Sunt 7 (şapte) ani, de când Primăria oraşului-Staţiune Amara figurează, în scripte, ca având în implementare Proiectul denumit „ Reabilitare Complex Balnear Plaja Zorilor”. Observând data publicităţii, dar şi că stă scris negru pe alb perioada de implementare a proiectului, oricine se poate minuna de-aşa tergiversare. Aşa după cum observaţi în fotografia care însoţeşte acest articol, perioada de implementare este 25.02.2016 – 31.12.2021. Pe cale de consecinţă a procesării informaţiei, l-am întrebat pe primarul AUR, domnul Sandu Alin, când inaugurează Plaja? Căci, acum vine sezonul estival şi…
Primar : „Păi, nu, că nici nu s-a început. N-am avut ce să terminăm. Totul a mers în funcţie de cum am primit documentaţia de la prestator. De la cel care a câştigat licitaţia. Firma are şi proiectarea şi execuţia lucrărilor. Deci, acelaşi contractor are proiectul complet. În momentul în care toată documentaţia a fost gata, şi a fost verificată de către ADR Sud Muntenia, şi i s-a dat OK-ul, noi am putut să predăm amplasamentul.
Reporter: Dar, dacă aceeaşi firmă are şi proiectarea şi executarea lucrărilor, nu l-aţi întrebat pe patronbul firmei de ce a durat atât de mult? Că, dacă e să ne luăm după anunţul dat publicităţii, vedem că periooada de implementare a trecut…
Primar: Constructorul nu-mi dă nici un răspun clar la aşa ceva. Eu l-am întrebat, desigur, vă daţi seama…Eu am ajuns aici destul de târziu. S-a semnat Contractul chiar când am intrat pe funcţie, undeva prin noiembrie sau decembrie 2020. Abia din momentul în care s-a semnat Contractul, ei au început să demareze şi să facă…! Deci, până s-a semnat Contractul au fost derulate procedurile…Deci, din 2016 şi până acum, ca să spunem aşa, a fost birocraţia. Că, mai mult timp durează actele decât reconstrucţia/reamenajarea Plajei „Zorilor”…
Reporter: Domnule Primar, faceţi-ne să înţelegem; firma a câştigat lucrările respectând un CAIET DE SARCINI, nu? Apoi, a trebuit să execute un Proiect Tehnic, un SF, în baza căruia trebuia să se execute lucrările de construcţie, nu? Şi în SF ce scrie? Care este data de finalizare a lucrărilor? Căci, dacă acolo scrie negru pe alb că perioada de implementare este 2016 – 2021, înseamnă că nu v-aţi încadrat, nu?
Primar: Nu. Deci, implementare nu începe…Implementare începe după momentul în care s-a semnat Contractul.
Reporter: Păi, şi-atunci de ce scrie în Anunţul (pe care îl aveţi şi pe site-ul Primăriei, l-aţi publicat şi în ziare…) că „durata de implementare este 25.02.2016 – 31.12.2021”? Dacă scrie că din 2016…
Primar: De-atunci era valabil proiectul! De-atunci se începeau procedurile pentru elaborarea acestui Proiect…
Reporter: Ne încurcăm în termeni. Când a început elaborarea Proiectului TEHNIC?
Primar: Elaborarea PT a început după ce s-a semnat Contractul. (…) A durat mult predarea Proiectului Tehnic către Primăria Amara, pentru că A FOST RESPINS DE MAI MULTE ORI.
Reporter: De câte ori a fost respins?
Primar: De 3 ori.
„Ce avem noi aici?”
Această replică dintr-un film de comedie, i-ar fi venit în minte oricui ar fi înţeles „cum devine chestia”. În fapt, ce avem noi, aici, în această „operă” a birocratismului născut din dorinţa factorilor decidenţi (mai ales decidenţii în plan financiar!) de a face în aşa fel încât să câştige cine trebuie! Sigur că bănuiala noastră poate fi considerată ca o jignire, chiar ca o acuză! Dar cine ar înţelege altfel, după ce ar vedea că aceeaşi firmă face şi Proiectare şi Execuţie, deşi prin târg se zvoneşte că, în realitate, patronul poreclit „Brusli”, a lucrat cu colaboratori, el neavând studii în domeniu, nici în cel al arhitecturii, nici în cel al ingineriei…
SC EXPERIENCE SRL este firma administrată de „Brusli”. Pe numele lui cel adevărat, Răileanu Ionuţ este patronul care, aflat în graţiile „iubiţilor conducători” ai judeţului (politicieni marca PSD) a fost beneficiarul unui şir lung de lucrări decontate din bugetul Consiliului Judeţean, bugetele diverselor Primării şi alte instituţii ale statului conduse „pe linie de partid şi de stat”. Deşi a fost cercetat penal, deşi noi am publicat lista în care se văd numărul şi sumele revoltător de mari pe care le-a primit în dar Brusli, sfidarea a continuat, Brusli fiind permanent „în cărţi”. Câţi salariaţi are firma, ca să poată face faţă atâtor şantiere în lucru, ar fi o întrebare la care ar trebui să răspundă, nu atât patronul „descurcăreţ”, ci beneficiarii lucră(tu)rilor! Când auzi că un Proiect Tehnic, ca acesta al Plajei despre care vorbim aici, în acest articol, A FOST RESPINS DE TREI ORI, imposibil să nu te întrebi dacă nu cumva, practic, prin repetatele „indicăţii preţioase”, s-ar putea spune că i l-a făcut ADR Sud- Muntenia, nu? Câte nereguli or fi (fost) şi în ceea ce priveşte executarea lucrărilor, cine credeţi că raportează şi penalizează? Asta, în eventualitatea că şi controlează cineva lucrările, pe parcursul derulării lor!
Primarul zice că tocmai în 2023…
Fix în data de 05.11.2020, actualul primar al oraşului Amara se fălea declarând public: „ a fost semnat contractul de Proiectare și execuție lucrări pentru proiectul „REABILITARE ZONA 4 COMPLEX BALNEAR PLAJA ZORILOR”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritara 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului. Câștigătorul procedurii de achiziție publica, şi-a asumat realizarea lucrărilor de proiectare și execuție pentru proiectul „REABILITARE ZONA 4 COMPLEX BALNEAR PLAJA ZORILOR”, prin care se va îmbunătăţii calitatea turismului în Stațiunea Amara.”
Şi-aşa cum le stă bine politicienilor s-au şi fotografiat împreună, ca „să dea bine la impresia artistică”. Apoi, lunile au trecut şi…numai ei ştiu DE CE a durat atâta întocmirea documentaţiei! N-o fi avut patronul „dosar cu şină”, n-a pregătit primarul „terenul” astfel încât să poată intra constructorul „ca… pe tarlaua lui”, nu ştim! Tot ce ştim este că primarului AUR nu i se pare că 7 ani e deja prea mult. Căci, dacă i s-ar fi părut, nu şi-ar mai fi permis să spună că aşteaptă să i se „pună la dispoziţie”, de către patronul Răileanu, aşa-numitul GRAFIC de lucrări. Ar f ştiut care este DATA FINALIZĂRII lucrărilor pentru care se va achita suma de peste 100 de MILIARDE lei vechi către firma patronului Răileanu, poreclit Brusli. Cât priveşte faptul că, în dialogul cu domnia-sa, primarul Sandu ne-a povestit despre cum UE a prelungit termenul până la care Programul „ POR 2014 – 2020” până în anul 2023, nu mai spunem decât că, în fapt, edilul nu suflă în faţa ADR Sud Muntenia, acea ONG condusă de musiu Gabriel Muşat fiind intermediarul dintre finanţatorul care este UE, şi „băieţii deştepţi” ai administraţiei locale, judeţene…
IONICA GHINEA
P.S. Ca să vă reamintiţi cât de mare este „plaja” lucră(tu)rilor cu bani publici, click AICI