Potor VS Stoicescu, pe problema preţului la apă 

Distribuie articolul:

„ Tarifele trebuie sa rămână neschimbate pentru serviciile de furnizare apa și canalizare la Slobozia La sfârșitul săptămânii trecute am purtat o discuție în cadrul Consiliului Local al Municipiului Slobozia despre necesarul de investiții în sistemele de apă și apă uzată ale orașului.

Deși preturile energiei electrice și ale carburanților au crescut spectaculos, Consiliul Județean Ialomița (în calitate de acționar majoritar al operatorului) și conducerea Urban s-au angajat să mențină nivelul actual al preţurilor percepute populației.

Ne aflam într-o situatie complicată. Pe de o parte ne dorim sa creștem calitatea apei furnizate cetățenilor, dar asta ar putea să conducă și la o nevoie mai mare de bani. Pe de altă parte nu există încrederea că sumele care se plătesc sunt reflectate în calitatea serviciului de livrare a apei potabile.

Am transmis reprezentanților Urban SA că trebuie să facă eforturi crescute cu aceleași resurse financiare disponibile, cu aceleași tarife practicate, pentru a câștiga încrederea cetăţenilor că apa din Slobozia este bună de băut.

Am solicitat Consiliului Local Slobozia să fie de acord cu o investiție minimă într-o instalație de tratare cu cărbune activ la nivelul Uzinei de Apă.

Acest echipament va creşte performanța generală a sistemului de furnizare a apei potabile.  Estimările preliminare arată că un asemenea sistem ar putea costa între 50.000 si 75.0000 de Euro, de 20 de ori mai puțin decât Stația de Osmoza Inversă ale cărei costuri depășesc 1 Milion Euro și care acum este blocată în instanță.

Am anunțat Consiliul că în acest momentul compania de consultanţă care realizează Master Planul de Apă și Apă Uzată a Județului Ialomița a făcut o primă propunere.  Propunere care însumează aproximativ 23 milioane Euro pentru viitoare investiții din fonduri europene la Slobozia în vederea modernizării și extinderii sistemelor de apă potabilă și canalizare.

Vom pune în discuția tuturor celor interesați aceste analize.”  Acestea precizări au fost transmise consumatorilor apei furnizată de SC URBAN, iar ele vin cel mai probabil ca …

RĂSPUNS la precizările directorului Urban

Odată postată pe pagina de socializare a Urban, a directorului Stoicescu, informaţia capătă statutul de anunţ oficial.  Cel mai probabil, din această cauză s-a simţit dator domnul Potor să facă precizări menite a mai ostoi din furia ce i-a cuprins pe consumatorii „de nevoie” ai apei de la robinet.

Căci, chiar dacă directorul Stoicescu a încercat explicaţia pe care o puteţi citi în rândurile care urmează, preţul apei a fost, este, şi va continua să se raporteze la CALITATEA apei.

Care, calitate, orice-ar spune domnul director, domnul administrator al judeţului, domnii „dimprejurul” acestei afaceri, este cel puţin …dezgustătoare!

Şi fiindcă problema apei de la robinetele locuitorilor municipiului Slobozia, dar şi cei ai localităţilor care s-au „prins în hora” mare a Fondurilor europene, nu se va rezolva prea curând, i-am invitat pe directorul Urban, respectiv pe administratorul judeţului, să răspundă întrebărilor, într-o serie de emisiuni pe care urmează să le realizăm în Studioul www.ziarulstirea.ro  

Ce spune directorul Stoicescu

Până atunci, iată ce precizează domnul Stoicescu, ca răspuns la postarea domnului Potor!        

„S.C. URBAN S.A. Slobozia vine cu o INFORMARE în atenția tuturor clienților

Pentru 1mc (1000 litri) de APĂ RECE LIVRATĂ, plătiți către S.C. URBAN S.A. Slobozia 3,95 lei fără TVA (4,31 lei/mc TVA inclus, TVA-ul fiind de 9%).

Pentru serviciul de canalizare/epurare plătiți 3,09lei/mc fără TVA (3,37 lei/mc TVA inclus), din care 1,85 lei/mc (2,02 lei/mc TVA inclus – canalizare și 1,24 lei/mc ( 1,35 lei/mc TVA inclus) – epurare .

Aceste tarife sunt în vigoare din IUNIE 2019 și sunt aceleași în toate localitățile care fac parte din aria proprie de operare.

Tarifele pentru aceste servicii au fost avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (A.N.R.S.C.), prin decizia nr.705605 din data de 16.05.2019 și aprobată în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară -A.D.I. Periurbana Slobozia nr.9/26.06.2019.

Dorim să precizăm și faptul că tarifele practicate de operatorul regional de apă și apă uzată S.C. URBAN S.A. Slobozia sunt foarte mici față de cele practicate la nivel național. Astfel, tarifele se situează pe locul 39 din 44 operatori de apă și apă uzată!

În concluzie, pentru 1L de apă plătiți 0,00395 lei fără TVA!

Pentru a înțelege mai bine câți L reprezintă un 1mc de apă vă vom prezenta cât însemnă un 1mc de apă într-un cubitainer, sticle de 2L, sticle de 1L, sticle se 0,5L, căni de 250ml .

S.C. URBAN S.A. SLOBOZIA depune toate eforturile pentru a oferi servicii de calitate la prețuri rezonabile pentru toți clienții care fac parte din aria proprie de operare.”

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *