DSP Ialomiţa – la confluenţa intereselor politico-familiale

Distribuie articolul:

* SANEPID-ul este, aşa după cum bine ştim cu toţii, SPERIETOARE pentru multe dintre firme. Mai toţi producătorii, mai toţi comercianţii, mai toate restaurantele/barurile, cafenelele sunt nevoite să obţină AUTORIZAŢIE DE FUNCŢIONARE, de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), instituţie cunoscută şi sub denumirea de Sanepid. Pe cale de consecinţă a acestei prevederi legale, din păcate, se crează cale pentru săvârşirea multor ilegalităţi.

Epopeea SANEPID –ului se pierde în negura istoriei acestui judeţ, prea puţini mai aducându-şi aminte de faptele înaintaşilor. La directorii care s-au perindat la conducerea acestei instituţii, ne referim, desigur!

Numiţi politic, nu pe vădite competenţe profesionale, măcar într-ale managementului, mai toţi directorii au făcut ce-a vrut Partidul, ce-au vrut „băieţii deştepţi” ai administraţiei publice locale/judeţene.  Acţionând din clădirea aia destul de insalubră, directorii şi-au coordonat salariaţii, de-o manieră pe care prea puţini dintre cetăţeni au reuşit să o desluşească!

Spre marea disperare a făptuitorilor, mai devreme sau mai târziu, se întâmplă ca „meandrele concretului” (vorba ex-preşedintelui Ion Iliescu) să fie aflate şi dezvăluite în presă. Ne place să credem că, în decursul atâtor ani, ziarul Ştirea a prezentat destule aspecte ale activităţii instituţiei.

Directorul, soţia şi firma în domeniul medical 

 Cel mai mediatizat director a fost Dan NOEL. Şi-asta, deoarece niciunul dintre ceilalţi directori perindaţi pe la conducerea DSP Ialomiţa, nu s-a dovedit a fi atât de „apucător” ca ’mnealui.

Şi când spunem că a fost „apucător” ne referim, desigur, la faptul că Dan NOEL „punea mâna” şi împărţea după cum voia „muşchiul” lui. Căci, la gabaritul lui de odinioară , NOEL avea inima mare, iar muşchiul pe măsură, de! Şi când spunem că împărţea, nu ne referim la salarii, tichete de masă, ori zâmbete şi mulţumiri, ci ne referim la posibilităţile financiar-profesionale şi de business pe care NOEL le facilita către „pile, cunoştinţe, relaţii, NEAMURI chiar de gradul întâi. Că, de ce-ar fi semnat el AUTORIZAŢIA de funcţionare a unor firme, printre care şi cea a soţiei sale, din moment ce ştia că aşa ceva nu se face? Iar soţia lui, nu are afaceri în alt domeniu de activitate, ci chiar în domeniul medical.

ACN MEDICAL SRL şi ACN PROD SRL – firme ce desfăşoară activitate de ÎNGRIJIRI LA DOMICILIU, profitul fiindu-le unul de-a dreptul impresionant.

Să mai amintim şi despre firma ARL MEDICAL CENTER SRL, o firmă care organizează şi desfăşoară CURSURI DE IGIENĂ, şi care a primit Autorizaţie semnată de directorul NOEL, deşi doamna COSTACHE lucrează la DSP Ialomiţa – în zona Urziceni? Întrebăm!  

Şi pentru că angajaţii din absolut TOATE firmele, mai ales cele din domeniile MEDICAL şi HORECA au nevoie să urmeze Cursuri de igienă, ghici cine a câştigat o „căruţă” cu bani prestând „la greu”?!

Cine credeţi că le-a semnat AUTORIZAŢIA SANITARĂ DE FUNCŢIONARE? Bingo! Directoraşul cel cinstit şi… „plantele” din subordine! C-aşa-i în tenis şi prin instituţia statului, cea plină de rudele „băieţilor deştepţi” din mediul de afaceri cu… Statul!

Despre alţii, dar şi despre alte „permutări şi aranjamente” (de)săvârşite cu consimţământul şi chiar cu ajutorul oferite de directoraşul cel vestit, vom mai scrie, fie şi numai din cauză că nădăjduim să fie găsită o cauză pentru care nişte „Organe” competente să facă un control riguros, acolo, la DSP Ialomiţa – locul care (potrivit opiniei celor pe care inspectorii trimişi de către directorul NOEL, i-au „călcat”), chiar „pute” a abuz în serviciu, complicitate şi, desigur, a parandărăt şi chiar mită. Sigur că noi credem că e posibil să exagereze cu acuzaţiile, cei ce se consideră persecutaţi! Dar, dacă, totuşi, există „un sâmbure de adevăr”? Iată, aceasta-i întrebarea care (re)naşte din documentarea noastră, pe acest subiect de presă!                    

 NOEL s-a pensionat, dar nu se lasă!

În atâţia ani în care a fost director, NOEL a făcut ce-a vrut, cu patrimoniul DSP, cu banii alocaţi pentru activitatea DSP. Nici Prefectura condusă de Gigi Petre, mai apoi de doamna Manea nu l-a deranjat, nici CJI condus de Moraru, mai apoi de Marian Pavel, nici chiar Primarul Mocioniu, mai apoi Soare nu au fost curioşi să vadă şi dincolo de aparenţe, măcar pe aria lor de competenţe. Nici măcar Curtea de Conturi nu l-a controlat cine ştie ce! Şi nici chiar presa nu l-a „încondeiat”, deoarece….”prietenii ştiu de ce!”  

Văzându-se atât de „nebăgat în seamă” , lui NOEL i s-a năzărit că este „cel mai tare din parcare”, şi că, prin controalele pe care le putea direcţiona/coordona/declanşa, el chiar are „la degetul mic”, atât mediul de afaceri, cât şi politicienii care se pre(a)ocupau de mediul de afaceri.

Directoraşul cel vestit este, în fapt, un „bătrânel” care, în nemărginita-i aroganţă, se crede suficient de vivace încât să mai „facă faţă” cerinţelor. Nu, neapărat, cerinţelor profesionale, izvorâte din Fişa postului, ci cerinţelor…! Fiindcă împlinea 65 de ani, el s-a pensionat în august 2020. Sfătuit de un funcţionar amabil de la Casa de Pensii, cu vreo două-trei luni înainte de luna care-i conferea dreptul la pensie, directorul NOEL a făcut Cerere de prelungire a mandatului, a posibilităţii de a rămâne în câmpul muncii. Ca musiul să poată, la o adică, să cumuleze pensia cu salariul încasat în continuare, pe motiv că a şi rămas director? Întrebăm!    

Pe NOEL, pandemia l-a găsit în fruntea „bucatelor”, taman bun să vehiculeze cu un porcoi de bani publici, special alocaţi pentru (in)activitatea din prelungita Stare de Alertă. Fără a comunica „în rândul maselor largi populare” informaţii menite a-i linişti pe cetăţeni, a-i pregăti pentru ceea ce avea să urmeze, fără a-i educa sanitar-psihologic, NOEL şi-a văzut nestingherit de treaba pentru care a şi fost păstrat în funcţie.

Părându-ni-se că s-a întins mai mult decât „îl ţine plapuma”, în repetate rânduri am cerut transparentizarea cheltuielilor cu ACHIZIŢIILE făcute-n timpul celor 2 ani de pandemie. Numai cine nu cunoaşte „meandrele” financiar-contabile, nu se miră de-aşa mari sume de bani vehiculate de DSP Ialomiţa, pe semnătura conducerii instituţiei. Pe site-ul ziarului Ştirea, informaţia că DSP a cheltuit, în timpul pandemiei, cel puţin 200 de MILIARDE lei vechi ( a se reciti AICI ) i-a mirat pe mulţi. Mai ales pe cei care s-au confruntat cu lipsurile, cu neajunsurile, în chiar timpul pandemiei. Din motive cel puţin discutabile, în urmă cu vreo 3 luni, NOEL a fost, în sfârşit, trimis în pensie.

Fiindcă nu i s-a dat posibilitatea să pună în scaunul directorului un succesor „năşit” de el şi partidul aflat la guvernare, NOEL s-a îndreptat cu toată furia către noul director. Noul director este doamna Maria Merinela RADU. Cu ceva ani vechime în DSP, doamna Radu a fost agreată de conducerea de Partid şi de Stat, este interimar, şi se pregăteşte să obţină „nota de trecere” a Concursului pentru ocuparea funcţiei de director al DSP Ialomiţa. Din cauză că între ei a existat o „ciondăneală” înainte de a fi debarcat din funcţia pe care, după mintea lui, NOEL ar fi vrut să o deţină până la adânci bătrâneţi, fostul director a început războiul mediatico-politic.  Şi dă-i, şi luptă! Şi luptă, şi dă-i la…ziar! Ce va face directoarea RADU, rămâne să întrebăm şi, desigur, să consemnăm!

 


Distribuie articolul:

2 thoughts on “DSP Ialomiţa – la confluenţa intereselor politico-familiale

 1. Sub aparenta unui batrin directoras care statea pe scaunul de la intrarea institutiei fumind tigara de la tigara,s- a ascuns defapt un smecher abil care a impartit dupa bunul plac banii institutiei acordind facilitati persoanelor agreate care ii mincau din palma,si ma refer la ore suplimentare care depaseau doua salarii,zile libere fara limite,etc.
  Perioada pandemiei i- a picat ca o manusa,batrinelul stind linistit la Amara la hotel luni de zile si incasind bani cu nemiliuta,chipurile ore peste program
  Si persoanelor care faceau noapte de noapte de permanenta,carantinau pe perioada covidului le arunca firimiturile ce mai ramineau de la masa lui,exp.dr.Tirziu,de care a vrut sa scape pentru ca nu s- a integrat in gasca lui mafiota si avea mai multe clase deasupra lui.
  Pensie,salariul baban in pandemie,cu sporuri substantiale, nu mai vorbim de alte atentii,firme coordonate din umbra tot de el,desi administratori erau sotia si o angajata,toate i- au rotunjit frumos veniturile.
  Dar nu l- a interesat niciodata cum arata sediul unei institutii care trebuia sa fie exemplu de curatenie si igiena,pentru ca preocuparile financiare erau prea mari.Sa curga banii,si gunoiul la poarta DSP- ului.
  Cit despre studiile acestui individ nimeni nu s- a preocupat sa- i vada CV- ul.Si mai are tupeul a de autointitula doctor cu Biotera facuta la 54 de ani.
  Ca in tinerete a avut alte preocupari pentru care a fost trimis sa se racoreasca.
  Cam asta a fost directorul DSP Ialomita,apreciat de conducerea judetului care nu se indura sa- l schimbe si pentru care unii pling si acum.
  Speram ca totusi cineva sa se sesizeze asupra celor relatate

 2. Mi am deschis un salon de înfrumusețare și nu am știut ca trebuia să trec și pe la Sanepid. Eram foarte speriată după ce aflasem de la o colegă din branșă ca mi am început activitatea și ca nu aveam autorizație. La întrarea în Sanepid am cerut relații și am fost întâmpinată de acest om hidos care stătea pe o bancă și taiai fumul cu cuțitul și am fost sinceră de frică povestindu i ca am dat drumul la activitate și am considerat ca e mai bine sa recunosc ca să nu fiu amendată. Mi a spus că am avut noroc ca l am găsit pe el și nu a venit altcineva ca o pățeam rău mi a dat un nr de telefon sa fac cursul de igienă cu o firmă care o cunoștea el și m a întrebat dacă sunt căsătorită și să l sun când am vreo problemă. Văzând pe Facebook articolul nu am știut ca acest om putea sa fie directorul Sanepidului ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.