Pesticidele dăunează. Şi mai mult gravidelor!

Distribuie articolul:

solucoes02* O femeie însărcinată care trăieşte în apropierea unei ferme unde sunt folosite pesticide întâmpină un risc cu 66% mai ridicat de a aduce pe lume un copil cu autism, conform unui studiu realizat la Universitatea californiană Davis, transmite luni AFP.

Un studiu publicat în ultimul număr al revistei Environmental Health Perspectives, aduce în atenţia publică legăturile dintre viaţa într-un mediu în care se folosesc pesticide şi riscul de a aduce pe lume copii suferind de autism, dar nu evidenţiază o relaţie de tip cauză-efect între cele două.
Autismul este o tulburare de neurodezvoltare a cărei incidenţă a crescut foarte mult în ultimii ani în SUA, creştere care ar putea, totuşi, să fie corelată cu perfecţionarea metodelor de diagnoză – în cursul anului 2000, incidenţa cazurilor de autism era de 1 copil la 150 de naşteri, iar în 2010 s-a ajuns la 1 copil din 68 de naşteri.
Potrivit Agerpres, în cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au examinat datele cu privire la utilizarea pesticidelor în California în zona de reşedinţă a 1.000 de mame care participau la un studiu despre familiile cu copii autişti. „Am examinat unde trăiau participantele la studiu în perioada în care au fost gravide şi în momentul naşterii”, a explicat unul dintre autorii studiului, Irva Hertz-Picciotto, vicepreşedinte al Departamentului pentru Ştiinţe şi Sănătate Publică din cadrul Universităţii Davis.
Conform legilor californiene, fermierii trebuie să menţioneze tipul de pesticide pulverizate, data pulverizării şi cantitatea folosită. „Am constatat că, de cele mai multe ori, în apropierea gospodăriilor unde s-au născut copii cu autism sau cu retard au fost folosite frecvent mai multe tipuri de pesticide”. Aproximativ o treime dintre participanţii la studiu trăiau pe o rază de până la 1,75 kilometri de locuri în care se folosesc pesticide. Oamenii de ştiinţă au descoperit şi faptul că riscurile de autism sunt mai ridicate în cazul în care mamele intră în contact cu substanţele pesticide în al doilea şi respectiv al treilea trimestru de sarcină, dezvoltarea neurologică a fetusului fiind extrem de sensibilă la pesticide. „Acest studiu confirmă rezultatele unei cercetări precedente care identifica existenţa unor legături între naşterea unor copii cu autism şi expunerea mamelor, în perioada sarcinii, la o serie de produse chimice folosite în agricultură, în California”, conform lui Janie Shelton, coordonatoarea noului studiu, a cărui concluzie, spune ea, este simplă: „femeile gravide trebuie să evite orice contact cu produsele chimice folosite în agricultură”.
De ce în România nu se prea discută despre astfel de probleme şi de ce şi dacă s-ar discuta mai mult ele tot „fleacuri” ar fi considerate? Poate din cauză că în spatele afacerilor cu pesticide stau mari sponsori ai puşculiţei de partid?


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *