Vergil CHIŢAC are deja vechime în Primărie. A prins, iată, şi cel de-al patrulea Buget de Venituri şi Cheltuieli. Asta, în condiţiile în care, aflat într-un amplu proces de modernizare, oraşul nemulţumeşte locuitorii, mai ales ca aspect stradal.
Nu-i vorbă, că nici alte proiecte, vizând, bunăoară, consolidarea malurilor lacului „Tăbăcărie”, sau amenajarea Parcului de la Gară, nu l-au poziţionat pe primar într-o „lumină” mai bună. De-aia îi şi este lui teamă că „n-o să dea bine în poz(n)ă”
Şi cum se-apropie alegerile, edilul-şef are nevoie de-o nouă imagine. Una mai de om gospodar, care să nu fie într-un contrast de alb-negru, cu imaginea „de ansamblu” a municipiului.
Spre deosebire de alte, multe, Primării, U.A.T Constanţa are norocul de a administra oraşul în care economia încă funcţionează. În municipiul Constanţa, încă sunt multe societăţi comerciale, firme, care plătesc impozite şi taxe. Şi numărul celor care muncesc aici, la malul Măriu Negre, este unul care influenţează pozitiv cantitatea banilor din visteria aflată la îndemâna primarului, oricare ar fi el. Momentan, este Vergil CHIŢAC. Dacă v-a mai fi, sau nu, rămâne de văzut.
Până atunci, iată, vă prezentăm B.V.Ch-ul, ca să ştiţi câţi bani cheltuieşte, şi pe ce anume, aces „ales” al constănţenilor care s-au prezentat la urne, şi au ales un liberal!
Bugetul împărţit „pe căprării”
Pentru anul 2024, Primăria municipiului Constanţa preconizează că va avea venituri în sumă de 2.271.441.000 lei. De-ăştia noi, desigur!
(Dacă vreţi să vă minunaţi de impresionant de marea dimensiune financiar-contabilă, nu vă rămâne decât să adăugaţi 4 DE 0.)
După cum ştiţi, de cele mai multe ori, cheltuielile depăşesc veniturile. Lucru stabilit încă de la conceperea şi aprobarea Bugetului.
Aşa că, şi în anul 2024, Bugetul fi-va mai mare „pe partea de cheltuieli”. Suma reprezentând cheltuieli, înseamnă fix 2.292.515.000 lei.
Şi, iarăşi, să adăugaţi cei 4 de 0, ca să vă cruciţi!
Banii pentru „Asistenţa Socială” – mulţi pentru funcţionari…
De când se alocă bani pentru aşa-numiţii „asistaţi social”, toţi „batem monedă” pe beneficiarii care, în concepţia contribuabililor, chiar ar trebui puşi la „muncă în folosul comunităţii”, nu să li se dea bani, ca să stea degeaba. Există chiar suspiciunea –rezonabilă! – că asistaţii sociali constituie acel „bazin electoral” de care s-au folosit, şi se folosesc, toate partidele succedate la guvernare, la Putere!
Ei bine, am aflat că pentru „Asigurări şi asistenţă socială” a fost alocată suma de 143.329.000 lei. (Nu uitaţi să adăugaţi alea patru zerouri, da?) Doar că, de data aceasta, noi, cei din echipa ziarului Ştirea, nu ne-am limitat la a citi doar suma, ci ne-a interesat să aflăm „compoziţia” acestei cheltuieli bugetare. Şi-aşa am aflat că, în această sumă, intră şi suma cheltuielilor cu salariile unora dintre funcţionarii din Primărie. Şi, mai intră şi cheltuielile cu acele „bunuri şi servicii” necesare funcţionarilor care se ocupă de „asistaţii social”. Şi, mai intră şi aşa-numitele „alte cheltuieli” care, la o adică, se dovedesc a fi destul de greu de descoperit de vreun control al Curţii de Conturi.
Pentru „Autorităţi publice şi acţiuuni externe” (funcţionarea Primăriei), s-a alocat suma de 135.622.000 lei, din care pentru salariile funcţionărimii din impozanta clădire, 63.980.000 lei. (Adăugaţi alea 4 zerouri, da!).
Capitolul 68, este dovada „permutărilor şi aranjamentelor” ce au loc în evidenţierea finaciar-contabilă a cheltuielilor. Cândva, o să revenim, ca să detaliem…!
Celelalte cheltuieli…
…toate conţinând componenta salarizarea funcţionarilor care lucrează în : Departamentul, Compartimentul, Biroul, Oficiul, şi-alte „domenii de activitate” , din cadrul Primăriei municipiului-Port la marea Neagră.
Şi, fiindcă Primăria este „jupânul” termoficării majorităţii locuinţelor constănţenilor, una dintre cele mai mari cheltuieli bugetare o reprezintă cea pentru „Combustibili şi energie”. Fix 603.962.000 lei. (nota redacţiei. La care, desigur, se adaugă cele patru zerouri )
O mare parte din aceşti bani, cică, vor lua calea co-finanţării, în vederea implementării proiectelor UE, prin PNRR, rambursării de credite, etc)
O sumă deloc neglijabilă, se dovedeşte a fi cea alocată pentru „Transporturi”.
Fix 253.089.000 (tastaţi, în plus, 0000), lei vor „rula pe calea” spre furnizorii de autobuze, spre constructorii de Staţii de autobuze, Staţii de încărcare maşini electrice, spre cei ce „toarnă” asfalt, şi piste de biciclete, şi …cine ştie „câte şi mai câte…”.
Şi pentru aşa-zisa „Protecţia mediului” se cheltuie purcoi de bani publici. 235.409.000 lei. (Nu ieşiţi din ritm, adaugaţi cele 4 zerouri pierdute la denominare)
Pentru „Învăţământ” a fost prevăzută suma de 270.222.000 lei. Căci, desigur, vor trebui susţinute, financiar, proiectele vizând modernizare şi dotare Şcoli, Grădiniţe, Licee.
Ceva-ceva se alocă şi pentru „Sănătate”. Spitalele nefiind „în ograda” Primăriei, ci aparţinând Ministerului Sănătăţii, s-a alocat doar „după buget, coane Fănică…”. 115.704.000 lei. Adică, puţin. Foarte puţin. Mai puţin decât s-a alocat pentru „Cultură, recreere şi religie”, unde suma este de 244.556.000 lei. Dar, de! De „petrecerile în aer liber”, şi de ajutorul preoţilor în convingerea „maselor largi populare”, depind voturile de care are nevoie primarul Vergil CHIŢAC, ca să convingă, încă o dată, constănţenii să-l aleagă pentru… „ a fi iarăşi ce-a fost, şi mai mult decât atât”.