Primăria Feteşti – expropriere necesară proiectului vizând un PORT TURISTIC

Distribuie articolul:

* Zona PORT, de pe malul ce poartă denumirea de „Braţul Borcea”, aşteaptă de mulţi ani, ca edilii, consilierii locali să aibă în vedere marele potenţial pe care-l are Dunărea, în cursul ei pe lângă localităţile României.

Conform Strategiei de Dezvoltare Urbană a municipiului Feteşti, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local, nr. 20 din 10 febr. 2022, un proiect cu finanţare europeană ar conduce la dezvoltarea economică a localităţii, a zonei, şi – implicit! – ar stimula turismul.

Un PORT TURISTIC este, deci, de dorit, dezoiderat conştientizat şi asumat de edilul-şef, domnul Şonchereche.

Pentru ca proiectul să aibă un parcurs favorabil aprobării finanţării, cică, bunurile existente ar trebui declarate „de utilitate publică”. În fapt, cică este vorba despre o „construcţia hidrotehnică” ce poartă denumirea simplă de „DOC PLUTITOR” (bazin de retub), care apaţine unei firme.

Care, firmă, are pretenţii la despăgubire financiară, desigur!

SC ROVEXIM COM S.R.L Slobozia, aşteaptă, deci, să curgă banii, pentru niscaiva bunuri adjudecate în urma unei licitaţii care, chipurile, s-a petrecut în 28.10.2015. Nu pritocim, azi, pe motivul pentru care administratorul unic MANACHE şi-a dorit să intre în posesia unor bunuri (în fapt, cică, doar 3 stâlpişori), ce făceau parte din patrimoniul unităţii economice care era proprietarul. Azi, vă spunem doar că suma reprezentând despăgubirea ce i se va plăti doamnei MANACHE se ridică la 256.100 lei, fără TVA. E mult, e puţin? Este fix cât a stabilit evaluatorul. Care, evaluator, este domnul Moşescu Valeriu, cel care a stabilit că atâta valorează!

Ce spune Primarul

Întrebat despre acest fapt, primarul Şonchereche a precizat: „ (…) Noi am avut, anu trecut, un parteneriat cu Consiliul Judeţean, pentru că vrem să dezvoltăm această zonă, din punct de vedere turustic. În condiţiile în care, şi la Stelnica a fost adus/montat un ponton nou, ne-am gândit că trebuie să reamenajăm zona asta, de pe malul Braţului Borcea! 

Ideea este că, la acest moment, după ce ne-am apucat de decolmatat (pentru că acolo se reparau nave…), colac peste pupăză, s-a trezit un domn de la Slobozia, care, după ce-a văzut că începe activitatea pe zona asta, cică e proprietar pe trei stâlpi, cum erau înainte de anii ’90. Şi-acuma, avem o problemă juridică, din punctul ăsta de vedere! Şi-acum, urmăm procedurile pe care le presupune expropierea. Noi avem chiar şi un plan – multianual! – de dezvoltare, în care am prins şi astfel de proiecte, investiţii.  

De la deziderat la fapte…

Remintim că, în 2022, într-o întâlnire a factorilor de decizie, se preciza că a  şi fost identificată, pe raza municipiului Feteşti, un teren, în suprafaţă de 18.037 mp, urmând ca, la momentul potrivit să înceapă amenajarea lui prin lucrări specifice.

Spunea atunci, în acea şedinţă, Marian Pavel – preşedintele Consiliului Judeţean Ialomita:  „valorificarea potenţialului turistic deosebit pe care îl are braţul Borcea, în zona de est a judeţului nostru, constituie o preocupare importantă a administraţiei publice judeţene şi locale din acest areal. Strategia de Dezvoltare a Judeţului Ialomiţa cuprinde construirea unui port turistic în municipiul Feteşti, ca destinaţie turistică valorificată şi promovată, prin activităţi atractive, servicii de înaltă calitate, susţinută de o ofertă turistică activă pentru turişti şi comunitate. Obiectivul se realizează prin dezvoltarea infrastructurii şi diversificarea ofertei şi serviciilor turistice”. 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *