Produse pentru depistarea precoce a cancerului şi tratarea acestuia, realizate la Institutul „Horia Hulubei”

Distribuie articolul:

 

* Produse care vor permite depistarea precoce a cancerului, dar şi tratarea acestuia, vor fi realizate la Centrul de Cercetări Radiofarmaceutice al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”’, centru care va fi inaugurat în data de 3 aprilie.

Potrivit AGERPRES, echipa de cercetare formată din radiochimişti, fizicieni, farmacişti, biochimişti şi ingineri va contribui la dezvoltarea domeniului radiofarmaciei în România, prin colaborări cu centre similare din Europa, SUA şi Canada şi prin realizarea de proiecte câştigate prin competiţie din programe naţionale şi europene de cercetare finanţate de IAEA, UE sau Ministerul Educaţiei Naţionale.  Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, noul centru dispune de echipamente moderne, compatibile cu reglementările europene privind prepararea de produse radiofarmaceutice pentru administrare umană – ciclotron, celule fierbinţi şi module de sinteză automatizate. „Radioizotopii sunt produşi într-un ciclotron, prin bombardarea cu fascicule de protoni acceleraţi în câmp magnetic a unor ţinte. Din acestea se extrag radioizotopii emiţători de pozitroni care ulterior sunt legaţi chimic de molecule cu activitate biologică. Injectate în organismul uman, aceste construcţii moleculare sunt captate selectiv de un organ sau proces patologic, iar radiaţiile emise din interiorul corpului sunt transformate în imagini tridimensionale cu o rezoluţie milimetrică, care aduc informaţii despre localizarea şi dimensiunea tumorală, ajutând la diagnosticare şi stadializare. Tehnica imagistică denumită PET (tomografie prin emisie de pozitroni) permite diagnosticul precoce al cancerului, bolilor neurodegenerative şi cardiovasculare, aducând imagini funcţionale ale unui proces patologic chiar înainte să apară modificări morfologice”, se arată în comunicat.


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Produse pentru depistarea precoce a cancerului şi tratarea acestuia, realizate la Institutul „Horia Hulubei”

  1. Suntem încântaţi de toate aceste centre care oferă posibilitatea depistării la timp a acestei boli nemiloase; problema este cum se va depista marea masă de oameni când tarifele percepute sunt foarte mari? Întrebi dacă are contract cu CJAS pentru că ţie ţi se ia lunar cota la sănătate şi nu vrei să plăteşti şi ţi se spune cu mare uşurinţă: A, nu! Toţi vrem să ne depistăm din timp pentr prevenire dar putem? Toţi ne anunţă că au deschis dar avem acces? Nu riscăm ca acele centre de analiye să nu se facă şi să fim trataţi pe nişte rezultate ale unor analize pe care le mai şi plătim dar nu ni le-au făcut?

    1. Aveţi dreptate, doamna Barbu, dar mi-e că acesta este un Centru de cercetare şi nu pentru analize, în sensul clasic al cuvântului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *