Piaţa cărnii din România este haotică, la fel ca în anii ’90

Distribuie articolul:

 

Piaţa cărnii din România este precum aceea din anii ’90, foarte plină, oferta este uriaşă, din păcate este o piaţă haotică bazată pe economie la negru înfiorătoare şi de o scădere constantă a calităţii, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES preşedintele Romalimenta Sorin Minea, care participă în zilele de 26 şi 27 iunie la Conferinţa internaţională „Meat& Milk” ce se desfăşoară la Poiana Braşov.

Toate lucrurile acestea au fost declanşate de decizia de mărire a TVA în industria alimentară care a fost iresponsabilă, o crimă pentru România. Eu tot aştept scuze de la cei care au făcut-o. Piaţa românească este complet atipică. Din datele oficiale reiese că există o scădere a consumului, dar dacă mă uit la ce se produce şi la ce se consumă nu cred că este o scădere a consumului de carne. (…) Datorită impozitării excesive, există o virare tot mai puternică spre piaţa gri şi piaţa neagră. Deci consumul rămâne constant, încasările la bugetul de stat scad, cresc impozitele şi creşte piaţa neagră”, a precizat preşedintele Romalimenta. În ceea ce priveşte exportul de carne, România exportă în acest moment cantităţi mici de carne de porc, există o uşoară creştere la exportul cărnii de pasăre şi o creştere la exportul cărnii de bovină, dar nu foarte mare. Cantităţile de carne exportate în prezent sunt insignifiante, a adăugat Sorin Minea. Referitor la creşterea preţurilor la carne şi produsele din carne, Sorin Minea a afirmat că scumpirea utilităţilor are influenţă în preţul final, pentru că orice cost suplimentar se duce, în preţul final, implicit în buzunarul consumatorului. „Mărirea preţului la utilităţi nu are influenţă în preţ a doua zi, ci după 3-4 luni.Dacă ţii preţurile pe loc după aceea faci un salt la preţ. Noi anul trecut şi la începutul acestui an am stat cu preţurile pe loc din cauza scăderii puterii de cumpărare şi de reducere a consumului. La ora actuală avem preţurile sub cele de vânzare, nimeni nu are profit. Tuturor le este frică să dea drumul la un calcul corect. Sunt convins că marea majoritate a firmelor încearcă această presiune pe preţ şi încearcă în funcţie de suportabilitatea pieţei să crească”, a spus Minea. Sursa citată a adăugat că nu numai în România, ci şi în Europa, conform declaraţiilor, se aşteaptă o creştere a preţului la alimente, ceea ce este mai mult sau mai puţin normal, având în vedere că se anunţă o producţie agricolă bună atât în România, cât şi în Europa, ceea ce va face ca preţurile să fie ţinute pe loc. „Nimeni să nu se aştepte că preţurile vor scădea” a mai declarat preşedintele Romalimenta. Reprezentantul APRIL Dorin Cojocaru s-a abţinut să spună dacă preţul produselor lactate se va majora în perioada următoare. „În ceea ce priveşte preţul, comerciantul este cel care îl stabileşte. După părerea şi după experienţa mea, mi s-ar părea anormal ca până la toamnă, dacă nu se scumpesc gazele, utilităţile, ambalajele, să fie o linişte în piaţă şi preţul să rămână constant cu o creştere mai mare a promoţiilor, dar de obicei în perioada de vară este linişte. În ultimii cinci ani, în fiecare an am pierdut cam 5% din piaţă, în ceea ce priveşte consumul de lapte. Asociaţia Patronală, autorităţile trebuie să facem programe de relansare a consumului de lapte şi a produselor lactate pentru că sunt produse sănătoase. Trebuie să schimbăm atitudinea şi mentalitatea faţă de economia de piaţă”, a conchis Cojocaru. Unul dintre invitaţii din străinătate a precizat că în Danemarca, ţara pe care o reprezintă la conferinţa internaţională, fermierii sunt organizaţi în cooperative pentru că altfel nu ar putea să-şi valorifice produsele. „Din trei litri de lapte produşi, doi trebuie să iasă din ţară. 90% din carnea de porc merge la export. Producem 2% din cota mondială la carnea de porc. Exportăm nu numai în EU, dar şi în Iordania sau China. Trăim din export. Ne gândim pentru viitor să face mai multe asocieri şi cu alte ţări din UE. Acesta este viitorul, asocierea şi cooperativele, din care toată lumea câştigă”, a spus reprezentantul danez. Fermierii şi procesatorii prezenţi la întâlnirea de la Poiana Braşov nu au prea mare încredere deocamdată în asocierea între mai mulţi fermieri sau procesatori şi spun că aşteaptă mai mult ajutor din partea băncilor în ceea ce priveşte creditarea, dar şi din partea Guvernului.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *