PESTĂ PORCINĂ în zona Feteşti

Distribuie articolul:

Ca urmare a identificării unui focar de pestă porcină în localitatea Cegani, conform prevederilor naționale, municipiul Fetești a fost inclus în zona de supraveghere. Acest lucru necesită aplicarea unor măsuri esențiale menite să împiedice răspândirea pestei porcine în municipiu.

În acest sens, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Fetești și Administrația publică locală, împreună cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, Poliția de Frontieră, Poliția Municipală și Inspectoratul Județean de Jandarmi Ialomița au stabilit, astăzi, modul de aplicare a acestor măsuri.

Măsuri Importante pentru Zona de Supraveghere:

Examinarea Veterinară:

Exploatațiile cu porci din zona de supraveghere vor fi vizitate de medici veterinari oficiali în termen de cel mult 15 zile. Se vor efectua examene clinice și se vor preleva probe pentru examene de laborator, dacă este cazul.

Restricții privind Circulația Porcinelor:

Circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private sunt interzise, cu excepția aprobării de către DSVSA Ialomița. Tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară este permis fără descărcare sau oprire.

Control al Igienei:

Toți cei care intră sau ies din exploatații din zona de supraveghere trebuie să respecte măsurile adecvate de igienă, inclusiv folosirea dezinfectantului de picior, cu soluție slabă de sodă caustică, în concentrație de 3%.

Anunțarea Urgentă:

Orice porc mort sau bolnav trebuie declarat imediat către DSVSA Ialomița.

Perioadă de Supraveghere:

Măsurile rămân în vigoare cel puțin până la trecerea a 30 de zile și după examinarea tuturor porcilor din exploatații.

Controale Stricte:

Se vor face controale în trafic pentru a descuraja comerțul ilicit cu carne de porc și produse derivate.

Important de știut:

Pesta porcină africană nu se transmite la om și nu este o zoonoză. Cu toate acestea, impactul economic și social poate fi semnificativ.

„Vă rugăm să fiți informați și să respectați aceste măsuri esențiale pentru a preveni răspândirea pestei porcine în zona noastră”, transmite Laurenţiu Şonchereche – primarul municipiului Feteşti

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *