* ONG “Salvaţi Copiii” trage un semnal de alarămă, şi ne comunică statisticile care trebuie să dea de gândit autorităţilor şi medicilor neonatologi, de familie, şi nu numai !
Harta mortalității infantile:
Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, rata mortalității infantile conservă discrepanțele majore dintre județele țării.
Top județe cu rata mortalității infantile ridicată:
- Sălaj – 10,5 la mie
- Mehedinți – 8,8 la mie
- Brăila – 8,3 la mie
- Hunedoara – 8,3 la mie
- Mureș – 7,8 la mie
- Suceava – 7,8 la mia de copii născuți vii.
Unde se înregistrează cea mai mică rată a mortalității infantile:
- Municipiul București – 2,5 la mia de copii născuți vii
- Ilfov – 3,3 la mie
- Alba – 3,6 la mie
- Ialomița – 3,9 la mie
- Cluj – 4,5 la mie
- Tulcea – 4,7 la mie.
„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.
Este de remarcat că rata mare a mortalității infantile vine pe fondul unei natalități care a scăzut accelerat.
Județe cu nașteri puține:
- Mehedinți – 1.470
- Tulcea – 1.475
- Caraș-Severin – 1.850
- Covasna – 1.954.
La polul opus se situează Cluj, cu 6.624 de nașteri, Timiș, cu 6.630, Suceava – 7.903, Iași – 8.937, municipiul București, cu 18.644.
Despre mortalitatea infantilă în UE
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE lan capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat.
Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.