Primăria strânge, primăria cheltuie

Distribuie articolul:

An de an şi zi de zi primăriile din România încasează sume importante de bani de la cetăţenii care locuiesc pe raza unităţilor administrativ-teritoriale şi nu numai, de la societăţile comerciale care au sediul sau punct de lucru pe suprafaţa administrată de aceste entităţi şi lista poate continua. Aşa se face că nici oraşul cu aspiraţii de capitală europeană modernă, în speţă Slobozia, nu poate fi „mai cu moţ”, deci slobozenii „plătesc tribut către Înalta Poartă” a Primăriei. La fel de mulţi cetăţeni se întreabă şi unde se duc banii lor în fiecare an, chiar dacă sunt convinşi că celebra „groapă a lui Stoica” va înghiţi bugetul UAT Slobozia pentru următorii câţiva ani. Ce să mai…primăria strânge, primăria cheltuie după bunul plac.

Precizie elveţiană în tocarea banului public 

Chiar dacă toată lumea vede situaţia de fapt din micul oraş de câmpie unde străzile sunt ghiorlănite în aşa hal încât oamenii îşi fac zilnic maşinile praf în gropile din asfalt, şcolile nu au autorizaţii de siguranţă la incendiu pentru că nu au bugete decente, apa care curge la robinet vine ba potabilă ba menajeră din punct de vedere al sănătăţii, singura constantă din această ecuaţie teribilă fiind culoarea maro, şi exemplele pot continua la nesfârşit. Ei bine, din tot acest haos există însă şi un lucru care merge conform planului: cheltuirea banilor pe care oamenii îi varsă în visteria primăriei. Exemplele sunt multe, printre acestea numărându-se şi poziţia 44 având un nume pompos precum: „Servicii de găzduire portal web, furnizare poştă electronică şi asistenţă tehnică informatică portal web, pentru Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Slobozia” din Programul Anual al Achiziţiilor publice, achiziţie care s-a făcut direct între Primărie şi Prestator, ridicându-se la valoarea 11.250 lei. Partea proastă în toată aceast calcul pentru „sifonarea banului public” este înşăşi înfiinţarea unei asemenea inutilităţi în Slobozia, fiind cunoscut faptul că Ialomiţa este inexistentă pe harta turistică a oamenilor şi în al doilea rând, cetăţenii afirmă faptul că acest Centru este la fel de util precum site-ul său plin de erori îAdrian Mocioniun care parcurile pline de câini sunt proiectate în mentalul colectiv ca fiind  atracţii turistice.

Funcţionarii şi tehnologia informaţiei…

Şi pentru că ştim toţi că adevăratele „aranjamente” se fac în domeniul achiziţiei de echipamente IT, suma totală pe care Primăria Slobozia a achitat-o însă fracţionat pentru a evita, spun surse din interiorul primăriei, listarea acestor achiziţii în cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (S.E.A.P) astfel încât şi această achiziţie să se facă, am putea crede, tot cu „dedicaţie”, se ridică la peste 55.884 lei conform documentelor avizate de Direcţia Economică din cadrul Primăriei Slobozia şi aprobată de primarul Adrian Mocioniu. Şi pentru că o vorbă din popor spune că „lauda de sine nu miroase-a bine” dar unii nu înţeleg pe deplin această zicală, atât ex-primarul Stoica Alexandru cât şi actualul primar Mocioniu, în 2016 au continuat să pompeze bani în fiţuicile de partid menite să aducă „laude şi ofrande” celor care achită factura la sfârşitul lunii, astfel încât Primăria Slobozia a plătit suma de 20.333 lei pentru servicii precum tipărirea maculaturii „Buletin de Slobozia” dar şi pentru „Servicii de difuzare radio anunţuri ale Municipiului Slobozia”. Înmulţiţi aceste sume cu numărul instituţiilor publice din judeţ şi veţi înţelege magnitudinea „matrapazlâcurilor” din săracul judeţ  predominant agrar Ialomiţa. Aşadar stimaţi cetăţeni, data viitoare când vă rupeţi picioarele şi autoturismele în gropi, şcoala cere ilegal bani părinţilor, atunci când sorbiţi apă plină cu reziduri sau când primăria vă jupoaie financiar pentru a pompa peste 750 de miliarde lei în Groapă, mulţumiţi tuturor primarilor pe care i-a avut Slobozia şi uraţi-le un răcoros ‹‹La mulţi ani…după gratii!››.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *