Plata, în funcţie de performanţă!

Distribuie articolul:

 

 

* Întrebaţi în legătură cu acest aspect al salarizării, mulţi cetăţeni au declarat că ar trebui ca plata tuturor bugetarilor ar trebui să se realizeze în funcţie de rezultate, de productivitatea şi eficienţa muncii depuse. 

 Observatorul Român de Sănătate a lansat cel de-al treilea raport de cercetare, intitulat „Plata în funcţie de performanţă în sănătate – Un pod prea îndepărtat?” Raportul îşi propune să identifice şi să discute succint considerentele metodologice şi practice asociate implementării plăţii în funcţie de performanţă, precum şi dovezile privind impactul acestui tip de politică în sistemul de sănătate românesc, se arată într-o informare de presă a asociaţiei. „Deşi atractivă la prima vedere, plata în funcţie de performanţă este dificil de pus în practică, şi dovezile care o susţin sunt controversate. În niciun caz această modalitate de plată nu poate acţiona drept antidot pentru subfinanţare, corupţie, neglijenţă şi lipsa de transparenţă”, a declarat Adrian Gheorghe, autorul raportului de cercetare şi preşedintele asociaţiei Observatorul Român de Sănătate. Lucrarea Observatorului este cu atât mai importantă, cu cât la nivelul Ministerului Sănătăţii a fost constituit un grup de lucru care elaborează o nouă lege a salarizării personalului medical, care ar putea fi scos din grila bugetară începând din 2013.
Adrian Gheorghe, doctor în politici de sănătate la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, a reliefat că implementarea sistemului de plată în funcţie de performanţă este prematură în România. „Acest tip de plată este încă un concept experimental, cu potenţial, însă insuficient studiat. Drept dovadă, el a fost aplicat cu prudenţă de către decidenţii din alte ţări, exclusiv ca şi mecanism complementar. Pe de altă parte, dezbaterea privind definirea şi monitorizarea performanţei actului medical în România este absolut necesară. Aceasta trebuie continuată în sensul includerii treptate şi concrete a măsurării performanţei în cultura planificării şi livrării serviciilor de sănătate”, a afirmat Adrian Gheorghe. Observatorul Român de Sănătate recomandă, în primul rând, formularea conceptului de performanţă punând în prim plan interesul pacientului, şi nu cel al furnizorilor de servicii medicale. Înaintea unei dezbateri pe marginea oportunităţii introducerii P4P, sunt absolut necesare implementarea graduală a criteriilor de performanţă în Contractul Cadru, iniţial cu scop de monitorizare pentru minim 3 ani, şi o evaluare preliminară a nivelului de performanţă actual.
De asemenea, transparenţa privind activitatea furnizorilor de servicii medicale şi raportarea publică a indicatorilor de performanţă la nivel de furnizor sunt elemente cheie pentru creşterea calităţii serviciilor medicale.


(foto-oltelean.com)


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *