalizat 4.705,8 tone, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Valoarea importurilor a depăşit 61,2 milioane de euro, în primele patru luni din acest an, faţă de cele 9,8 milioane de euro încasate din exporturi, în perioada menţionată, pentru cantitatea de 4.708 tone de carne de porc, proaspătă sau refrigerată. Importurile de carne de porc au provenit cu precădere din ţările UE, în general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria şi Danemarca.
Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, importurile de carne de porc au crescut cu 16,6 procente, de la 30.831,9 tone la 35.963,9 tone la finele lunii aprilie 2013, iar valoarea acestora s-a majorat cu 15,7%, de la 52,8 milioane de euro, la 61,2 milioane euro. Importurile şi exporturile de carne de porc au fost realizate în ţările intra şi extracomunitare.
Exporturile autohtone de carne de porc şi de porci vii au fost afectate de restricţiile impuse României de Uniunea Europeană din cauza evoluţiei pestei porcine clasice, însă începând cu 2014 acestea ar putea fi ridicate în totalitate, pe întreg teritoriul României, atât pentru comercializarea porcilor vii cât şi pentru carne de porc.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În acel an, în 2003, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.
Specialiştii
ANSVSA afirmă că, din 2014, România ar putea exporta de zeci de milioane de euro, dacă va fi reluat comerţul intracomunitar cu porci vii la nivel naţional, nu doar prin sistemul canalizat, în condiţiile în care în fermele din România sunt crescuţi la ora actuală între 1,5 şi 1,7 milioane de porci.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007,
ANSVSA cheltuind până în prezent peste şapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul ţării.


Distribuie articolul:

14 thoughts on “România importă de peste şapte ori mai multă carne de porc decât exportă

 1. Îmi vine rău când citesc aşa ceva. Ce s-o fi ales de cele 20 mld. euro împrumutate mai deunăzi?! Ceauşescu a împrumutat 10 mld. dolari şi a făcut România „boboc”, de fură ăştia de peste 20 de ani, şi tot n-au reuşit s-o „termine”. Nici măcar de zugrăvit, vorba pupilului decedat în condiţii dubioase. Auzi, să importăm carne de porc! Păi numai Combil „ducea” peste 75% din consumul anual al României fără probleme, iar COMTIM putea exporta în voie, sute de mii de tone de carne anual, pe bani adevăraţi. Unde sunt ţepele promise, Băsescule?! Ori au intrat toate în propriu-ţi cur?! Şi când
  te gândeşti că România a avut parte, în ultimii 20 de ani, numai de reformatori unu şi unu, în traducere liberă, de nişte hoţi unu şi unu!!!

 2. Nu Basescu guverneaza RO, ci hotii, mincinosii si prostii adunati sub sigla USL. Despre porcul de Iliescu, nu zice nimweni nimic? El sa nu fi avut nici o contributie? Dar despre adevarul ca RO a pierdut, alaturi de celelalte tari din CAER un razboi, cel economic?…Pana una alta, inca ceva despre cancerul politicii romanesti: omul de afaceri Dan Voiculescu ar putea fi cercetat de procurorii anticorupţie într-un nou dosar sub acuzaţia de şantaj. Potrivit unor surse judiciare Voiculescu a fost dat pe mâna procurorilor de către Nelu Iordache, iar dosarul este în faza actelor premergătoare, astfel că cercetările sunt în faza incipientă, nefiind pusă încă sub acuzare vreo persoană. Poate-l condamna pana atunci in Dosarul ICA, in care Dan Voiculescu este inculpat pentru o frauda de 60 milioane de euro…sau in Dosarul legat de santajul celor de la RDS…

 3. @Mike. Mare personalitate a ajuns acest bandit, escroc, evazionist, şantajist, corupător transpartinic, Nelu Iordache! Deşi postez de vreo doi ani, n-am văzut, d-le „Mike”, vreo poziţie prvindu-l pe acest individ, cel puţin dubios. Când eu scriam despre Ion Iliescu, Petre Roman, Nicolae Văcăroiu, Theodor Stolojan, Adrian Năstase şi alţi escroci care au adus România unde au adus-o, dumneata o ţineai langa cu Băsescu, Boc, Udrea, Boagiu, Videanu, Berceanu şi alţi „imaculaţi”, şi văd că tot nu te-ai vindecat.
  Oare acest mare om de afaceri, Nelu Iordache, i-o fi dat „ceva” Ancăi Boagiu sau altor şmecheri din pedele?! Eşti convins, dragă „Mike”, că odată cu decapitarea, la figurat bine’nţeles, lui Felix, România va renaşte?! Să fie Voiculescu piaza rea a României?! Nu cred că este mai bandit decât Videanu. Alături de Liviu Dragnea, se „sparg” în mausoleuri, piscine cu dimensiuni olimpice, terenuri de tenis şi alte multe conturi pline de kopeici. Toţi aceşti nemernici, avându-l în frunte pe marele criminal, escroc, josnic, mincinos, beţiv, piroman, prietenul de familie al „regilor” ţiganilor, cel mai corupt preşedinte din istoria modernă a României, l-am numit aici pe Traian Băsescu, TREBUIE să plătească, după părerea mea cu moartea, pentru tot ce au făcut acestui popor care a muncit din greu ca să aibă ei ce fura!!! Şi sunt sigur că, odată ş’odată, vor plăti cu tot neamul lor de hrăpăreţi.
  Reintroducerea pedepsei capitale este singura măsură legislativă care mai poate potoli setea de jaf, corupţie, pedofilie, crimitalitate de toate felurile, viol şi tot ce are mai de „preţ” România, la ora actuală.
  Sper ca, după dispariţia de pe scena politică şi nu numai a escrocului de la Cotroceni împreună cu şleahta lui, România să cunoască o evoluţie pozitivă din toate punctele de vedere. Altfel…Băsescu va ajunge să fie regretat precum Ceauşescu astăzi, de peste jumătate din populaţia ţării, şi-ar fi mare păcat, nu numai pentru sângele vărsat.

 4. @ SORIN Recunosc că visezi mai frumos decât mi se întâmplă mie.Eu nu mai cred c-o să răspundă vreun pdlist pentru jaf….şi n-o să sufere-n puşcărie măcar o lună vreunul….de Băsescu-n puşcărie nici atât,nu vezi ce reţea de control a trimis(,ajutat de sriişti)în justiţie,procurori dubioşi tansformaţi în judecători la instanţe superioare sau în fruntea csmului şi ccrului. Să vezi ce o să se întâmple în toamnă,ceva de vis pentru 75%din politicieni….Cred că invocându-se criza şi lipsa banilor,în paralel cu o campanie de presă cu tema „deţinutul şi sumele cheltuite pe confortul lui”parlamentarii vor legifera o amnistie sau graţiere cu avizul justiţiei motivat de suprapopularea din închisori….Noi,prostimea cu drept de vot,o să avem o stare euforică…să vezi „free jiji”şi televiziuni în extaz cu găndul la rating))Din acel moment dnaul se schimbă la blană ca lupul,politicianul doarme liniştit…anchetele şi procesele tot mulţi ani durează iar la final intervine graţierea…libertate sau reducerea pedepsei….ce dacă…vor fi pensionari toţi puşcăriabilii..

 5. Gututen tag mai Danutzule,ca a drakului chelea aia pa tine si vad ca te mananca de te usuci pe picioare asteptandu-l pe Godot.Ca locatie in padure la Katyn crezi ca ar fi suficient spatiu pentru implementarea solutiei finale la pedelisti? Pai nu l-am sacrificat ma pe Apostu?Uite,acus-acus vi-l dam pe Dragnea ca a fost la noi si l-ati luat voi de bun.Hai poate ma suparati si vorbesc cu Marinica sa va invalideze alegerile la conciliu pa motiv de dreptu de a fi ALES.Cat e Kovesi in floare ,nici in bombo nu ne mai doare (ca nu poci spune de statiunea tariceanului ,ca nu-i trecut de 12).Mai combatantule,e liber pana la urma postu ala la organizatia de femei social democrate(si corecte si cinstite si,si,si)ca vreau sa-mi depun si eu cv-ul da` n-am vazut ca se declara nula pierderea?Tot 50 lei mercurialul?
  Ia uite ce zice Stirea mai sus:„Importurile de carene de porc…„ .Aha!Bine ca nu-s cangrene de porc ca s-ar bloca iar chestia aia mica din capu la ministeru agricol,ca la cai.
  Pandemie mare mon cher,va las ,ca vad ca sunteti ofuscati rau pe pagina asta.
  PS Stirea,daca nu bagati la filtru asta spam si niste functii trigonometrice sau logaritmi,n-ati facut nimic.

  1. @ Davinciu
   Ce să zic! În articol am scris de-atâtea ori cuvântul carne, încât doar un om chitit a găsi nod în papură poate crede că nu e decât o greşeală de tehnoredactare

 6. Daca si eu caut noduri apai nus ce sa mai zic.Normal ca-i tehno,ce faceti procese de intentie acu`?Zau asa!
  Bine atunci,nu mai scriu nimic ca vad ca va deranjati din orice,le luati prea personal si n-am intentia asta.
  O seara buna si succes!

  1. Ce dracului e aşa de greu de înţeles că nu mă deranjez „din orice” CI doar din cauza faptului că zi de zi vă văd cum parcă altă treabă n-aveţi decât să vânaţi greşelile gazetarilor! Şi dacă eu mă deranjez „din orice” dumneavoastră, TOŢI acei postaci cârcotaşi, de ce vă luaţi „de orice”, ia ziceţi-mi şi mie că nu pricep? Vă e greu să primiţi informaţia MUNCITĂ şi dată vouă MOCA, fără să ne faceţi să ne simţim ca dracu’? Am mai spus-o şi-am să repet că de-aţi fi în locul meu, să alergaţi atâtea ore după subiecte, să scrieţi atâtea ştiri/articole pe zi, în fiecare zi, iar informaţiile să şi fie din diverse domenii de activitate, şi să mai şi „îmbrăcaţi” totul astfel încât să priceapă şi deşteptul, dar şi ăl mai puţin şcolit, SUNT FERM CONVINSĂ că n-aţi face faţă, nu vă supăraţi că vă zic aşa, de la obraz! Iată de ce „mă deranjez din orice”!

 7. Hai măi doamnă,Davinciu e o dulceaţă,io cu cine mai fac echipă de satiră şi umor…cu mike râd io,dar mă plictisesc..cu Sorin nu merge,ia totul prea în serios şi de-l ciupeşti…îţi zice puţopalmar direct,fără prezervativ cu arome de umor….cu Davinciu mere bericeala,şi are gust grătarul….Mai fă-te şi tu că nu ne vezi….să ne sîmţîm şi noi bine..săh moară duşmanii dî ciudî că ne iubeşti şi tu pe noi…nu doar noi pe tine))

 8. @Dănuţ. Te-nşeli amarnic. Nu numai că ştiu de glumă, dar chiar îmi plac glumele „sărate”, „deştepte”. Dacă la tine „să sugi poola” şi alte asemenea sunt glume, atunci, să fie la tine. Şi nu ţi-am zis puţopalmar, asta fiind propria-ţi caracterizare. După postarea ta descreierată, te-am gratulat cu „puţopalmist”, ceea ce e cu totul altceva.
  Îmi place de „Davinciu”: s-a apucat de „corectură”, numai că nu cred să fie un „cap limpede” autentic.
  Dacă jaful de peste douăzeci de ani din această ţară, inclusiv distrugerea combinatelor de creştere şi valorificare a porcinelor, o trataţi ca pe o glumă, atunci e grav. Dacă România, până în ’89, ocupa locul doi în Europa privind creşterea porcinelor şi exportul cărnii şi al produselor finite (preparate), faptul că astăzi importurile sunt mult peste exporturi, ne trimite în subsolul „clasamentelor” europene. Din toate punctele de vedere.

 9. @ SORIN Da domnu înţelept,ştim că-ţi place muzica bună….ne place şi nouă,dar mai gustăm şi maneaua şi jucăm şi o horă cu strigături;io-ţi înţeleg nostalgia,cad şi eu pradă ei…cănd şterg praful de pe atlasurile economice cu republica roşie…da-mi trece repede când îmi amintesc de caer şi urss…de şantierul tineretului)); ce naiba să ne placă comparînd două pieţe în care avem rol de vasali,unii ne munceau la noi acasă şi ne luau pe nimic produsul finit…alţii ne iau la ei la muncă cu materia primă d-acasă luată pe nimic…Cel mai mult mă deranjează tristeţea oamenilor, dată de starea materială rea…şi pe care unii o atribuie capitalismului.Io ce să le zic….şi eu sunt necăjit că nu-i mai plimbă ăştia moaştele lui Iliescu…căci poate se apuca vreun istoric de treabă…şi găseam şi eu un răspuns la cum ar fi fost tranziţia condusă de Mazilu…Şi acum îl aud strigînd de pe tanc”Moarte Securiştilor”…atunci nu realizam de ce-i nevoie să mai vărsăm sânge…şi s-o spună unul de-al lor…

 10. @SORIN: Jaful de peste douăzeci de ani din această ţară, inclusiv distrugerea combinatelor de creştere şi valorificare a porcinelor apartine pdsr/psd, partidul al carui presedinte a facut puscarie pentru hotie! Dacă România, până în ’89, ocupa locul doi în Europa privind creşterea porcinelor şi exportul cărnii şi al produselor finite (preparate), faptul că astăzi, cand guverneaza usl, importurile sunt mult peste exporturi, ne trimite în subsolul “clasamentelor” europene. Din toate punctele de vedere. Sa mai amintesc ca petre roman, autorul celebrelor cuvinte: ,,Industria Romaniei este o gramada de fier vechi!” este astazi parlamentar pnl, dupa ce a fost ejectat din PD? Vezi de ,,legatura” dintre nelu iordache si turnatorul santajist dan voiculescu-pc/usl! Si inca ceva verificabil, mincinosule: niciodata nu am ridicat osanale unui politician, am aratat mereu cat de impostori si de toxici sunt cei din psd/pnl/pc pentru RO. Ai grija ca dan voiculescu va candida la europarlamentare, sa votezi usl ca sa-si obtina lepra iar imunitate, poate-l vedem europarlamentar si pe fenechiu, iar in rest: praf in ochii prostilor cu Basescu, Basescu, Basescu. Mda,…puterea de cumparare a romanilor este IN CLIPA DE FATA ultima din UE! Nu-i asa ca de vina sunt Basescu, Boc, Udrea si mai stiu eu cine, numai guvernul cel mai ,,cinstit” si parlamentul xxl, majoritar usl, nu?

 11. @Mike. În principiu ai dreptate, numai că ai „uitat” perioada 1996-2000, când hoţii de la pdsr, aşa cum le spui tu, şi nu eşti departe de adevăr, decât că eşti prea subiectiv, iar d’alde Hoinaru erau în pnl, nu erau la putere. Ai auzit de ISCIP Căzăneşti?! Oare cine l-o fi pus pe „chituci”?!
  Ai auzit de unu’ Gabriel Andriescu – pnţ-cd?! Ai auzit de marele deputat Gh. Cristea, D-zeu să-l ierte că multe păcate a avut, ai auzit de miniştri din partide aşa-zis istorice care s-au vândut pe cârnaţi şi pălincă?! Ai auzit de competentul electronist de la „Agricultură”?! La un moment dat, Traian Băsescu, pe atunci mare ministru al autostrăzilor inexistente, nefiind necesare, a declarat că Decebal Traian Burebista Zalmoxis Deceneu Remeş a fost cel mai performant ministru de finanţe. În ce partid era atunci alcoolistul-coleg al lui Traianus Augustus Anusus Băsescu?! Din comentariile tale n-am înţeles altceva decât că Traian Băsescu şi pdl sunt nişte entităţi „lacrimă”, iar ceilalţi sunt toţi nişte hoţi. Aş accepta ideea ta, numai că realitatea de zi cu zi te contrazice. Nu uita că Traian Băsescu „domneşte” de aproape zece ani, având la guvernare numai aliaţi, pe care, rând pe rând, i-a călcat în picioare. Nu uita ce-i făcea lui Tăriceanu. Numai că acesta, om instruit şi rasat, i-a cam dat cu Flit golanului de la Cotroceni demis de popor.
  Se pare că şi tânărul Ponta, mai stângaci, îi calcă pe urme fostului premier liberal. Ai uitat, cumva, de unul Marcel Hoară, cea mai mare vedetă de televiziune a pdl, care era cât p’aci să fie linşat?! Ai văzut ce viloaie şi-a „tras”?! Cu piscină, ieşire la „mare”, cu heliport şi tot
  ce poate orice român, vorba „marelui” Boc atunci când şi-a cumpărat un I-PAD performant. Uită-te, nu mai departe, decât la deputatul Gheorghe Tinel, cel cu nume şi prenume aşijderea, un fanfaron de televiziune care nici măcar nu se „prinde” când e luat la mişto de colegii de platou sau de vreun moderator, ce importanţă-şi dă ca susţinător al Elenei Udrea, cea mai tare din parcările unde adăstau şoferii turci. „Elena, eşti frumoasă, eşti deşteaptă” glăsuia la un moment dat traficantul de voturi „franţuzeşti”, T(h?)eodor Baconschi, adresându-se fostei consilier prezidenţial pe probleme de relaţii internaţionale, cea care-i aducea la cunoştinţă preşedintelui mafiot cum preşedintele Norvegiei vrea să destrame U.E.. Ce să mai vorbim?! Numai valoroşi şi cinstiţi s-au regăsit în pedeleul dat la spate de fostul lor şef, care deunăzi îi atrăgea atenţia şi lui Blaga, bull-dogul puchinos, să termine cu infractorii din partidul pe care-l conduce. Crezi tu, dragă Mike, că nu ştie banditul de la Cotroceni ce-a crescut la propriu-i sân?! Ăştia, astăzi, de-abia se văd dintre sânii blondei ce se şi visează „preşedintă”. Zău, te rog, nu fi penibil!

 12. Nu va cunosc ,dar nu mai scrieti lucruri neadevarate. Nu am fost niciodata membru al niciunui partid si nu eu sunt vinovatul de falimentul Suinprod Cazanesti. Daca va aduceti aminte la Combil Carial au fost MARI SEFI : Crisan, Chiru,Bacioiu etc. Sa stiti ca atunci cand am preluat Suinprod Cazanesti acesta era deja in procedura de lichidare judiciara si avea datorii de 100 ori mai mari decat valoarea lui. Eu nu am facut decat sa il mai tin in functiune 4 ani . Ani in care cca 1700 de angajati au lucrat acola si au luat si salarii bunicele. Aducetiva aminte ca cei de la Fetesti (Ursu) si Slobozia (Draghici) au intrat in faliment cu mult inaintea Sjinprod Cazanesti. Vinovatii de adevaratul faliment al celor trei unitati(Fetesti,Slobozia si Cazanesti), sunt acum mari patroni „cinstiti”sau pensionari respectabili cu copii mari patroni de firme. Din aceasta cauza tara nu progreseaza :vinovatii nu sunt deranjati de loc (vezi cazurile de ex. Savu Ghe ,ex prefectul Balan,Ex directorul Combil Carial Crisan etc.). Pentru a da senzatia publica ca se intereseaza de caz mi-au intocmit mie peste 100 de dosare penale. Degeaba am dovedit dupa 9 ani ca sunt nevinovat in instanta, perceptia generala a ramas aceia ca Gabi Andriescu a distrus Suinprod Cazanesti. In final parerea mea este ca toata clasa politica da dupa revolutie e de vina cu mici exceptii. Daca va intereseaza subiectul sunati la 0721205070

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *