Proiectul parcului I.M.M. Slobozia, votat în Consiliul Local Slobozia în anul 2013 şi în luna august a anului 2014 în cadrul P.O.R. 2007-2013 (da, ştim că punctualitatea nu a fost niciodată punctul forte al autorităţilor locale sau judeţene din Ialomiţa) trebuia să reprezinte „o structură de afaceri în care se desfăşoară activităţi economice de producţie industriala şi servicii, într-un regim de facilităţi specifice în vederea valorificării potenţialului uman şi material al zonei”. Obiectivul general al prioectului a fost până nu demult, revigorarea şi dezvoltarea economiei locale, regionale şi creşterea nivelului de trai, prin atragerea investiţiilor şi creearea de noi locuri de munca în Municipiul Slobozia conform paginii de internet a societăţii din ograda Primăriei Slobozia, societate care administrează acest tip de hub pentru afaceri.
După 8 ani de la înfiinţare autorităţile recunosc unele greşeli de proiectare
La mai bine de opt ani de când Parcul industrial IMM Slobozia funcţionează, desi o bună parte din această perioadă acesta şi-a îndeplinit rolul doar pe hârtie, autorităţile locale admit faptul că proiectarea şi bineînţeles execuţia acestuia s-au realizat cu greşeli de proiectare. Mai precis, în luna octombrie a anului 2022 în hotărârile Consiliului Local Slobozia s-a regăsit un proiect de hotărâre prin care Primăria Slobozia îşi propune realizarea unei staţii de pompare a apelor pluviale pentru a evita inundaţiile constante la care sunt supuse carosabilul şi parcările atunci când există precipitaţii. Adresa prin care Primăria Slobozia este atenţionată despre această greşeală majoră pe care toţi primarii au ignorat-o până acum a fost înregistrată în data de 14 octombrie 2022 şi vine din partea S.C. Platforma Industrială IMM Slobozia S.R.L., societate al cărei administrator este Chiţu Valentin. Prin această adresă oficială, conducerea societăţii care administrează Parcul IMM afirmă că: „Platforma Industrială IMM Slobozia nu a fost prevăzută din faza de proiectare-execuţie cu un sistem de evacuare al apelor pluviale. Rezervorul de retenţie pentru apele pluviale cu volumul de 300 metri cubi existent, are rolul de a presuriza prin staţia de pompare aferentă inelul de incendiu dotat cu hidranţi exteriori îngropaţi, iar la momentul actual evacuarea apelor pluviale excedentare se efectuează prin deversarea cu ajutorul hidranţilor pe islaz.” scrie negru pe alb directorul societăţii care administrează Parcul IMM, societate din ograda primăriei.
„Greşeala” proiectantului şi a primarilor ne costă un milion de lei
La două săptămâni distanţă, Primăria Slobozia admite această neregulă de o gravitate majoră şi propune ca o investiţie de 1 milion de lei să fie efectuată din bugetul local pentru a remedia această situaţie negativă în care se află toate părţile implicate, fie că vorbim de autorităţi sau de agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în acel perimetru. Pentru că autorităţile prezintă această investiţie ca o necesitate de maximă urgenţă, ceea ce şi este deşi vreme de 8 ani niciunul dintre primari, ori „specialiştii lu` peşte” din cadrul compartimentelor din Primăria Slobozia sau chiar cei din APM Ialomiţa care au tot avizat investiţiile publice şi cele ale firmelor de acolo şi care nu au fost în stare să identifice această problemă, această investiţie se va face pe bani de la bugetul local sau mai pe înţelesul tuturor, pe banii comunităţii. Şi bineînţeles că deşi există finanţări nerambursabile care se puteau obţine, cel mai probabil Primăria Slobozia va „tăia” dintr-o parte care oricum era subfinanţată, că aşa se întâmplă de regulă în administraţie. Ştim deja replicile administrative, şi că unii din primărie vor spune că de fapt banii provin din sumele plătite de companiile care activează în Parcul IMM Slobozia şi care plătesc concesiune în acest sens, însă această „gargară” este a expirat din punct de vedere al impactului încă din momentul în care Primăria Slobozia a semnat acele contracte cu valori sub preţul de concesionare din piaţa de profil, neputând să-şi amortizeze până în acest moment nici măcar investiţia iniţială, darămite investiţiile ulterioare.
Victor Ghinea