Povestea pârţului începe cu banală parcare neregulamentară, petrecută în municipiul Slobozia, la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Matei Basarab.
Aşadar, după ce s-a petrecut fapta la regimul circulaţiei rutiere, un agent al Poliţiei locale s-a înfăţişat la faţa locului pentru a-şi exercita meseria…Şi, cică, în timp ce discutau, spiritele s-au încins şi, la un moment dat, un cetăţean dintre cei strânşi la locul faptei, a scăpat un pârţ. Convins fiind că omul a vrut „să-i mute nasul din loc”, agentul constatator a hotărât că trebuie să-i aplice răufăcătorului o amendă. Şi încă una care „să-l usture”. Aşa că a consemnat în chiar Procesul-verbal „treaba ruşinoasă” şi i-a aplicat cetăţeanului 1.000 de lei amendă.
Apoi, cum era de aşteptat, presa „s-a inflamat”. Ridicolul situaţiei i-a amuzat pe toţi cei care au citit pe facebook sau au văzut ştirea la televizor. Însă, pe unii dintre cetăţeni, printre care ne permitem a ne „amesteca” şi noi, ne-a revoltat nu numai atitudinea agentului şi, desigur, amenda aia mare, ci aroganţa domnului Laurenţiu Abaza, şefuL Poliţiei locale, cel care, intervievat de PRO TV, în timp ce arăta cu degetul pe monitoare locul în care s-a petrecut fapta, a declarat: „Este inadmisibil sa accepti un astfel de comportament ostentativ, în total dispreţ faţă de cei ce sunt în jurul tău. Iar o neintervenţie a agentului poliţiei locale poate ar fi fost mai de condamnat (…)” . A fost momentul în care eu chiar am văzut cum a început să se „învolbureze” şuvoiul de postări pe facebook. Sigur că, din această poveste, orice om înţelege că agentul s-a resimţit, nu la viscere, ci la nervii capului, deoarece acel cetăţean s-a băşit, chiar dacă nu în nasul lui, ci câţiva metri mai încolo! Şi nu mi-aş cere scuze pentru folosirea cuvântului neaoş, chiar de-aş şti că pot fi amendată! Şi înţelegând asta, orice om care ştie cât de greu se câştigă un salariu, înţelege şi nemernica dimensiune financiară a amenzii. Căci, dacă am putea, totuşi, să înţelegem că agentul a vrut să-l pedepsească pe cetăţean astfel încât, altă dată să nu mai sfideze „Organul”, nu putem să înţelegem de ce amenda a fost de 1.000 de lei şi nu de doar 100 de lei? Mai cu seamă că noi, cei de la ziarul Ştirea, ştim că agenţii Poliţiei locale nu se prea reped să amendeze pentru deranjul produs de grupurile gălăgioase care, noapte de noapte, se strâng printer blocuri şi „fac ca toţi dracii”. Şi nu prea amendează nici pentru deranjul produs de ţigăncile care scormonesc în pubele, răscolind gunoiul menajer sperând că vor găsi suficiente resturi alimentare pe care le folosesc la creşterea porcilor. Şi n-amendează nici pentru deranjul produs de haitele de câini maidanezi ce umblă nestingheriţi pe aleile parcurilor, prin curtea Spitalului, prin curţile unităţilor şcolare şi, desigur, printre blocuri. Şi-n această privinţă, ne referim nu numai la deranjul fonic, prin lătrături ce nu-i lasă pe cetăţeni să se odihnească, ci şi la deranjul olfactiv oferit de „rahaţii” lăsaţi la tot pasul…
Să mai vorbim despre deranjarea liniştii publice prin decibelii ce se revarsă în spaţiul PUBLIC, dinspre Cluburile de noapte, însăre apartamentele /casele cetăţenilor, domnule Abaza? Să mai vorbim despre muzica „răcnită” în boxele maşinilor parcate pe străzile lăturalnice, acolo unde se strâng „gibonii” ca să-şi scoată „maimuţele la produs” ? Sau să nu mai vorbim că …degeaba vorbim? Degeaba, în ceea ce ne priveşte, ştiut fiind că nu faceţi prea multe ca să stopaţi aceste „fenomene”. Că nu-i degeaba şi pentru agenţii Poliţiei, fie şi numai din cauză că orice reclamaţie a cetăţenilor e motiv „băgat la înaintare” de către agentul care are de ales între a aplica o amendă sau a-şi vedea de treabă, nu înainte de a-şi primi şpaga, ciubucul, chiar tainul…!
(I.G.)