Prefectura Ialomiţa anunţă despăgubiri pentru PESTA PORCINĂ

Distribuie articolul:

Începând de luni, 10 septembrie 2018, vor fi achitate sumele pentru despăgubirea crescătorilor de porci afectați de Pesta Porcină Africană (PPA), din localitățile în care a fost confirmat virusul PPA și s-a aplicat pesta 1măsura uciderii preventive a suinelor, în vederea limitării răspândirii acestuia.

În județul Ialomița, valoarea sumelor solicitate de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru plata despăgubirilor celor afectaţi de Pesta Porcină Africană se ridică la 7.152.000 de lei, reprezentând dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 2.465 de exploataţii, pentru 9.239 animale. Dintre acestea, se află în curs de finalizare evaluarea unui Prefect Gigi Petrenumăr de 950 de dosare, cu o valoare totală de 3.092.000 lei.

Despăgubirile se vor acorda în ordinea localităților în care s-a efectuat uciderea preventivă a suinelor, începând cu localitatea Giurgeni, și cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli  transmisibile ale animalelor. Potrivit normativului, uciderea preventivă reprezintă ”măsura excepțională aplicabilă în cazul suspiciunii/confirmării, în condițiile legii, a unui focar de pestă porcină africană într-o unitate administrativ-teritorială sau pe o arie teritorială determinată, stabilită prin ordin al prefectului, în calitate de conducător al unitățtii locale de decizie din cadrul centrului local de combatere a bolilor”. Fondurile necesare se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcția Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomița, în limita prevederilor bugetare aprobate acestei instituţii, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie, prin deciziile Comisiei Europene.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *