Oraşul Amara are apă cu porţia. La „tocat“ fonduri europene lucrurile merg brici

Distribuie articolul:

 

De mai bine de jumătate de lună, locuitorii din oraşul Amara sînt nevoiţi să facă faţă unui program restricţionat de furnizare a apei, despre care nimeni nu ştie dacă este potabilă sau menajeră. Cîteva zeci de minute dimineaţa, cîteva ore la prînz şi cîteva ore seara, la o presiune extrem de scăzută, aşa cît să ajungă la fiecare cetăţean dar nu pe la etajele superioare ale celor cîtorva blocuri din localitate. Totul din cauza unor lucrări la două puţuri adiţionale pentru reţeaua de apă de aproape un milion de euro construită din fonduri europene. Ca orice lucru românesc, programul normal de furnizare a apei se va rezolva peste „n“ luni, în schimb, la proiectele publicitare din cadrul programului finanţat din fonduri UE „Amara, izvor de sănătate“, banii publici sînt „tocaţi“ la foc automat.

               Licitaţia, varianta lungă

Mai întîi, vom vorbi despre problema apei. Ca orice PSD-ist cu ştate vechi, primarul Victor Moraru vrea să îmbunătăţească şi el condiţiile în care apa este livrată consumatorilor din oraşul pe care-l conduce de trei mandate şi ceva. De la dorinţă la putinţă este însă distanţă uriaşă, pentru că domnia sa a decis restricţionarea furnizării atît de necesarei ape, într-o perioadă cu călduri deja insuportabile, drept cadou de Paşte pentru locuitorii orăşelului de cîmpie. Cum povesteam şi în şapoul nostru, programul de livrare a apei este de trei ori pe zi, şi cetăţenii mai că sînt forţaţi să-şi organizeze timpul după timpul în care se furnizează acest serviciu către populaţie. Justificarea oficială este aceea că se lucrează la forarea a două noi puţuri de circa 75 de metri adîncime, pentru care licitaţie data limită de depunere a ofertelor este, în scripte, 17 mai 2013. În total, aproape 240 mii lei vor costa cele două foraje, cu toate celelalte lucrări subsecvente, dar nouă ne-a atras atenţia capitolul lucrări neprevăzute, unde edilul Moraru a pus deoparte peste 12 mii de lei. De ce oare, îl puteţi întreba personal pe primar sau direct pe responsabilul din Primărie, respectiv pe doamna Liliana Gresianu. Totuşi, mulţi dintre locuitori se întreabă şi, prin intermediul nostru îl chestionează şi pe edilul oraşului, cum mama dracului se face că restricţionarea furnizării apei se produce cu o lună mai devreme decît este prevăzută data limită de organizare a licitaţiei pentru noile foraje? De ce programul restricţionat nu se aplică de la data începerii efective a lucrărilor (licitaţia poate fi şi contestată şi, mai apoi, poate chiar amînată), de ce licitaţia nu a fost lansată încă din lunile de iarnă pentru o mai mare rapiditate pentru că necesitatea lucrării e clar că se cunoştea din timp, dar şi de ce mama naibii există informaţii că se lucrează deja la forarea puţurilor deşi licitaţia din SEAP nu s-a încheiat? Iată doar cîteva întrebări ale cetăţenilor, pentru că restul cuvintelor adresat de aceştia administraţiei locale chiar nu poate fi suportat de hîrtia de ziar, fie ea de cîţiva milimetri grosime.

                Licitaţia, varianta scurtă

Acum, după ce problema cu apa a fost rezolvată prin aplicarea unui modul de suferinţă pentru cetăţeni, să trecem la „tocatul“ fondurilor europene. Peste jumătate de miliard lei vechi pune la bătaie Primăria oraşului Amara pentru servicii de realizare materiale publicitare în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Amara, izvor de sănătate-tărîm de recreere. Practic, se vor tipări nişte broşuri şi pliante, aşa deducem noi pentru că nicăieri nu scrie ce anume se va întîmpla cu banii aceştia timp de cîteva luni cît va dura contractul. Culmea, licitaţia a fost anunţată în 25 aprilie 2013, într-o joi dimineaţă, urmînd perioada de pauză 1-6 mai, iar ofertele limită se depun pînă pe 14 mai, orele 9,00. Nu-i aşa că vă izbeşte un miros de licitaţie ce pare cu cîştigător dinainte ştiut? Şi, ca să vedeţi cum banii europeni ajung în diverse buzunare private, numărul viitor vom prezenta în detaliu cum Primăria Amara şi-a bătut joc de fonduri în cadrul proiectului de promovare al staţiunii Amara. Pînă atunci, vă oferim un indiciu: miliarde bune s-au „tocat“ numai pe hîrtie!

 George ŞEITAN


Distribuie articolul:

15 thoughts on “Oraşul Amara are apă cu porţia. La „tocat“ fonduri europene lucrurile merg brici

  1. Program? Pe str Oituz din data de 09 05 2013 si pana pe 12 05 2013 nu am vazut picatura de apa, asa ceva nu se poate, isi bat joc de oameni…..

  2. Isi calca pe urme pesedistii astia…Mai intai a fost moldoveanul cu mustacioara lui…adica Ionascu. Acum urmeaza Moraru. Credeam ca se deosebeste totusi de moldoveanul penal printr-o chestie serioasa cum este alimentarea cu apa a 8000 de oameni. Dar vad ca nici asta nu e mai departe… Ti-ai dreacu cu pesedeu vostru. Toti o apa si-un pamant.

  3. eu plec la servici-u pe la ora 7:30, nu curge apa, ma intorc la 17 din nou nu curge apa, undeva dupa ora 20 incepe sa curga prima jumatate de ora este neagra si pe coloana se formeaza goluri de aer (probabil alte persoane lasa robinetii deschisi , de obicei in gradini, cunosc cazuri) iar dupa nu exista presiune. Asta da program, domnule primar.

    1. Domnule/doamna Gabi Negru zis „hainul” ziceţi-ne şi nouă, cine a câştigat. Parol că nu ştim, dar o să aflăm şi, fiindcă vă place să lăsaţi lucrurile în „coadă de peşte” cum se spune altădată nu vă mai lăsăm să ne jigniţi că suntem întârziaţi. Parol!

  4. Buna ziua, discutati de problema apei la Amara, de ce nu discutam de problema apei din judet ? de ce gasim tot timpul vinovatii in alta parte decat acolo unde sunt ? Probleme cu apa avem in tot judetul de ce nu mergeti la cji sa l intrebati pe ” Competentul ,, ciuperca ce a facut pt a rezolva aceasta problema, ne a dat pe mana Rajei ! A fost cineva la Amara sa l intrebe pe primar de ce nu vor cei de la Slobozia sa i dea apa ? va spun eu de ce nu i dau apa ? pt ca nu este obedient lui ciuperca si camarilei construite in jurul lui, Chiar credeti ca nu puteau sai dea apa, stiu sigur ca vor sa l termine si pe Moraru dar nu vor reusi pt ca este chiar printre cei mai buni primari din tara si asta n o spun eu, intrebati prin tara pe unde mergeti de el si va veti convinge. Astept de la dvs ca jurnalisti incoruptibili, onesti si luptatori pt adevar sa vad in ziar ce declara responsabilul cu serviciile publice din acest judet, dl Silvian ciuperca.

    1. Noi am tot scris şi despre apa din alte localităţi. Arhiva ziarului poate demonstra asta! Sigur că MORARU este un primar care a mai făcut ceva şi pentru localitate, nu numai pentru PSD şi camarila partidului! Dar unde eraţi atunci când i-am mai şi lăudat „realitările măreţe” consumându-ne banii, timpul şi mulţi neuroni pentru a edita pagini, unele chiar color ca să se vadă mai bine? Şi, sigur că aveţi dreptate când spuneţi că APA e proastă în tot judeţul! Dar, unde eraţi atunci când ziarul Ştirea îi invita pe slobozeni să se-adune şi să ceară socoteală consilierilor locali şi primarului (din Slobozia, dar şi din alte localităţi!) pentru lipsa prospectării cu simţ de răspundere a sursei alternative de apă? Sigur că aveţi dreptate să consideraţi că ar trebui să-l întrebăm şi pe primar (oricare ar fi el) despre una, despre alta, în speţă, despre apa din Amara! Numai că ar trebui ca dvs, mai întâi, să vă asiguraţi că domn’ primar are şi disponibilitatea de-a sta de vorbă cu jurnaliştii care nu-s tot atât de dispuşi să-l laude, numai! Până nu ştiţi cât de lipsit de curtoazie e domn’ Moraru, repet, cu cei care nu se duc cu miloaga şi nu-i „zugrăvesc” (în articole/emisiuni contra(cost)făcute) chipul de zici că-i vreun Sfânt, nu un ex-PSD-ist (ce până mai ieri-alaltăieri atât îl copia „în tot şi-n toate” pe domn’ Ciupercă ) , ar fi mai bine să nu aruncaţi piatra biblică înspre jurnaliştii care suntem nicidecum răuvoitori, ci, poate, doar neputincioşi în a acoperi fizic şi financiar deplasările în tot judeţul…Oricum, mulţumesc pentru că ne vizitaţi site-ul şi PROMIT (nu ca politiceinii, aşa „de-un pamplezir”) să ajungem în cât mai multe localităţi să vedem ce-i cu APA noastră cea de toate zilele….

  5. Ma scuzati dna dar nu ma intereseaza in mod special ce se intampla la Amara, eu vreau sa stiu care este pozitia dlui Ciperca cu privire la problema apei in general si daca este in stare sa spuna ce face in cazul Amara pt ca eu nu l am vazut pe acest om sa faca ceva vreodata util pt acest judet. Stiu insa ca eu platesc aproape 9 lei pe apa la Fetesti si asta i se datoreaza nu primarului care n avea alta solutie ci ,,competentului” Ciuperca care a lasat sa se scurga bani acestui judet catre alte judete. As vrea dna sa inteleg cum gandeste acest om cand lasa singura statiune din judetul nostru fara apa, pt ca la PSD Fetesti se stie ca special nu l ajuta pe Moraru ca sa l elimine, si daca este asa inseamna ca ,,omul” nu este sanatos, pt ca nu poti face asa ceva si pt un om sa ti bati joc de un judet sau de o localitate.

  6. Apele curgatoare ne inunda si noi scoatem apa de la mare adancime. Sa nu mai spun de irigatii.
    P.S. Eu cred sa-s suficiente 2 mandate pentru un primar. Dupa aia………. (ceva de genul cultului personalitatii).

  7. Doamna Ionica, de ce nu incepeti o ancheta legata de modul cum s-a facut frontul de captare a apei de la Amara? Stie cineva cati bani a bagat in propriile buzunare primarul (independent la ultimile alegeri!!!)moraru (nu merita scris numele cu litera mare)? Sunt fantani forate la 100 m dar pompele sunt la o adancime de maximum 30 m iar unele dintre ele au nisipat si s-au ars pompele iar acum a cumparat pentru firma proprie o fantana de la fostu CAP Amara si, din marimie(!!!) da apa pentru oras, in conditii de ev mediu!
    Ce sa va mai spun de tratarea apei, problema este mai mare decat la Slobozia dar asta este o alta problema musamalizata de super edilul din Amara si presedintele Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania.

    1. Când, într-o conferinţă de presă i-am zis primarului care este că sunt oameni care îmi cer să-l întreb ba de una, ba de alta, nu ştiţi cât de arogant şi ce obraznic mi-a răspuns, stimabilul! Nu-i port pică, şi nu din cauza atitudinii lui faţă de mine scriu toate câte le citiţi aici, în ziar sau pe facebook. Dar asta nu înseamnă că nu mă bucur că, iată, postările oamenilor ca dumneavoastră demonstrează ceea ce el n-a vrut să creadă. Revenind la problemele enunţate, aici, de dvs, nu vă pot promite decât că o să scriu întrebări legate şi de aceste aspecte semnalate şi o să-i trimit la primărie, adresă „cu confirmare de primire” la care LEGEA îl obligă să (vă) dea răspuns.

  8. Problema apei de la Amara este mult mai mare decat pare la prima vedere! Poate stiti ca la Primaria Amara se practica epurarile pe criteriul „cine stie multe este incomod” si cine nu „cotizeaza” la domnul primar nu are ce cauta in institutie.Stiti ca actualul vice este nasul actualului primar (acesta a fost si el primar un mandat, de numele lui fiind legate foarte multe afaceri cu pamant si alte matrapazlacuri).Revenind la problema apei, statia de tratare a apei a fost pornita cu amestec de 50% apa de la Slobozia iar in acest moment apa de la Slobozia nu mai este si va dati seama ce tratare a apei se face. Ce sa mai vorbim de faptul ca nu exista un laborant, tratarea facandu-se de tractoristi, strungari, electricieni, instalatori (meserii „inrudite” cu cea de laborant sau chimist!).la punerea in functiune a statiei, totul era automatizat iar acum este peste 60% manual.Acum cateva luni, a fost facuta o plangere da catre un cetatean din Bucuresti cu privire la calitatea apei de la Amara si ca aceasta ar fi de vina pentru decesul unei persoane (ruda cu aceasta) din Amara.Au venit sa controleze tocmai cei care au dat analizele si la punerea in functiune a statiei de tratare.Problemele sunt multe si cu alta ocazie am sa revin cu ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *