APICULTORII, e bine să ştie!

Distribuie articolul:

 

 

Potrivit Agerpres, Comisia Europeană (CE) a adoptat vineri o restricţie privind utilizarea a trei pesticide din familia neonicotinoidelor identificate drept nocive pentru populaţia de albine, care va intra în vigoare de la 1 decembrie şi va fi revizuită în termen de cel mult de doi ani. Restricţia vizează pesticidele utilizate la tratarea plantelor şi a cerealelor care atrag albinele şi polenizatorii, informează executivul comunitar într-un comunicat.
„Luna trecută am promis că, în funcţie de numărul de riscuri menţionate în avizul ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, voi face tot posibilul pentru a garanta protecţia populaţiei de albine din Europa. Actul adoptat astăzi concretizează această promisiune şi marchează o nouă etapă importantă în direcţia asigurării unui viitor mai sănătos al albinelor noastre, care au două roluri majore: acela de a produce miere, dar şi cel de a asigura, în primul rând, polenizarea. Aproximativ 80 % din polenizare are loc mulţumită activităţii albinelor, iar acest proces e natural şi gratuit”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg.
Statele membre trebuie să retragă sau să modifice autorizaţiile existente pentru a se conforma restricţiilor UE până la 30 septembrie 2013. Ele pot permite utilizarea stocurilor existente până la 30 noiembrie cel târziu. Autorităţile naţionale au responsabilitatea de a asigura aplicarea corectă a restricţiilor, subliniază CE. Imediat ce vor fi disponibile informaţii noi, dar în maximum doi ani, CE va revizui această restricţie pentru a ţine seama de noutăţile din domeniul ştiinţific şi tehnic. Ca urmare a faptului că statele membre nu au ajuns la un acord cu majoritate calificată în cadrul reuniunii comitetului de apel din 29 aprilie, CE a anunţat că îşi va continua demersurile în privinţa introducerii restricţiei după cum erau prevăzute.
Restricţia se aplică în cazul utilizării a trei neonicotinoide – clotianidin, imidacloprid şi tiametoxam – folosite pentru tratarea seminţelor, aplicarea pe sol sub formă de granule şi tratamentul foliar al plantelor şi cerealelor, cu excepţia celor de iarnă, care atrag albinele. Celelalte utilizări autorizate rămân accesibile doar profesioniştilor. Derogările vor fi limitate la posibilitatea de a trata culturile care atrag albine din sere şi din câmpurile în aer liber numai după înflorire. În urma studiilor efectuate, s-a stabilit că pesticidele sunt unul dintre factorii care ar fi putea fi răspunzători de scăderea numărului de albine. Printre ceilalţi factori se numără paraziţii şi alţi agenţi patogeni, lipsa de medicamente veterinare sau, uneori, utilizarea abuzivă a acestora, managementul apicol şi factorii de mediu, precum lipsa hranei şi a habitatelor, dar şi schimbările climatice

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *